França es proclama bicampiona del món (4-2)
Els jugadors de la selecció francesa, celebrant el títol
Els jugadors de la selecció francesa, celebrant el títol | FIFA

Vint anys després del seu primer Mundial, França s’ha tornat a proclamar campiona del món en derrotar en la fran final de Moscou una Croàcia lluitadora a la que ningú podrà retreure res (4-2). En una final disputada i plena d’alternatives, ha estat l’efectivitat francesa la que ha pesat més. Mandzukic, en pròpia porteria, Griezmann, de penal, Pogba i Mbappé han firmat els gols dels francesos, que s’han reivindicat només dosé anys després de perdre en la final de l’Eurocopa del 2016 que van organitzar. El títol afegeix a Didier Deschamps en la selecta llista d’entrenadors amb un Mundial com a jugador i un com a entrenador.

La 21ª final mundialista ha tingut dues parts desiguals amb marcador idèntic: en totes dues s’ha imposat França per 2-1. Tots dos conjunts han sortit amb l’onze de gala en un estadi Lujniki de Moscou amb majoria croata a la grada. Una final a l’alçada d’un gran Mundial que s’ha confirmat com un gran èxit organitzatiu: cap incident fora dels camps ni a les grades, amb l’única excepció de l’entrada a la gespa de quatre seguidors durant la mateixa final.

Un partit que ha tingut molts aspectes a analitzar. D’entrada, ha confirmat que el Mundial de Rússia ha estat el de la pilota aturada: així han arribat els tres primers gols. El primer, al minut 18, ha arribat en una falta lateral extraordinàriament ben centrada per Griezmann i que Mandzukic, amb mala sort, ha pentinat al fons de la seva pròpia porteria. Un gol que podria haver estat anul·lat de ser revisat pel VAR; ja que en l’origen de la falta, la caiguda de Griezmann és dubtosa, i en el servei de la mateixa, Pogba, que pugna per la centrada, està en fora de joc. Fins al gol, França amb prou feines havia generat perill. Griezmann, de fet, estava desaparegut, ja que els de Deschamps estaven més pendents de contenir la intensa sortida dels croats. Kanté, sempre pendent de Modric, ha patit per contenir els intents dels de Zlatko Dalic, amb més pilota que encert.

Perisic iguala el partit

Croàcia era qui estava proposant més. Darrere, a més, mantenia a ratlla els contracops d’una ben controlada França. Amb Lovren i Vida atents, han sabut frenar les primeres curses a l’espai d’Mbappé i Griezmann, que han tardat en aparèixer al partit, sobretot el primer. Els balcànics no mereixien anar perdent, i han empatat deu minuts després: d’una nova falta que han anat prolongant diferents jugadors dins de l’àrea, n’ha nascut el gol de Perisic, que ha recollit la pilota a la dreta i, després d’orientar-se-la cap a l’esquerra, ha rematat fort i creuat, situant l’1-1 al marcador.

L’alegria, però, ha durat ben poc als croats. Al minut 34, els jugadors francesos han reclamat unes mans de Perisic a la sortida d’un córner. El croat, efectivament, havia tocat la pilota amb el braç abans de fer-ho amb la cuixa. L’àrbitre argentí Néstor Pitana ha consultat el VAR i ha corregit la decisió inicial: ha assenyalat penal. No ha perdonat Griezmann, que ha superat Subasic des dels onze metres. França, més pràctica que vistosa, ha marxat al túnel de vestidors amb més feina per revisar pels croats, però amb el marcador a favor. L’estadística d’ocasions era del tot reveladora: set pels croats per una de França (no es computa el penal com a tal).

França, letal al segon temps

Croàcia no s’ha rendit, i després del descans ha sortit amb un plantejament novament vertical i agressiu. Res feia pensar que venien de superar tres pròrrogues. Rebic ha tingut a prop l’empat amb un remat que ha salvat Lloris de forma decisiva. Allà ha començat a guanyar el partit França, que en un esclat de rauxa ha anotat dos gols pràcticament consecutius: Pogba, amb un xut des de la frontal, i Mbappé, han situat un 4-1 al marcador que resultava pràcticament impossible de remuntar.

Els de Dalic, cada cop més cansats, no han baixat els braços, i Mandzukic ha arribat a escurçar distàncies en una greu errada de Lloris, que s’ha confiat i ha concedit un gol absurd davant la pressió del davanter croat. A partir d’allà, res més canviaria. França ha mantingut el sòlid bloc defensiu, i ha impedit que l’empenta de Croàcia revifés. El títol, per qui més efectiu s’ha mostrat. França torna a coronar-se campiona del món, dues dècades després, contra una Croàcia que el 1998 va ser tercera i que, el 2018, tanca el seu pas per Rússia amb un subcampionat que amb el temps valoraran com històric.