Falta de determinació a Ipurua (3-1)
Els jugadors de l'Eibar celebrant el 2-0
Els jugadors de l’Eibar celebrant el 2-0 | EFE

Una de freda i una de calenta. L’Espanyol, conservador i indolent a Ipurua, segueix sense guanyar fora de casa -és el segon equip que menys punts fa a domicili-. Els blanc-i-blaus, en terra de ningú a la Lliga, alternen bons partits a casa amb actuacions deficients lluny de Cornellà-El Prat. Avui ha sortit creu. L’equip de Quique, mancat d’exigència i sovint massa autocomplaent, tanca una setmana de tres partits amb una patacada alarmant al camp de l’Eibar propiciada per dues errades letals que no li permeten acabar d’arrancar bé el segon any de projecte. Tarda per oblidar.

Sense novetats a l’onze blanc-i-blau. Després de fer rotacions enfront del Tenerife a la Copa del Rei, Quique ha repetit l’onze que va guanyar al Getafe dilluns passat. Tot i la convocatòria de Leo Baptistao, ja recuperat de la seva lesió, el tècnic perico ha preferit prendre precaució i deixar-lo a la banqueta inicialment. Sergio García ha tornat a fer parella amb Gerard Moreno a la davantera de l’Espanyol.

Gerro d’aigua freda

Les coses se li han torçat de seguida a l’Espanyol perquè Sergio García s’ha lesionat en una de les primeres accions del partit (5′) i Leo Baptistao ha hagut de substituir-lo. Abans del minut 10 la situació ha empitjorat encara més: l’Eibar ha marcat l’1-0 en el primer acostament del partit. L’ex perico Arbilla ha xutat de meravella una falta des de la frontal de l’àrea, comesa de forma innocent per Mario Hermoso, que Pau ha tret amb l’ajuda del travesser. Kike, en segona jugada i amb el porter d’Olot totalment venut, ha marcat a plaer. És el segon partit consecutiu que l’Espanyol encaixa un gol de bon principi. Altra vegada l’equip català, últimament molt despistat, ha arrancat amb la llosa del marcador en contra i amb l’obligació de remuntar.

Tot i el resultat, l’Espanyol no ha modificat el seu pla inicial. Quique ja va advertir ahir de la dificultat de proposar joc associatiu a Ipurua i ha plantejat un futbol molt conservador per fer mal al contracop. Els blanc-i-blaus han cedit deliberadament la iniciativa a l’Eibar amb l’objectiu d’explotar els espais a l’esquena de la defensa local a través de la velocitat dels atacants pericos. Així, amb una cursa d’un Gerard Moreno que s’ha plantat davant de Dmitrovic amb tot a favor per marcar, el conjunt blanc-i-blau gairebé fa l’1-1 al quart d’hora de partit. El porter serbi ha aturat l’un contra un i ha frustrat l’empat català.

Un Espanyol sense ànima

El pas dels minuts ha asserenat l’Espanyol, tan convençut com l’equip basc de la seva proposta però menys intens que el seu rival. La falta de determinació ha condemnat als pericos. Al 37′ els blanc-i-blaus han rebut un segon gerro d’aigua freda quan aixecaven cap i li havien pres la mida a l’enfrontament. Una pèrdua de Darder en la sortida de pilota ha acabat amb un golàs d’Alejo des de fora l’àrea, el 2-0 d’un Eibar amb molta fe. Poc abans el mateix Sergi Darder, principal assenyalat del segon gol, havia estavellat una pilota contra el travesser de la porteria local. Qüestió de detalls i d’atenció, com explicava ahir Sánchez Flores.

Reacció de Quique

Després del descans Quique ha realitzat un canvi per tal de reformar el pla blanc-i-blau: ha donat entrada a Granero en lloc de Javi Fuego per dinamitzar el joc interior d’un Espanyol que ha abusat de la pilotada en llarg durant el primer temps. Melendo, últim canvi blanc-i-blau, ha entrat al 60′ per tal d’aportar vertigen i electricitat a les possessions de l’Espanyol, molt més proactiu que als 45′ inicials. Massa tard. La intensitat i la pressió asfixiant d’un Eibar ben treballat i coneixedor de les reduïdes dimensions d’Ipurua han entorpit molt l’afany d’un conjunt perico molt condicionat pel 2-0.

Drama perico

A 20 minuts pel final s’ha consumat el drama perico a Ipurua des del punt de penal. Si dijous Iglesias Villanueva va donar un cop de mà a l’Espanyol, Undiano Mallenco, l’àrbitre d’avui, s’ha inventat un penal de David López que ha acabat d’ensorrar al conjunt català. L’ex blanc-i-blau Joan Jordán ha fet el 3-0. A més a més, el central de Sant Cugat, bastió defensiu de Quique, ha vist la cinquena groga de la temporada i es perdrà el pròxim partit enfront del Girona.

Al 79′ Sergi Enrich s’ha marcat en pròpia porteria el 3-1 després d’una acció d’estratègia executada per Granero. El gol ha estimulat l’Espanyol però l’Eibar de seguida ha refredat el partit per aplacar la reacció catalana. Les coses no han canviat fins al xiulet final i l’equip blanc-i-blau, àmpliament superat en ambició pel seu rival, ha tornat a caure a domicili per tancar una setmana positiva (dues victòries en tres partits) que deixa mal regust de boca per la manera de perdre a Ipurua.