El Baskonia frustra el Barça i es proclama campió de l’ACB (67-69)

El Kirolbet Baskonia supera el Barça i és el nou campió de l’ACB (67-69). El conjunt blaugrana no ha pogut acomiadar la temporada de la resurrecció amb un somriure. Hi va haver patacada a la Copa del Rei i hi ha hagut patacada a la Lliga. Per la seva banda, els bascos han guanyat el seu quart títol de la competició de la regularitat i han igualat el Joventut de Badalona.

Una final molt igualada

El primer quart ha estat marcat per la igualtat. Mirotic ha començat molt bé i ha anotat sis punts consecutius per deixar ben clar que no volia perdre la final. El Baskonia, però, ha reaccionat i ha competit molt bé gràcies a l’aportació ofensiva de Shields, Diop i Shengelia. Els bascos, de fet, han acabat els deu minuts inicials al davant al marcador (16-17) i han iniciat el segon quart amb bon peu. Llavors, un parcial de 17-2 a favor dels blaugrana, amb un Thomas Heurtel estel·lar, ha capgirat el guió del compromís.

Els de Duško Ivanović han intentat empatar el partit abans del descans, però s’han topat amb un Kyle Kuric molt encertat des de la línia de tres punts. El resultat abans de la segona meitat era força favorable als culers, que també estaven agraint el compromís defensiu de Claver i les aportacions tan puntuals com constants de Higgins (39-33). El Barça ha aconseguit el més complicat, però tot i això no ha aconseguit sentenciar el duel. Un bon inici del Baskonia a la represa ha recordat als catalans que les finals s’han de suar fins al final.

A la segona meitat, les defenses s’han imposat a l’atac i La Fonteta ha acollit un duel molt físic i intens, un context que interessava molt més als bascos que als catalans, sobretot tenint en compte que tots els jugadors han acusat el cansament i han estat molt desencertat. Els de Pesic s’han encallat a l’hora de llançar a cistella i no han aconseguit desempallegar-se del seu rival. Al contrari. El marcador s’ha igualat just abans dels instants decisius (51-51). El darrer quart ha dictat sentència.

Un final dolorós

Quan faltaven cinc minuts per al final, Nikola Mirotic ha estat expulsat per cinc faltes i el partit s’ha complicat molt per als interessos culers. El Barça s’ha quedat sense la seva estrella, sense l’encarregat de resoldre les jugades decisives. I el Baskonia no ho ha desaprofitat. Luca Vildoza, que ha acabat l’enfrontament amb 17 punts, no ho ha desaprofitat. En els instants finals, els bascos han fet un pas endavant. Higgins ha fallat la cistella decisiva en el darrer segon i el títol s’ha escapat. Semblava pràcticament impossible, però ha passat. Hi va haver patacada a la Copa i hi ha hagut patacada a la Lliga. La temporada de la resurrecció ha acabat sense títol.