Xavi supera amb nota el seu debut i el Barça guanya el derbi (1-0)

El primer equip masculí del Futbol Club Barcelona ha derrotat el Reial Club Deportiu Espanyol en el derbi de Lliga que s’ha disputat al Camp Nou (1-0). Aquest també ha estat el primer parti de Xavi Hernández com a nou entrenador del Barça i, si bé no ha aconseguit una victòria molt àmplia, ja que el duel s’ha resolt amb un gol de Memphis Depay de penal, sí que ha deixat marques evidents de la seva idea i els blaugranes han canviat la cara que havien mostrat durant l’inici de temporada, malgrat que encara els queda molt per millorar. L’Espanyol, de fet, ha tingut moltes ocasions per aconseguir l’empat, si bé el Barça també n’ha desaprofitat de clares.

Un derbi eclipsat pel debut de Xavi

El debut de Xavi Hernández a la banqueta del Barça ha centrat totes les mirades del derbi i ell ho ha correspost amb un onze marca de la casa. Ha utilitzat un 4-3-3 amb extrems oberts, al més pur estil de Johan Cruyff o Pep Guardiola, i amb fins a vuit jugadors de la Masia. Fins i tot s’ha atrevit a fer debutar el jove Ilias Akhomach per la falta de davanters de l’equip, cosa que ha generat una gran aprovació per part del barcelonisme. De fet, quan ha trepitjat la gespa per primera vegada com a entrenador del Barça, el públic ha corejat el seu nom, de la mateixa manera que ha fet durant diversos trams del duel.

L’empremta de Xavi s’ha notat des del primer minut de partit. El Barça ha presentat una imatge molt millorada des del xiulet inicial, en part per la idea que l’egarenc està transmetent a l’equip, en part per la il·lusió de l’arribada d’un nou entrenador. El joc combinatiu dels blaugranes ha millorat substancialment respecte als altres duels de la temporada, el fet de tenir extrems oberts ha oxigenat moltíssim els culers i la pressió ha estat molt més intensa que en l’inici de curs.

Frenkie de Jong, que tindrà molt més impacte ofensiu amb Xavi a la banqueta, ha tingut la primera aproximació del partit en una jugada que ha acabat sent rebutjada per la defensa blanc-i-blava. Tanmateix, en el tram inicial la més clara ha estat per al debutant Ilias, que ha enviat als núvols una passada de la mort que era més fàcil xutar entre els tres pals que fora. Mentrestant, l’Espanyol s’ha defensat com ha pogut i ha intentat sorprendre al contraatac, però sense crear cap mena de perill a la porteria de Marc-André Ter Stegen, que ha estat atent quan ho ha hagut d’estar per atrapar centrades dels pericos.

Amb el pas dels minuts el Barça ha estat cada vegada més clarivident i ha començat a acumular molts futbolistes a l’àrea rival. Les ocasions de gol han arribat sense aturador, però s’ha notat de forma meridiana la falta d’efectivitat de l’equip blaugrana, que no ha pogut materialitzar cap oportunitat. A les acaballes del primer temps, el Barça ha deixat de generar tan perill i l’Espanyol ho ha estat a punt d’aprofitar amb una acció frotuïta, en la qual un rebuig a un xut de Raúl de Tomás ha estat a punt d’entrar, però Ter Stegen ha reaccionat per enviar la pilota a córner i arribar així al descans.

El show de la Masia

El Barça i l’Espanyol han sortit dels vestidors amb el mateix guió, però aquest ha canviat de seguida per una causa de força major. Al primer minut de la segona part, Pablo Gavi ha trobat Memphis Depay a l’interior de l’àrea amb una passada sensacional i ha forçat un penal, que el mateix davanter neerlandès ha transformat amb calma, amb un xut centrat amb el qual ha enganyat Diego López. A partir del gol els de Xavi han crescut moltíssim i s’han fet enormes. A partir de la pressió han asfixiat l’Espanyol i han recuperat pilotes a cabassos. Gavi ha estat especialment brillant, a la vegada que Nico González i Abde Ezzalzouli, que ha entrat per Ilias, també han estat molt encertats.

El Barça ha continuat arribant i ha tingut ocasions claríssimes. Abde ha estat a punt d’estrenar-se amb el primer equip després d’una gran cursa que l’ha deixat a l’interior de l’àrea davant de Diego López. El porter gallec ha estat providencial per evitar la diana del marroquí. Uns minuts més tard, Frenkie de Jong ha estat capaç de marcar, però el seu gol ha estat anul·lat per un fora de joc claríssim. Al minut 70 RDT ha tingut la més clara de l’Espanyol en un mà a mà amb Ter Stegen, però el seu xut ha marxat lleugerament desviat, fregant el pal.

El Barça no s’ha deixat intimidar per aquesta ocasió i ha continuat dominant el partit a partir de la possessió i el domini de la pilota. Philippe Coutinho ha entrat en el lloc d’un Gavi que ha marxat ovacionat i el brasiler ha ofert una versió relativament acceptable contra el seu exequip. Mentrestant, Abde ha continuat progressant a la banda dreta i ha deixat detalls increïbles. Sobre el minut 75 ha driblat dos rivals a l’interior de l’àrea amb un moviment magnífic i ha estat a punt de marcar el segon.

L’Espanyol ha intentat sorprendre el Barça amb jugades aïllades i ho ha estat a punt d’aconseguir quan quedaven deu minuts pel final del partit. Óscar Mingueza ha perdut una pilota imperdonable i això ha provocat una falta a la frontal de l’àrea. RDT ha executat el llançament i el seu xut ha impactat contra el pal. En l’acció posterior, Landry Dimata ha tingut la més clara dels blanc-i-blaus, amb una rematada absolutament sol a l’interior de l’àrea, la qual ha marxat molt desviada de forma totalment inexplicable. I encara una més d’RDT, quan un cop de cap al minut 85 ha tornat a anar directament al pal.

Abans del final del partit, nou capítol en el tràgic apartat de lesions del Barça aquesta temporada. En la mateixa jugada, Nico González per una banda i Óscar Mingueza per l’altra han hagut de ser atesos sobre el terreny de joc i no han pogut continuar. Malgrat tot, no semblen casos greus, ja que tots dos futbolistes han pogut abandonar la gespa caminant, si bé el primer ho ha fet clarament coix. L’Espanyol ha tingut fins a sis minuts de temps afegit per aconseguir l’empat, però els blaugranes s’han defensat amb la pilota i no han patit en excés per mantenir els tres puntsa la butxaca.