Món Esport
Sjaak Swart: “En el futbol sempre hi ha hagut molta gent gelosa de Cruyff”
  • CA

Sjaak Swart és un dels personatges més autoritzats per parlar sobre la figura de Johan Cruyff. Jugador de l’Ajax durant tota la seva carrera, va coincidir amb els darrers anys de Rinus Michels com a futbolista i amb els primers de Cruyff, amb qui va establir una gran amistat i amb qui va aixecar les primeres tres Copes d’Europa de l’entitat holandesa. Ara, un any després de la seva mort, Swart analitza què va significar Cruyff per a l’Ajax, valora la manca d’èxit com entrenador del club ajacied i explica els problemes per posar el nom del seu excompany a l’actual estadi Amsterdam ArenA.

Com es van conèixer amb Cruyff?

Quan jo tenia 17 anys vaig pujar al primer equip. En aquell moment, en Johan tenia vuit o nou anys i jo l’anava a veure cada cap de setmana jugar amb les categories inferiors de l’Ajax. Era un noi fantàstic. Quan ell anava a l’escola, el seu pare treballava a l’estadi i quan plegava, nosaltres entrenàvem i ell venia a fer xuts a porteria. Nou anys després, quan ell en tenia 17 i jo 26, vam poder jugar junts. I així durant nou anys. Va ser fantàstic. Per mi, és el millor futbolista amb qui he jugat. Teníem un gran equip, amb Neeskens, Krol, Piet Keizer, Müller. Tots internacionals. Jo jugava a la dreta. Vam guanyar-ho tot. En Johan va ser amic meu des del principi i va ser fantàstic.

 

Tenien una gran amistat. Creu que era un geni?

Molta gent diu que se l’ha elevat massa, però jo penso que no. Ell va fer moltes coses per la gent, parlava amb tothom, era un gran home. I el que va fer després a la fundació va ser perfecte per la gent. És increïble que morís, jo parlava amb ell sovint i pensava que estava millor. Penso en ell moltíssim. Teníem una línia ofensiva molt bona, amb Swart, Keizer i Cruyff. I dos d’ells ja no hi són. És molt dur per a mi. Sempre penso en ells, perquè vam jugar molts anys junts i vam compartir molt bones amistats. Hem perdut el millor jugador que he vist mai. Ara és Lionel Messi, però abans va ser Johan Cruyff.

Quin canvi suposa per a l’Ajax la carrera de Cruyff? Hi ha un Ajax abans i després de Cruyff?

Hi va haver un abans i un després, sí. Quan va pujar al primer equip, es va muntar un equip al seu voltant. Com ara al Barça, amb Iniesta i Busquets, i abans amb Xavi. En Johan tenia un gran equip al voltant, però ell era millor. Abans d’ell, l’equip era normal, més o menys bo, però ni de bon tros com el que es va fer amb Cruyff. En aquella època, en sis o set anys ho vam guanyar tot, fins i tot la Copa Intercontinental contra Independiente. L’equip que vam fer amb en Johan ha estat el millor de la història de l’Ajax.

 

Cruyff va canviar la mentalitat dels afeccionats de l’Ajax?

Sí, i tant. En un any tothom el va descobrir. Quan va pujar vam començar a jugar finals i després vam aconseguir ser campions. Per a la gent de l’Ajax, la seva marxa no va ser agradable, perquè va anar al Barça i aquí vam deixar de guanyar. Jo vaig acabar el 1973 quan ell marxava. No va ser una bona època per al club. Però en general, per a l’Ajax, Cruyff va ser fantàstic.

 

Amb Michels i Cruyff van guanyar tres Copes d’Europa consecutives. Tota una fita.

Sí, 1971, 1972 i 1973. Al 1969 vam arribar a la final, però la vam perdre amb el Milan. Era la primera vegada que un equip holandès arribava a la final. Vam perdre perquè estàvem nerviosos i perquè el Milan va practicar el famós catenaccio, molt defensiu. D’això en vam aprendre molt i en vam sortir guanyant, perquè després ho vam aixecar tot.

 

El futbol de Michels va ser la inspiració del futbol modern?

Sí, sens dubte. Se li deia ‘futbol total’. Michels va ser el millor entrenador que vaig tenir. Treia tota la personalitat dels jugadors i entrenava de manera dura per ser al cim del futbol. Et feia triar entre estar amb ell o abandonar el vaixell. Vam fer un gran equip. A més, parlava molt amb els jugadors.

 

Creu que Michels va ser l’inspirador de Cruyff entrenador?

Sens dubte. Hi va haver moltes disputes entre els dos, però crec que va ser bo. En Johan va aprendre d’ell i, quan va ser entrenador, va aplicar molts conceptes de Michels. Els dos van ser grans entrenadors.

 

Tot i que Cruyff no era tan dur als entrenaments…

Cruyff no era tan dur, cert. Michels era una persona especial. Vaig jugar amb ell en el seu últim any com a futbolista i després ens va entrenar. A vegades li deia que no entrenàvem a futbol, que només corríem. I ell reia. Però era així.

 

Per què Cruyff no va tenir èxit a l’Ajax com entrenador?

Crec que va tenir un problema abans de començar, perquè li van marxar sis o se jugadors molt importants i va haver de construir un equip de zero. Això va ser difícil. A l’equip hi faltava qualitat per aconseguir ser els millors i guanyar títols. Aleshores va tenir les baralles amb la directiva i va plegar.

 

Cruyff acostumava a barallar-se amb els directius, no només a l’Ajax, sinó també al Barça. Per què passava això?

Sí, ho conec, a tot arreu. Jo crec que era una tàctica per afavorir el vestidor. Ell parlava molt amb els jugadors i provava de fer el millor per a ells. Era una de les seves qualitats.

 

Ell considerava que el futbol havia de ser dut pels professionals, sense directius pel mig. Aquesta era una de les causes de les disputes?

És clar, evidentment. I tenia tota la raó. Els directius han de fer altres coses, però el futbol l’han de dur els futbolistes. Crec que els directius han de treballar per a la institució, no amb el vestidor o amb els jugadors. Cadascú al seu lloc.

 

Per què l’Ajax no ha volgut escoltar els consells de Cruyff en els darrers anys?

Sempre ha tingut problemes amb els directius, però sempre ha dut l’Ajax i el Barça al cap. Però en el futbol sempre hi ha hagut molta gent gelosa de Cruyff, per això a l’Ajax hi ha hagut aquesta divisió entre cruyffistes i anticruyffistes. Com al Barça. Molta gent està en contra d’en Johan i, desafortunadament, en els darrers anys ells han estat al club. Aquesta gent que estima més Van Gaal que Cruyff. Tenim molta altra gent, però, que treballa per a l’Ajax, com Denis Bergkamp, que són de la corda d’en Johan. En aquest sentit, hem guanyat la partida.

 

Està essent difícil posar el nom de Johan Cruyff a l’estadi?

Per mi no, gens. Però l’estadi no és de l’Ajax, sinó de l’empresa Amsterdam ArenA. Els directius de l’Ajax estaven d’acord en posar-li el nom de Johan Cruyff, però els d’ArenA no ho veuen clar, tenen altres propostes. És difícil i, en aquest moment, és un problema. Ara bé, per mi, s’hauria de dir Johan Cruyff Stadium.

 

Quin seria el millor homenatge a Cruyff?

Crec que mai l’oblidarem i que farem alguna cosa amb el seu nom. Ara estem mirant què podem fer, si no és l’estadi. Segur que posarem el seu nom en algun lloc.

 

Quin llegat deixa Cruyff a l’Ajax?

Tothom ha quedat fascinat pel seu futbol. Hi ha moments en la seva carrera que seran molt recordats, però la llàstima és que molta gent pensa en el seu fitxatge pel Feyenoord, que és com si un jugador del Barça anés al Reial Madrid. Aquesta discussió és permanent. Jo el recordo sempre i crec que a l’Ajax, la gent pensa molt en ell. Tothom el recorda com un gran home.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa