Una escletxa per a l’esperança (3-0)

Partit clarobscur del Barça al Camp Nou contra l’Elx amb un final molt feliç (3-0). Els blaugrana necessitaven tornar a guanyar després d’un parell de setmanes nefastes, en les quals es van perdre gairebé totes les opcions a la Lliga, a la Copa i, sobretot, a la Champions. La primera meitat ha estat terrorífica, pròpia del Barça de Setién, i han saltat totes les alarmes. Tanmateix, la xerrada de Koeman al vestidor, el canvi d’actitud de l’equip i, més que res, la gran qualitat de Leo Messi, han permès que l’enfrontament acabés en golejada.

Records del Vietnam

Primera part vergonyosa del Barça. És intolerable que un equip amb els milions i la història que té darrere faci aquest partit davant un rival tan inferior. Malgrat que Koeman hagi fet moltes rotacions, Messi, Piqué, De Jong, Pedri, Pjanic, Ter Stegen i companyia haurien de superar amb contundència l’Elx de Barragán, Josema, Mfulu o Cifu, amb tots els respectes del món cap a aquests futbolistes.

Els de Koeman han imprès el mateix ritme que en el partit contra el Cadis, digne del pitjor Barça dels darrers anys, el de Setién, i han adormit les ovelles. Molta possessió, però massa ocasions dels alacantins i molt poques dels catalans. La més clara de tota la primera meitat, una molt bona jugada individual de Trincao que ha acabat amb una rematada nefasta, al cos d’Édgar Badia. Els minuts previs a la mitja part han estat un autèntic despropòsit.

Una reacció vital

De ben segur que Koeman deu haver tocat el crostó als seus futbolistes durant el descans perquè, tan bon punt ha començat la segona meitat, l’escenari ha canviat completament. Messi ha iniciat una molt bona conducció al mig del camp, ha arribat fins a l’àrea, ha passat la pilota a Braithwaite, aquest li ha tornat d’esperó, i ha finalitzat l’acció amb un gol ben bonic.

L’Elx no ha fet cap pas endavant i ha intentat utilitzar la mateixa tècnica del Cadis del cap de setmana passat: esperar, intentar no tornar a encaixar i buscar puntuar als darrers minuts. Aquest cop, però, els hi ha sortit fatal. Messi ha despertat a la segona part, ha fet cas de les súpliques de Koeman en roda de premsa quan demanava que les vaques sagrades fessin un pas endavant i ha marcat el segon.

La narració del gol mereix un paràgraf a part. Tot plegat comença amb una recuperació de Pedri molt intel·ligent, com tot el que fa, després d’un servei de banda dels alacantins. Amb una passada en profunditat a De Jong, el neerlandès ha iniciat una conducció espectacular. Ha driblat fins a tres rivals, ha arribat fins a la porteria i aleshores ha vist com Messi entrava des de la frontal. Li ha passat la pilota i, quan podia rematar des d’allà mateix, ha preferit driblar tres rivals més, deixar Édgar al terra en dues ocasions, i acabar marcant a plaer. Golàs.

Escribá ha intentat rascar alguna coseta amb un doble canvi ofensiu, però ha rebut un càstig més dur just en aquell moment. Martin Braithwaite ha rebut una passada des de molt lluny a l’interior de l’àrea, ha vist l’arribada de Jordi Alba i li ha regalat el tercer. Dues assistències per al davanter danès.

Amb els seus dos gols, Messi aconsegueix la primera posició en la lluita pel Pitxitxi, superant així el seu amic Luis Suárez. L’argentí ha anotat fins a 18 gols en aquesta Lliga, la gran majoria des que va començar el 2021. Per la seva banda, Griezmann no pot estar tan content. Ha jugat els quinze minuts del final i ha fallat dues ocasions claríssimes.