Món Esport
Les dades de l’impacte del coronavirus en l’esport català confirmen els escenaris més pessimistes
  • CA

El sector esportiu ha estat, sense cap mena de dubte, un dels més afectats per la crisi del coronavirus. La gran majoria de competicions s’han hagut de cancel·lar, els ingressos han patit una davallada molt més que considerable i, tant en l’àmbit públic com en el privat, les conseqüències han estat devastadores, sobretot tenint en compte que “ha plogut sobre mullat”, ja que les entitats esportives catalanes ja estaven tocades i demanaven certs canvis a les administracions abans de l’arribada de la pandèmia que ho ha sacsejat tot. La Unió de Federacions Esportives de Catalunya i l’INDESCAT han posat cara i ulls a la greu situació en un estudi de l’impacte de la Covid-19 en l’esport català que ha servit per evidenciar que els clubs i les federacions hauran de combatre contra els escenaris més pessimistes.

A grans trets, la investigació ha conclòs que 7 de cada 10 treballadors del sector esportiu han patit un ERTO pel coronavirus, que el personal amb contracte temporal ha estat afectat en un 63,2% i els autònoms en un 54,9% i que el sector esportiu ha deixat d’aportar 921 milions d’euros al Valor Afegit Brut. La Covid-19 ha obligat a cancel·lar més de 1.200 esdeveniments esportius durant el mes de març, quelcom que ha significat una reducció d’ingressos de més d’un milió d’euros. Només es tornaran a programar un 20% d’aquests. Dit d’una altra forma, vuit de cada deu competicions esportives no es podran reprendre. “Ens preocupa la debilitat de les nostres entitats. En l’última crisi van tancar el 23% dels clubs. Si ara no assentem les bases i les administracions no donen els recursos per tornar a la normalitat, aquest cop hi haurà més destruccions de clubs i reduccions de persones que fan esport”, ha alertat Gerard Esteva, president de la UFEC, en la roda de premsa telemàtica de presentació de l’estudi, que es pot consultar íntegrament a través d’aquest enllaç.

“És un repte d’immediatesa, d’atacar les urgències. Necessitem accions sostenibles i profundes de cara al futur, que les polítiques esportives responguin a aquestes necessitats. Hem de recuperar la confiança del ciutadà en el sector esportiu. Fomentar l’esport, ara més que mai, i innovar. Res no serà igual. Hem d’evolucionar per ser sostenibles”, ha opinat al respecte Anna Pruna, presidenta d’INDESCAT, en la compareixença davant els mitjans. I és que, malgrat que l’estudi s’ha dividit en dues línies d’investigació clarament definides –la primera enfocada en els clubs i les federacions i la segona en les empreses amb ànim de lucre–, una altra de les conclusions a les quals ha arribat el sector esportiu és que haurà d’implementar processos de digitalització i canviar la seva forma de treballar per allò de “renovar-se o morir”.

“El que ens aporta l’estudi presentat per la UFEC i INDESCAT és una dosi de realitat que confirma les pitjors prediccions. Són xifres i dades que ens deixen clar que haurem d’oferir una resposta immediata i establir una base més forta per combatre hipotètics rebrots i noves pandèmies”, ha valorat Gerard Figueras, secretari general de l’Esport i l’Activitat Física. “Cal que quan tinguem la imatge definitiva ens donem la mà el sector públic i el privat, perquè tota crisi té oportunitats. Hem de valorar la importància de l’esport, no només com a sector ocupacional sinó també com una de les locomotores que ha de permetre al país sortir d’aquesta situació”, ha afegit abans de remarcar la importància de promoure la pràctica esportiva a la societat: “Les poblacions amb hàbits saludables són les que millor han superat la pandèmia. Si millorem en aquest aspecte, no tensarem tant el sistema sanitari en el futur”.

La candidatura Pirineus-Barcelona 2030, un projecte tractor per dinamitzar l’economia del país

La situació, tal com les dades demostren, no és gens bona. “Dolenta o molt dolenta”, l’han qualificat el 80% dels enquestats a través dels quals s’ha realitzat l’estudi de la UFEC i INDESCAT. Les circumstàncies, no obstant això, no han fet tremolar la candidatura Pirineus-Barcelona 2030, segons ha explicat Gerard Figueras. “El país necessita projectes a deu anys vista que dinamitzin l’economia. L’organització dels Jocs Olímpics d’Hivern és un d’aquests projectes tractors que permetrà a Catalunya sobreposar-se a la crisi del coronavirus. Aquest és el plantejament que tenim tots plegats i haurem de treballar per traslladar-lo a la realitat. Hem d’enviar un missatge al món que estem preparats per afrontar la situació i crec que no hi ha millor forma de fer-ho”, ha declarat el secretari general de l’Esport i l’Activitat Física.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa