Món Esport
Les dades evidencien que el VAR fa el futbol més just
  • CA

La primera temporada de la Lliga Santander amb VAR hagués acabat exactament igual sense el sistema tecnològic de vídeoarbitratge. El Barça s’hauria proclamat campió igual, Atlètic de Madrid, Reial Madrid i València s’haurien classificat de la mateixa forma per la Champions League i Getafe, Sevilla i Espanyol ho haurien fet per l’Europa League. Girona, Rayo Vallecano i Osca no haguessin evitat l’infern de Segona. Això no treu, no obstant això, que el VAR hagi fet més just el futbol espanyol, i la principal prova d’això són les dades que han exterioritzat Carlos Velasco Carballo, president del Comitè Tècnic d’Àrbitres, i Carlos Clos Gómez, director tècnic d’aquest.

Amb l’arribada del VAR, el nivell d’encert arbitral ha passat del 91,5% al 96,92% (ha augmentat un 5,42%). El percentatge de bones decisions ha estat del 98% en les targetes grogues (de les 1.963 mostrades només 33 han estat errònies, encara que val a dir que no se n’han mostrat 167 per error) i del 93,53% en els fores de joc (el VAR només ha intervingut quan les jugades han acabat en gol), mentre que set de les 32 vermelles han estat ensenyades gràcies a la intervenció del VAR (i no se n’han mostrat set que sí que s’haurien d’haver ensenyat) i 60 dels 983 gols que s’han marcat (un 6,10%) han pujat al marcador com a conseqüència de l’ajuda de vídeoarbitratge. Els col·legiats han consultat el VAR un total de 4.293 vegades, encara que només en 121 s’han produït revisions (66 d’elles en pantalla), és a dir, una cada 3,14 partits. En 112 de 121 ocasions (92,56%) els àrbitres han fet cas a la recomanació del VAR.

Tot plegat ha conduït Velasco Carballo a declarar, en la roda de premsa de valoració de la temporada, que “l’adaptació al VAR ha estat extraordinària, no només dels àrbitres sinó també dels jugadors, els aficionats i els mitjans de comunicació”. “Sembla que portem tota la vida amb el VAR”, ha manifestat. A més, el president del CTA ha tret pit en afirmar que el vídeoarbitratge ha corregit dues jugades que podrien haver canviat molt el final de la Lliga: un gol anul·lat a l’Eibar que va salvar el Vila-real i una rectificació d’un penal (amb vermella inclosa) per a Coke durant el Girona-Llevant amb l’1-1 al marcador. “El VAR ha entrat en la societat amb molta acceptació. Quan entra en joc, la gent creu en ell. L’ideal seria que tinguessin un cos d’assistents de VAR i creiem que pot ser el futur, però es necessiten anys. No tots els àrbitres que es retiren decideixen seguir al VAR, però sí que pot ser que en el futur sigui així”, ha sentenciat.

La bona valoració global de la primera temporada del VAR, no obstant això, no ha estat exempta d’autocrítica. Així, el Comitè Tècnic d’Àrbitres ha assegurat que, de cara a la temporada vinent, s’intentarà “reduir el temps d’intervenció, unificar criteris, tendir a l’encert absolut, més consistència en la línia d’intervenció del VAR i preveure i tallar el joc brusc”. A més, la intenció de la Reial Federació Espanyola de Futbol és que en el curs 2019/20 el vídeoarbitratge arribi a la Segona Divisió, malgrat que això encara no està confirmat al 100%.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa