Món Esport
Cruyff va canviar la dinàmica dels Barça-Madrid
  • CA

La història dels clàssics entre el Barça i el Reial Madrid no és tan favorable al conjunt blanc com podria semblar. Sobretot, després de l’arribada de Johan Cruyff a la banqueta blaugrana, l’estiu del 1988.

Les estadístiques no enganyen. Els números dels 144 partits disputats entre 1902 i 1988 i els dels posteriors 82 enfrontaments entre blaugranes i blancs, jugats des de l’arribada de Cruyff fins a dia d’avui, formen part d’aquesta transformació aplicada pel tècnic holandès i continuada al llarg del temps pels entrenadors que l’han succeït.

Cruyff va crear un nou mètode, una nova filosofia que va posar com a eix del joc la pilota. Amb la pilota comença i acaba tot, i sense ella els equips no són dominadors del temps, l’espai, ni la posició. Amb aquesta idea, Cruyff ho va canviar tot, des del primer equip, fins les categories inferiors, i va marcar una evolució que avui dia encara presideix les bases del joc blaugrana.

Un gran exemple és al Barça-Reial Madrid. El gran clàssic que aquest dissabte servirà per retre un gran homenatge a l’home que va empènyer l’equip català on és ara, al cim del futbol mundial. La història de partits entre aquests dos equips deixa la línia del canvi molt marcada.

El Barça i el Madrid han disputat, fins avui, 226 partits oficials, entre Lliga, Copa del Rei i Lliga de Campions. Abans de l’arribada de Johan Cruyff com entrenador, l’equip blanc liderava l’estadística de victòries amb 65 triomfs en 144 partits, pels 57 del Barça i els 22 empats. A més, en títols, el conjunt blanc s’havia apoderat de la Lliga (23 campionats) i la Copa d’Europa (6 trofeus).

Amb el tècnic holandès a la banqueta del Camp Nou, l’estadística es va capgirar de forma radical. Sense haver pogut dominar el futbol espanyol i europeu abans, Cruyff va fer que el Barça recuperés el terreny perdut i agafés la bandera del bon joc, de les victòries i dels títols. En els 82 partits disputats entre 1988 i 2016, els blaugrana sumen 33 victòries, per les 27 del conjunt madridista i els, curiosament, també 22 empats, els mateixos que en els 144 primers enfrontaments.

Partits Barça-Madrid
Create column charts

Pel que fa a gols, la història es repeteix. Entre 1902 i 1988, el Madrid va aconseguir marcar-li al Barça 263 gols, pels 232 dels barcelonistes, una diferències de 31 en favor dels blancs. En canvi, des de l’arribada de Cruyff, els catalans li han fet 134 gols al Reial Madrid, pels 118 dels merengues. 


Gols Barça-Madrid
Create pie charts

Louis Van Gaal, Frank Rijkaard, Pep Guardiola, Tito Vilanova i, ara, Luis Enrique Martínez, no han abandonat les idees de “L’Holandès Volador”. Les han fet seves i han continuat un llegat que permet al Barça seguir somniant amb un joc brillant i amb la consecució de títols, concretament 13 Lligues en 27 anys (10 en els anteriors 71 anys) i les cinc Champions League, dominant el futbol europeu del Segle XXI.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa