25 anys del canvi. De la nova Barcelona. Aquest dimarts, la ciutat olímpica, turística i globalitzada que coneixem en l’actualitat arriba al seu quart de segle. Ara fa tot just 25 anys, l’arquer paralímpic Antonio Rebollo encenia el peveter que canviaria l’esdevenidor d’una ciutat dotada -fins aleshores- de tots els recursos per ser puntera a Europa, però sense la voluntat d’obertura que l’ha fet gegant.

Aquells Jocs Olímpics van marcar el país. La marca Barcelona, molt més que la marca Catalunya, es va convertir en un reclam per als viatgers de tot el continent. Mar, muntanya, bon menjar, esport, oci. La Barna d’avui és la Barna post 1992, la que va créixer gràcies a l’adjudicació dels Jocs Olímpics i la que es va fer major d’edat amb la celebració d’una de les millors olimpíades de la història.

 

Barcelona es va modernitzar completament per aplegar els Jocs, amb la construcció d’infraestructures que, a diferència de Rio de Janeiro o Atenes, segueixen essent d’una utilitat indiscutible. El cinturó viari creat al voltant de la ciutat, amb el Nus de la Trinitat com a gran exponent, s’ha convertit en la via d’entrada i sortida més usada del país. L’obertura al mar, el soterrament de les vies de tren, la construcció de l’anella olímpica, amb el Palau Sant Jordi com a gran meravella esportiu-cultural de la zona, i un nou barri que va donar més vida a la costa -la Vila Olímpica- formen part d’aquella transformació. I, evidentment, la magnificència de les renovacions i ampliacions del Port i l’Aeroport del Prat.

Barcelona es va fer gran amb els Jocs Olímpics del 1992. No només pel pes d’organitzar l’esdeveniment esportiu més important, sinó també per ser capaç de consolidar un model de ciutat després de l’impacte instantani del pas de la torxa olímpica. Els Jocs van assegurar i mantenir més de 20.000 llocs de feina permanents, més enllà de les 41.000 ofertes de feina temporals entre el 1986 i el 1992, i van permetre el creixement turístic exponencial: dels 3,7 milions de turistes l’any 1990, Barcelona va passar a rebre’n 15,5 milions vint anys després dels Jocs. Un desenvolupament que segueix augmentant dia rere dia.

 

Barcelona és avui la ciutat que va néixer fa vint-i-cinc anys. Tot va canviar quan el president del Comitè Olímpic Internacional, Juan Antonio Samaranch, va pronunciar les cinc paraules en francès més recordades de la història de Catalunya: “A la ville de Barcelona!”.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa