Món Esport
Lewandowski al Barça: el rol, les aliances i l’encaix que tindria

Cada hora que passa, Robert Lewandowski és més a prop de fitxar pel Futbol Club Barcelona. Els esdeveniments inviten a donar-ho quasi per fet. En els darrers dies el polonès ha demanat públicament la seva sortida, i a més ha transcendit una xerrada seva amb Xavi Hernández que l’hauria acabat de convèncer. Tingut en compte tot això, doncs, toca analitzar com seria el Barça de Lewandowski. Món Esport repassa el paper que tindria, així com l’encaix i les aliances al camp.

El lideratge de Lewandowski

En primer lloc, cal tenir en compte que el polonès arribaria al Camp Nou amb la vitola de titular indiscutible. Del davanter centre per a les grans nits. De l’escollit en un onze de gala. Seria, doncs, el líder de l’equip, tenint en compte moltes circumstàncies. Per una banda, la seva qualitat. El polonès va ser designat com a segon millor futbolista de l’any 2021 segons la prestigiosa revista France Football, en el context del premi de la Pilota d’Or, només per darrere de Leo Messi. Ve de completar uns anys excel·lents a nivell individual, liderant el Bayern de Munic guanyador del sextet al 2020.

Després, seria el líder de l’equip pel seu esperit guanyador. Al futbol compta molt la qualitat però també la mentalitat. I d’això Lewandowski també va sobrat. El polonès és aquell davanter capaç d’haver marcat cinc gols en nou minuts, amb Pep Guardiola a la banqueta i en un matx de Bundesliga, contra el Wolfsburg. És aquell jugador que mai es rendeix. És aquell jugador que intimida els rivals. És aquell jugador que arriba a les pilotes que semblen perdudes. És aquell jugador, doncs, que necessita un Barça en transició.

I finalment, també seria el líder per la seva veterania. L’europeu farà 34 anys aquest estiu. I la part bona d’aquesta xifra és que el jugador ja fa anys que és a l’elit del futbol. Ja acumula molts cursos a la cuspid de l’esport. Concretament, ha jugat quatre anys al Borussia Dortmund i vuit al Bayern de Munic. A l’equip groc-i-negre va assolir fites com les de guanyar, en dues ocasions, la lliga nacional, a contrapronòstic (els anys 2011 i 2012), i la de dur l’equip entrenat llavors per Jürgen Klopp ni més ni menys que a una final de la Champions (la de l’any 2013), deixant pel camí equips com el Reial Madrid, a qui de fet va marcar quatre gols en un matx. Lewandowski, doncs, acumula moltes batalles. I la majoria d’elles, guanyades.

Lewandowski, molt més que un simple finalitzador

Després, cal tenir en compte el component més esportiu. Lewandowski és un davanter habituat i preparat per jugar en molts tipus diferents d’esquemes. Lewandowski ha estat la referència en equips vertiginosos com el Dortmund de Klopp esmentat i el Bayern de Hansi Flick (el del sextet), però també en el Bayern de Pep Guardiola, que si bé era un equip més directe que el Barça de Guardiola, també tenia el component del joc de possessió. Lewandowski no és simplement un rematador. També és un home que se sap associar.

En aquest sentit, si finalment aterra a Can Barça, li anirà molt bé a Xavi Hernández. Previsiblement marcarà molts gols, però també participarà molt en el joc. I és que sap jugar d’esquenes, que és el que el tècnic terrassenc desitja que tingui el seu davanter centre. Per exemple, últimament s’ha vist la freqüència amb la qual ha utilitzat un davanter expert en aquesta matèria: Ansu Fati.

La societat Lewandowski-Ansu Fati seria possible

Parlant d’Ansu Fati… què passaria si Lewandowski arriba? L’entrenador ja va anticipar que, almenys a curt termini, es decantaria per l’hispano-guineà en la posició central de l’atac. I òbviament Lewandowski és un davanter centre pur. Per tant, aquí caldria retocar peces. Possiblement, l’arribada del gegant polonès relegaria Fati novament a l’extrem esquerre. O fins i tot, a una posició d’igual manera centrada, però més endarrerida: la mitjapunta. O amb un binomi que suposi un 4-4-2. En altres paraules, una dupla Lewandowski-Ansu Fati seria perfectament compatible, tenint en compte també aquella frase que els cracks s’entenen sempre, però exigiria canvis en la pissarra de Xavi, que ara té el 4-3-3 com a estandard.

I aquí cal tenir en compte la trajectòria del terrassenc com a entrenador. Una trajectòria encara curta, però que demostra que el català ha estat molt permeable amb les situacions que se li han presentat. A l’Al-Sadd, equip on va debutar, va fer servir una gran varietat d’esquemes: des del 3-4-3, al 3-4-2-1, passant pel 4-2-3-1.

La societat Lewandowski-Aubameyang també seria possible

I Aubameyang? Aquest és un cas força familiar. Tot i no ser quelcom gaire conegut, resulta que Lewandowski i Aubameyang van compartir una temporada al Borussia Dortmund. I tots dos eren titulars. Va ser la 2013/2014: la última de Lewa a l’entitat del Ruhr i la primera del gabonès. Klopp va trobar un encaix que va resultar exitós: en el seu mític 4-2-3-1, Lewandowski va romandre com a home referència, mentre que Aubameyang va situar-se com a extrem dret.

I ho va fer de manera notable: en 48 partits disputats aquell curs, Auba va marcar 16 gols i 5 assistències. Això sí, no és el lloc en el qual se sent més còmode. Llavors, per una banda el trident Ansu Fati-Lewandowski-Aubameyang seria factible. Però per l’altra, i amb la carpeta de la possible renovació d’Ousmane Dembélé encara pendent, seria possible que Xavi alternés tots dos davanters centre.

I és que aquí també cal tenir en compte l’edat. Si bé els 34 anys d’un i els 33 que farà l’altre són positius en termes d’experiència, no ho són tant en termes de cames. Les temporades són llargues, i més si als equips els van bé les coses. Per tant, en una hipotètica setmana amb un clàssic de Lliga i un partit important de Champions seria possible que tots dos davanters fessin una rotació. I això afavoriria la competència entre tots dos, i la no relaxació.

La possible plantilla del Barça de la temporada 2022/2023

Per tant, i en poques paraules, si ara calgués idear un onze ideal amb el que hi ha, amb el que pot arribar i donant per fet la de moment possible incorporació de Lewandowski, Xavi podria dibuixar un onze amb Ter Stegen; César Azpilicueta, Andreas Christensen, Ronald Araujo, Jordi Alba; Sergio Busquets, Pedri González, Franck Kessié; Ansu Fati, Ousmane Dembélé i Robert Lewandowski. I com a suplents de luxe, Iñaki Peña; Dani Alves, Piqué, Eric Garcia, José Luis Gayà, Sergi Roberto, Gavi, Nico González, Carlos Soler, Ferran Torres, Memphis Depay i Pierre-Emerick Aubameyang. També podria entrar el gabonès, i fer un 4-4-2 ben ofensiu.

Una plantilla amb almenys dos jugadors per posició, amb molta qualitat i que, donada la regla dels cinc canvis, permetria molta participació. Una plantilla compensada, amb joventut i experiència. Clar, és sabut que el club no compta amb homes com Clément Lenglet, Samuel Umtiti o Óscar Mingueza, però cal tenir en compte que colocar jugadors mai és fàcil. També cal tenir en compte la possible venda de Frenkie de Jong, i el possible fet que no es lluiti per Luuk de Jong o Adama Traoré.



Més notícies
Robert Lewandowski, jugdaor del Bayern | Europa Press
Xavi acosta encara més Lewandowski al Barça
Notícia: Xavi acosta encara més Lewandowski al Barça
Comparteix
El tècnic convenç del tot el golejador polonès a través d'una xerrada
Robert Lewandowski, jugador del Bayern de Munic | Europa Press
Xavi es mulla sobre el fitxatge de Lewandowski pel Barça
Notícia: Xavi es mulla sobre el fitxatge de Lewandowski pel Barça
Comparteix
Xavi Hernández "La importància està en el rendiment, no en l'edat."
Robert Lewandowski, jugador del Bayern de Munic | Europa Press
El Barça tanca un acord per Lewandowski, segons la premsa alemanya
Notícia: El Barça tanca un acord per Lewandowski, segons la premsa alemanya
Comparteix
El Bayern de Munic espera una oferta del Barça per Lewandowski
Julian Nagelsmann, entrenador del Bayern, i Robert Lewandowski | Europa Press
L’entrenador del Bayern acosta Lewandowski al Barça
Notícia: L’entrenador del Bayern acosta Lewandowski al Barça
Comparteix
Nagelsmann s'ha referit a la voluntat de Lewandowski de canviar d'aires

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa