Món Esport
Les campanades del 2016 (12): Johan Cruyff
  • CA
Johan Cruyff | EFE

 

Comença el primer any després de Cruyff. El mite holandès va deixar-nos el 24 de març de 2016 víctima d’un tumor. “Tinc la sensació que vaig guanyant 2-0 a la malaltia”, va assegurar setmanes abans de traspassar el creador del Dream Team, un dels cinc escollits de l’Olimp del futbol

Cruyff va revolucionar el Barça i Catalunya, com a jugador i com a entrenador. Va arribar a Barcelona al final de la dictadura. Aliè al franquisme, Cruyff no entenia de restriccions i no acceptava prohibicions. Laporta sempre el definia com una “ànima lliure”

El cinquè Beattle havia arribat a Barcelona i al·lucinava quan, després de desafiar l’establert guanyant 0-5 al Bernabéu, els aficionats, a la ciutat comtal, no el felicitaven sinó que li donaven les gràcies. Mai abans el barcelonisme havia vist algú com Cruyff, un jugador diferent que feia coses increïbles. Va “crear” el futbol en moviment amb aquella famosa fotografia del gol a Reina de l’Atlètic de Madrid. 

“És l’únic dels cinc escollits del futbol que va ser educador”, destaca Ramon Besa del País, un dels grans coneixedors de la filosofia de l’holandès. Cruyff va crear un dels equips més mítics de la història: el Dream Team. I amb els seus pupils van guanyar la primera Champions de la història culer. “Sortiu i gaudiu”, va dir als jugadors abans de saltar a la gespa de Wembley. 

La seva figura, com la de la majoria de genis, va generar controvèrsia al club blaugrana. Les seves constants estira-i-arronsa amb el poder va convertir-lo en una figura polèmica a l’entitat blaugrana, amb seguidors fidels i detractors acèrrims. Laporta el va fer President d’Honor abans de plegar i amb l’arribada de Sandro Rosell, Cruyff va tornar la insígnia. 

Però el futbol del Barça no s’entén sense la mirada de Cruyff. “Si tu tens la pilota, l’altre no la té” és la frase de capçalera de qualsevol blaugrana. El llegat esportiu de Cruyff és l’actiu més important que té el Barça: un punt de retorn quan l’equip està perdut. Cruyff és el pare del barcelonisme i l’obligació blaugrana és preservar intacte el seu discurs futbolístic.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa