Vint minuts bons i poc més (2-1)

El Barça ha aplicat la llei del mínim esforç per continuar guanyant al Camp Nou i compensar el mal inici de la temporada a domicili (2-1). Els blaugrana n’han tingut prou amb vint minuts bons per superar el Vila-real en un partit que no ha esvaït els dubtes ni espantat els fantasmes. Leo Messi ha tornat a ser titular, però s’ha hagut de retirar al descans d’un compromís que han desequilibrat les dianes de Griezmann i Arthur.

Una bèstia frenada per les lesions

No ha tardat ni 24 hores a demostrar que és el millor, que és el The Best més enllà del que diguin els títols individuals i la FIFA. Leo Messi ha tornat a trepitjar el seu jardí tres mesos i mig després de fer-ho per última vegada i ha deixat ben clar que a ell el guardó que li van atorgar aquest dilluns a Milà li va fer il·lusió, però que el que li agrada és jugar a futbol i fer entremaliadures amb la pilota, la seva amiga inseparable i fidel. L’argentí ha estat capaç de dibuixar un somriure a la cara d’un equip trist i amargat que arribava a la sisena jornada de la Lliga després de completar el seu pitjor partit d’un inici de curs frustrant, sobretot lluny del seu estadi. El capità tenia clar que el millor antídot contra la depressió era una victòria acompanyada de bones sensacions i, per això, des del primer segon del partit contra el Vila-real, ha intentat conduir el seu equip cap a la victòria.

El ‘10’ s’ha inventat una extraordinària assistència des d’un servei de córner a Antoine Griezmann per inaugurar la nit quan només s’havien disputat cinc minuts i començar a estrènyer els llaços amb el francès. Luis Suárez també ha mostrat ganes de coordinar-se bé amb els altres dos membres del trident blaugrana i el Barça ha completat primer quart d’hora de joc espectacular que ha evidenciat que el conjunt d’Ernesto Valverde passa de piconador a decebedor en funció de si juga o no a un Camp Nou que avui, per cert, ha complert 62 anys. Arthur, amb un xut molt llunyà i potent, ha marcat el segon i ha previst una nit tranquil·la a l’estadi… fins que Messi ha sembrat el pànic i ha notat molèsties a la part interior de la cuixa esquerra i ha desaparegut, encara que fins al descans ha intentat continuar sobre la gespa.

Leo Messi es lesiona durant el Barça Vila real | EFE

Mentre tothom estava pendent de l’estat físic del capità culer, el Vila-real ha aprofitat l’avinentesa per retallar distàncies abans del descans. Els castellonencs, que han arribat a la cita amb una mala ratxa de nou partits perduts al Camp Nou –on no puntuen des del 2010– han fet una primera meitat molt discreta, però han pogut marxar vius als vestidors gràcies a una rematada de Santi Cazorla des de fora de l’àrea que Ter Stegen no ha pogut aturar. Ousmane Dembélé ha substituït Messi a la mitja part, ha tornat a jugar després de recuperar-se de la seva lesió i ha revolucionat el partit, però el Barça ha seguit trobant a faltar el control de De Jong al mig del camp –avui ha estat suplent, ja que Valverde ha apostat per Busquets, Sergi Roberto i Arthur– i la desimboltura d’Ansu Fati. El migcampista holandès ha entrat a l’hora de joc per intentar frenar la inèrcia d’un compromís que a mesura que passaven els minuts anava virant cap a un intercanvi de cops del qual el Barça en podia sortir escaldat.

De Jong i Ansu Fati tranquil·litzen el Camp Nou

Frenkie ha donat ritme a la circulació de la pilota, ha castigat els jugadors del Vila-real en els desplaçaments defensius i ha protagonitzat una pressió després de pèrdua excel·lent, mentre que Ansu Fati ha substituït un Luis Suárez lluitador, però molt desencertat, a falta d’un quart d’hora per al final i ha fet una exhibició de valentia. L’extrem, que acaba d’obtenir la nacionalitat espanyola, ha demostrat a Valverde que pot seguir confiant en ell per molt que vagi recuperant efectius en la línia d’atac: en menys de cinc minuts ha tingut dues oportunitats que no han acabat entre els tres pals per ben poc i ha obligat l’àrbitre a consultar amb el VAR un possible penal a favor dels locals. Ambdós futbolistes, juntament amb un Junior que ha aprovat l’examen de recuperació després del seu mal partit a Granada, han canviat lleugerament la cara d’un conjunt que, avui, només ha sabut jugar bé a futbol durant vint minuts.

I és que el Barça n’ha tingut prou amb menys de mitja hora de joc bona per seguir fent del Camp Nou un fortí –ha guanyat els tres partits oficials que hi ha disputat aquesta temporada–, però a diferència dels altres dos duels com a local, contra el Betis i el València, no ha aconseguit passar completament per sobre dels seus rivals ni esvair els dubtes que ha generat el mal inici de curs culer a domicili, amb només un punt sumat dels nou disputats. Avui ha agraït la poca voluntat ofensiva i la timidesa del Vila-real per tornar a tastar el sabor dels tres punts. El pròxim cap de setmana, a Madrid, els catalans estan obligats a vèncer i convèncer contra el Getafe per començar a generar bones sensacions i presentar la seva candidatura real per a la Lliga abans de reprendre el seu camí a la Champions League.