Món Esport
La Federació Catalana de Futbol, una referència en el foment de valors
  • CA

La Federació Catalana de Futbol lluita, des de la temporada 2011-12, per aconseguir que l’esport federat a Catalunya sigui considerat d’exemplar. Amb diverses campanyes iniciades amb aquest objectiu, l’ens presidit per Andreu Subies treballa per combatre la violència dins i fora els terrenys de joc i per potenciar valors com el joc net, el companyerisme, la no discriminació, la resolució de conflictes i els hàbits de vida saludables. La fita, un futbol i un futbol sala catalans respectuosos, competitius i lliures de violència.

Des de l’arribada de Subies a la presidència, l’any 2011, la FCF ha posat en marxa programes específics en aquest sentit per tal de “garantir que les circumstàncies per a la pràctica del futbol dels nostres federats siguin les més adequades”, tal i com va avançar el president pocs dies després de la seva elecció per encapçalar la Federació. La primera iniciativa fou el llançament de la campanya ‘Joc Net’, potenciada amb el suport de tots els clubs catalans amb l’objectiu de minimitzar els incidents als camps de futbol i reduir el nombre de targetes que s’hi estaven ensenyant. El programa va tenir la participació específica d’entitats i futbolistes reconeguts mundialment com Lionel Messi, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Carles Puyol, Sergio García o Kiko Casilla, emblemes aleshores del Barça i l’Espanyol.

 

Però aquesta no va ser l’única acció. L’any següent, per tal de mantenir aquest esforç en la conscienciació dels federats i federades i amb la voluntat d’eixamplar aquest esperit als pares i mares dels jugadors, la FCF va impulsar ‘Respecte’, una nova campanya dirigida a tot l’entorn del futbol i el futbol sala federat. La Federació va entendre que els familiars dels nens i nenes futbolistes “poden contribuir notablement a què el futbol i futbol sala siguin uns esports divertits i educatius”, sempre des de la moralitat que han de proporcionar els mateixos pares amb la seva actitud envers l’esport que practiquen els filles i filles.

 

Les temporada 2014-15 i 2016-17, l’ens presidit per Subies va emfatitzar la necessitat de suprimir la violència, tant física, com verbal, produïda i generada dins els camps de futbol. Amb les campanyes ‘Prou Violència al Futbol‘ i ‘Zero insults a la grada’, la intenció fou prevenir i instruir els jugadors i el públic present a les graderies per tal de minimitzar les situacions que puguin donar peu a reaccions radicals intolerables, com la discriminació per motius de sexe o raça, o els mateixos insults etzibats pels jugadors o pels espectadors.

 

 

Aquestes dues accions, així com la iniciada aquesta temporada sota el lema ‘Zero insults a les xarxes!’, han significat un pas endavant en el camí d’eradicar la violència en el futbol. “Afortunadament, la societat ha evolucionat, ha millorat la formació dels tècnics i la Federació Catalana de Futbol ha contribuït a aquest fet a través de diverses campanyes antiviolència”, va expressar el director del Comitè Tècnic d’Àrbitres de la FCF i exàrbitre de Primera Divisió, Xavier Moreno Delgado. L’excol·legiat professional va posar de manifest, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que “les xarxes socials poden ser molt perilloses si no s’utilitzen correctament. La Federació ha hagut de crear un Comitè de Competició especial de xarxes públiques per controlar el contingut de les publicacions que es realitzen sobre partits, amb la possible aparició d’amenaces o insults”.

 

Les campanyes de KESPORT! i ‘Gràcies pel vostre suport’ han estat la confirmació que, en la transmissió de valors en el futbol i futbol sala federat, les figures de l’entrenador i dels pares són fonamentals.

 

#Orgullosa de jugar a futbol

 

Enguany, la Federació Catalana de Futbol també ha engegat la campanya #Orgullosa, destinada específicament a potenciar el futbol i el futbol sala femení amb la total intenció de centrar esforços en la formació i la promoció de l’esport entre les noies. Tot i disposar, a finals de la temporada passada, de només un 7% del total de llicències entre el futbol i el futbol sala, la participació de les noies s’ha incrementat més del 200% en els darrers 15 anys i ha convertit la FCF en la federació amb més llicències femenines de tot l’Estat. Catalunya disposa, segons dades oficials exposades l’estiu passat, de 10.301 jugadores federades, havent incrementat de manera exponencial la formació de base, un dels eixos principals de la campanya, juntament amb les ajudes econòmiques, l’accessibilitat i la visibilitat.

 



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa