Brasil cau en la trampa de Robert Martínez (1-2)

El Mundial de Rússia se l’endurà una selecció europea després que l’Uruguai i Brasil, les úniques representants americanes que es mantenien amb vida, hagin quedat eliminades aquest divendres. Bèlgica vol seguir fent història i disputarà per segon cop en la seva història (el primer, a Mèxic el 1986) les semifinals d’un Mundial després d’eliminar la totpoderosa Brasil (1-2) en un partit on la ‘canarinha’ ha caigut en la trampa de Robert Martínez, que segueix revaloritzant-se com a tècnic. Els belgues jugaran contra França per un lloc a la final del Mundial. Els diables vermells han plantejat una teranyina basada en una defensa ben estructurada que pressionava amb un 4-3-3 amb fins a sis homes en camp rival i que es desplegava amb fúria i efectivitat.

Al primer temps, el Brasil ha acumulat un gran nombre d’ocasions, la majoria generades en jugades a pilota aturada. Thiago Silva, de cap, ha tingut la primera al minut 7, però el seu remat ha topat amb el pal. Tres minuts després, també en un córner, Paulinho s’ha trobat amb una pilota franca al cor de l’àrea, però no ha enganxat bé el remat i ha permès a la defensa refusar sense problemes. Ha estat precisament en una jugada d’estratègia on Bèlgica ha obert el marcador. Kompany ha pentinat un córner i darrere d’ell la pilota ha colpejat en l’espatlla de Fernandinho, que involuntàriament l’ha desviat al fons de la seva pròpia porteria. Era el segon gol que encaixava el Brasil en aquest Mundial. Fins ara, només Suïssa, en el seu debut, ho havia aconseguit.

La reacció dels brasilers no s’ha fet esperar: Coutinho ha avisat amb un xut des de la frontal que ha blocat Courtois, un dels herois de la nit pels belgues. Marcelo, poc després, ho ha intentat, però de nou sense èxit. El porter del Chelsea ha respost per dalt i per baix, sense errors. Bèlgica, amb el marcador a favor, ha posat en pràctica el seu pla: esperar a que els brasilers es bolquessin en atac per sorprendre’ls al contraatac.

El pla ha donat rèdit al minut 30, quan en un contracop de llibre, Lukaku ha rebut la pilota, l’ha protegit i, després d’una potent conducció, ha assistit a De Bruyne, que ha sorprès el porter brasiler amb un xut sec i creuat. La sorpresa seguia prenent forma. Bèlgica feia molt mal amb espais, deixant despenjats Lukaku, que sorprenentment ha començat a la banda dreta per generar maldecaps a Marcelo, Hazard i De Bruyne. Els de Tite, obligats a dur la iniciativa, han hagut de ser pacients per anar trobant ocasions, si bé han estat a punt de pagar cars alguns atacs. Gabriel Jesus, de cap i Coutinho, des de fora l’àrea, han estat a prop de reduir distàncies, però novament han topat amb Courtois.

Al Brasil li faltava velocitat, però tot i això trobaven oportunitats. Bèlgica ha sabut viure del resultat, si bé mai ha renunciat a atacar, i en la segona part ha pogut sentenciar el duel en noves contres. A falta d’un quart d’hora, Renato Augusto ha donat de cap esperances als brasilers, que es resistien a defallir i tornaven a creure en un miracle cada cop més complicat. Poc després, ha estat Coutinho qui ha desperdiciat una gran deixada de Neymar dins de l’àrea. Ha estat el jugador del PSG qui ha tingut la darrera gran ocasió per enviar el partit a la pròrroga, però el seu xut enroscat l’ha enviat Courtois a córner. El Brasil haurà de seguir la resta del Mundial des de la gespa. Bèlgica, mentrestant, buscarà seguir fent història i lluitarà contra França per un lloc en la final.