El Govern reactiva la Comissió contra la Violència en l’esport català

L'executiu català referma com a prioritat la tolerància zero amb la violència en l'esport a través d'accions divulgatives i sancionadores

El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha presidit aquest divendres, al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet de Barcelona, al costat de Jordi Ferreres, subdirector general de Seguretat Interior de Departament d’Interior, la reunió de la Comissió contra la Violència en Espectacles Esportius de Catalunya, òrgan que el Govern ha reactivat amb el ferm compromís de fer un treball conjunt entre l’administració i el teixit esportiu per tenir “un esport amb la mínima violència possible”.

La Comissió, que està integrada pel Departament de la Presidència -mitjançant el Consell Català de l’Esport-, i el Departament d’Interior, per una banda, i les entitats esportives, per l’altra, reprèn l’activitat “com a conseqüència de l’elevada existència de casos de violència en l’esport registrats la temporada passada, per utilitzar les eines que garanteixin la seguretat en esdeveniments esportius i potenciar la prevenció de males conductes en l’esport”, ha assegurat Gerard Figueras, que exerceix la presidència de la comissió.

“És una prioritat per nosaltres lluitar contra la violència en l’esport”, ha afegit el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, que ha subratllat el paper que tindrà la Subcomissió contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l’Esport, de caràcter més tècnic, que recollirà els casos de violència a l’esport per estudiar els possibles processos sancionadors i elevar les decisions a la comissió. En aquest sentit, Jordi Ferreres, subdirector general de Seguretat Interior de Departament d’Interior, destacava “l’operativitat” de la subcomissió a l’hora de marcar criteris d’actuació.

Gerard Figueras ha subratllat també que la Comissió contra la Violència en Espectacles Esportius de Catalunya tindrà una doble via d’actuació. En primer lloc, les accions divulgatives/preventives, amb noves propostes com la creació d’un grup de treball que elabori materials informatius per exposar-los en les instal·lacions esportives, i en segon lloc, “eines coercitives, amb l’obertura d’expedients i sancions” pels casos vinculats a la violència en el món de l’esport.

En la reunió celebrada avui han intervingut tant representants del Govern com de l’associacionisme esportiu per exposar les actuacions desenvolupades en els respectius àmbits en la lluita contra la violència en l’esport. Per part de l’executiu, el director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig, ha presentat l’actualització que la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ha fet, conjuntament amb l’Institut Català de les Dones, de la guia “La violència sexual a l’esport. Guia per a persones adultes: (Re)conèixer, parlar i actuar” perquè esdevingui una eina de referència per a tots els agents que formen part del sistema esportiu per a la conscienciació, visibilització i elaboració de plans d’actuació que treballin la prevenció, detecció i abordatge de la violència sexual en contextos esportius. Per part d’Interior, Jordi Ferreres ha fet un repàs als expedients iniciats i resolts per infraccions així com als expedients resolts amb imposició de sanció els anys 2017 i 2018 tant del decret legislatiu 1/2000, de 31 de juliol, pel qual s’aprova el text únic de la llei de l’esport, com de la llei 19/2007, d’11 de juliol, contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport.

Més informació

Nou comentari