Decidir quin país representar com a esportista no és un fet menor. En un món volàtil en què qualsevol decisió pot ser rectificada, escollir selecció és un dels temes que marca l’esportista per tota una carrera. Evidentment només aquells esportistes que tenen més d’una nacionalitat poden escollir quin país representar, però en un món tant professionalitzat com el futbol són molts els jugadors que compleixen aquest requisit. La decisió es confirma d’una manera molt senzilla: jugant ni que sigui un minut amb una selecció absoluta en un partit oficial. Llavors, durant tota la carrera futbolística només pots representar al país amb què has debutat. El català Adama Traoré s’ha lesionat, no podrà jugar amb Espanya en aquesta aturada de seleccions, i queda oberta la possibilitat de jugar amb la selecció de Mali.

Hi ha molts casos de futbolistes que juguen amb les categories inferiors d’un país, però debuten com internacionals absoluts amb una altra samarreta. Per exemple, l’exjugador Thiago Motta va jugar amb la selecció brasilera sub-17 i sub-23 abans de debutar com internacional absolut amb Itàlia. També és el cas del català Keita Baldé. L’exjugador del Barça va jugar en les categories inferiors de la selecció catalana i espanyola abans de vestir la samarreta del Senegal, el país d’origen dels seus pares. D’altra banda també hi ha casos en què joves que viuen lluny del seu país natal escullen la selecció del seu país d’origen i l’acaben representant tota la seva carrera. És el cas de Leo Messi, que va rebutjar l’opció de jugar amb Espanya i participa amb les inferiors d’Argentina des de la categoria sub-20.

Els grans perjudicats: el cas Munir

Com sempre, en decisions tan importants apareixen persones perjudicades. És el cas de Munir, exjugador del Barça d’origen marroquí. L’any 2016, la Federació Espanyola va pressionar el seleccionador Vicente Del Bosque per convocar Munir en plena eclosió del jove jugador de només 21 anys. El davanter d’origen marroquí va jugar només 15 minuts amb la selecció espanyola i ja hi va quedar lligat. Uns anys més tard, després de veure que no ha tingut opcions de tornar a anar convocat amb Espanya, Munir va iniciar els tràmits per demanar a la FIFA un permís per poder ser convocat amb la selecció del Marroc. Després de diversos tràmits, Munir va rebre llum verda per ser seleccionat pel seu país d’origen però no va poder participar en el Mundial del 2018 perquè segons la FIFA la sol·licitud de la federació del marroquí havia arribat massa tard. Avui, Munir encara no ha pogut jugar amb El Marroc. L’exseleccionador espanyol va confessar sentir-se penedit de la decisió de fer debutar el jugador abans d’hora per decantar la seva decisió. “Em sento culpable, a Munir no li vam fer cap favor”, va confessar Del Bosque.

El cas de Munir, i el d’altres jugadors que debuten joves i no tornen a ser convocats per una selecció, deixa de manifest la importància d’escollir bé el país que es vol representar. Aquesta setmana ha estat notícia el català Adama Traoré, que ha estat convocat amb la selecció espanyola després de filtrar-se que podria decidir jugar amb la selecció de Mali. A més, ha estat cridat un dia més tard per la lesió del jugador del València, Rodrigo Moreno. Finalment el futbolista català dels Wolves de la Premier League anglesa s’ha lesionat i no podrà debutar amb la samarreta d’Espanya, en una situació pràcticament surrealista. Adama Traoré haurà d’esperar per prendre una decisió que marcarà la seva carrera futbolística.Més notícies

VÍDEO | Un jugador acaba expulsat per respondre a crits racistes

Taison, futbolista del Xakhtar Donetsk, veu la targeta vermella per encarar-se als ultres rivals

Cristiano Ronaldo marxa de l’estadi després de ser substituït

El portuguès ha reaccionat malament al canvi del seu entrenador durant el partit contra el Milan

Nou comentari