Món Esport
La independència comportaria fins a 93 milions d’euros d’ingressos a les federacions esportives
  • CA

El Palau de la Generalitat ha estat l’escenari d’una presentació històrica. En un acte  presidit per la Consellera de Presidència, Neus Munté, i que ha comptat amb la intervenció del Secretari General d’Esport, Gerard Figueras, la Plataforma Pro Seleccions Catalanes ha fet públic un estudi que evidenciat els avantatges d’una possible independència de Catalunya en l’evolució de l’esport català. “És de les poques accions que queden per assolir el reconeixement internacional”, ha comentat Sergi Blázquez, vicepresident de la Plataforma Pro Seleccions.

Segons l’estudi, realitzat pels acadèmics Toni Garcia i Vicente Javaloyes, juristes especialitzats en l’àmbit esportiu, les federacions catalanes disposarien de 93 milions d’euros en ingressos, una xifra que significaria un 23,98% de desviació positiva respecte els beneficis actuals. Les dades de la recerca conclouen, també, que les federacions esportives disposaran d’un major finançament a través dels patrocinis privats, les subvencions públiques i els drets de televisió i que generaran fins a 705 nous llocs de treball.

 

Les federacions que creixerien més en una Catalunya independent serien les de futbol, bàsquet i tenis. Concretament, la de futbol ascendiria d’uns ingressos de 17 milions d’euros anuals en l’actualitat fins els gairebé 49 milions d’una Catalunya independent. “És un criteri pressupostari de prudència, perquè l’esport és dinàmic i gira entorn de la competició”, ha valorat Javaloyes, que ha explicat l’augment del futbol en base a la participació a la Copa del Món. “Que Catalunya quedés eliminada a la fase de grups significaria obtenir uns ingressos de 48,7 milions anuals”, ha explicat.

Pel què fa la participació dels esportistes catalans, l’estudi conclou que la internacionalitat dels atletes s’incrementarà, tant en tornejos anuals, com en els Jocs Olímpics, arribant fins els 129 esportistes en uns JJ.OO., 31 més que els presentats a Rio de Janeiro aquest passat 2016.

 

“La lliçó la tenim ben presa”, ha dit Blázquez. “L’esport català no tindrà el reconeixement internacional si no som un Estat independent. El veto de l’Estat espanyol ho impedeix”, ha manifestat el vicepresident de la Plataforma, que no concep aquest possible finançament sense un Estat propi català.

 

Com ja ha destacat en diverses ocasions, Gerard Figueras ha recordat el mandat del Parlament assolit en les eleccions del 27 de setembre del 2015: “El Govern té el mandat de deixar a punt les estructures de país per si, després del referèndum, es produeix un salt en l’estatus jurídic del país i es constitueix un nou Estat.”

 

La Consellera de Presidència, Neus Munté, ha conclòs l’acte destacant que “la independència també és una oportunitat per a l’esport català”. Segons Munté, l’esport té un pes important en la societat catalana, des de la cohesió, la difusió de valors, la solidaritat o el treball en equip, “però també té beneficis econòmics, de visibilitat i de projecció internacional. Ens permet donar a conèixer Catalunya arreu del món. Competir arreu del món en nom propi és allò que volem per esdevenir un país normal”.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa