Golejada amb aires de comiat (4-1)

Tot fa indicar que Gerard Moreno ha fet el seu últim gol a Cornellà-El Prat amb la samarreta de l’Espanyol en una tarda d’homenatges i adéus a l’estadi perico. El perpetuenc, molt a prop del Vila-real, s’ha acomiadat de la seva afició de la millor manera: marcant i dirigint, com gairebé sempre, el triomf intranscendent dels blanc-i-blaus, avui enfront d’un Màlaga desnonat, ja descendit a Segona Divisió. Plàcida i terapèutica victòria dels pupils de Gallego, que ha vist el partit des d’una cabina de la part alta -estava sancionat per l’expulsió del Wanda-, ben a prop d’un Chen Yansheng acabat d’aterrar a Barcelona. Són els primers tres punts a casa del tècnic surienc -substituït a la banqueta per Toni Clavero-, que ha canviat la cara de l’Espanyol, que ara cuida i gaudeix amb la pilota als peus. Tan ell com el propietari xinès del club català han copsat el mal que fa la més que possible marxa de Gerard Moreno, el jugador franquícia del projecte. A escassos minuts pel final, tota la graderia de Cornellà-El Prat, a l’uníson, ha demanat la continuïtat del perpetuenc amb crits de “Gerard, queda’t”.

L’Espanyol ha sortit com un tro, amb ganes de tancar el partit ben aviat i de passar-s’ho bé. I n’ha tingut prou amb vuit minuts per encarrilar els tres punts enfront d’un Màlaga en descomposició que no ha oposat resistència. Gerard Moreno ha controlat una deliciosa passada entre línies de Darder i ha fet el seu setzè gol a la Lliga. Andrés Prieto, ex porter blanc-i-blau, ha aturat la primera rematada de l’atacant perpetuenc però no ha pogut fer el mateix en segona instància. L’Espanyol trobarà molt a faltar Gerard Moreno.

L’Espanyol, per la via ràpida

En tot moment, el partit ha estat un monòleg blanc-i-blau. Melendo i Sergi Darder, el jugador que més ha agraït l’arribada de Gallego, s’han fet un far de filtrar passades cap a Gerard Moreno, Sergio García i Leo Baptistao, avui d’allò més actius. I precisament aquests tres han cuinat la segona diana. Gerard ha fet un teva-meva amb Baptistao, que s’ha plantat dins l’àrea sense oposició. Des d’allà ha assistit a Sergio García, que ha empès la pilota a la xarxa amb suspens. El Màlaga, que al RCDE Stadium ha justificat la seva posició de cuer, ha estat una joguina en mans del conjunt català, que ha fet el tercer tres minuts després del gol del davanter del Bon Pastor.

Només faltava el gol de Leo Baptistao, que ha vist porteria abans de la mitja hora de joc. Sergio García s’ha aprofitat de la feblesa de la rereguarda andalusa per controlar una pilota al balcó de l’àrea i assistir el brasiler, que ha superat a Andrés Prieto amb un xut creuat i potent. Ha estat el vuitè gol a la Lliga d’un Leo Baptistao que mai abans n’havia fet tants en una temporada -el seu rècord era de set dianes amb la samarreta del Rayo Vallecano-.

L’Espanyol, alliberat i alegre, ha enllestit l’enfrontament abans del descans, potser per això Naldo ha pecat d’innocència i relaxació en l’acció del penal que ha suposat el 3-1. El central brasiler ha comès unes mans molt clares a l’àrea blanc-i-blava que li ha permès a Adrián fer el gol del Màlaga. Diego López, que avui ha recuperat la titularitat en detriment d’un Pau que s’ha estalviat la darrera xiulada de la graderia del RCDE Stadium, no ha pogut aturar el llançament.

L’avantatge al marcador de l’Espanyol, que feia sis anys que no feia tres gols en una primera part, han endormiscat el conjunt català, gens incisiu després del 3-1 d’Adrián. Sort n’ha tingut que Diego López ha evitat un gol cantat de Rolan a l’inici de la represa.

L’entrada de Piatti i Marc Roca ha esparverat l’Espanyol, que s’ha decidit a acabar la temporada a casa amb una golejada. Ho ha aconseguit gràcies a l’extrem argentí, que ha fet el 4-1 amb un llançament de penal que ell mateix havia provocat. Aquest ha estat el primer gol blanc-i-blau de la temporada d’un jugador sortit des de la banqueta. Cal dir que el festival futbolístic i golejador d’aquesta tarda no amaga la grisor d’una temporada del tot decebedora, maquillada per Gallego, que ha sumat deu punts de dotze possibles. L’entrenador interí ha fet mèrits perquè Óscar Perarnau el tingui en compte de cara a la triada del nou tècnic.

El gol de Piatti ha estat l’últim del curs a Cornellà-El Prat, un estadi on han sucumbit els tres grans de la Lliga, de les poques coses rescatables de la mediocre temporada de l’Espanyol. Així i tot, la graderia blanc-i-blava ha acomiadat el seu equip amb aplaudiments. Gerard Moreno no ha fet cap gest d’adéu després del xiulet de l’àrbitre, s’ha limitat a abraçar la resta dels seus companys. Alguns d’ells, cas de Jairo, Pau López i la ‘Roca’ Sánchez, també han jugat el seu darrer partit al RCDE Stadium amb la samarreta blanc-i-blava. Potser també ha estat l’últim de Sergio García. Ara caldrà veure com s’ho fa Perarnau per regenerar un equip que necessita nou entrenador i que es quedarà orfe del seu referent.

Cornellà diu adéu a Julio Pardo i Dámaso Perico

Setmana luctuosa per a la família blanc-i-blava perquè en els darrers dies han mort Juli Pardo, president de l’Espanyol del 1989 al 1993, i Dámaso Ruiz, el mossèn perico que fou el popular animador de l’última dècada de l’estadi de Sarrià. Abans del xiulet inicial, Cornellà-El Prat ha guardat un minut de silenci en memòria de l’ex dirigent català i, al minut 12, li ha fet un sentit homenatge a Dámaso perico en forma d’aplaudiments.