Món Esport
Laporta: “Vull unir el barcelonisme”
  • CA

Joan Laporta ha tornat a escena. L’expresident del Barça ha presentat, aquest dilluns en un acte a l’Hospital de Sant Pau, la seva precandidatura a les eleccions del club blaugrana, previstes per al pròxim 24 de gener del 2021. Ho ha fet amb un discurs calmat, allunyat del to bel·licós que sempre l’havia caracteritzat; amb les idees molt clares i, sobretot, la voluntat de mirar endavant i passar pàgina del passat recent. L’exmàxim mandatari culer, que durant la seva campanya apel·larà al sentiment, ha descartat judicialitzar l’entitat i emprendre una acció de responsabilitat contra la junta directiva de Josep Maria Bartomeu. I és que la proposta que farà als socis girarà al voltant de la màxima innegociable d’unir el barcelonisme. “No hem de mirar enrere, hem d’avançar sense retrets. Abans d’iniciar un procés judicial que impliqui el Barça, parlaré amb l’anterior junta directiva. Jo he patit una acció de responsabilitat i no li desitjo a ningú. Vam passar moments de molta angoixa. No es pot governar el club des de la rancúnia. Ens haurem de centrar en el present i el futur. Judicialitzar el club no ens portarà enlloc. No tinc cap intenció d’utilitzar el retrovisor”, ha argumentat.

Em presento a les eleccions perquè estimo el Barça, la Masia, el club. Vull tornar a servir el club. Tenim la preparació, l’experiència i la determinació necessàries per fer els canvis que l’entitat necessita. Tenim un pla per retornar el Barça en la primera línia futbolística mundial: consisteix a treballar, treballar i treballar”, ha valorat un Laporta que ha extrapolat la voluntat de comptar amb tothom a la qüestió catalanista. “Podem defensar la tradició i la identitat de Catalunya i a la vegada fer que tothom estigui integrat i representat al club. Jo no renunciaré al que sento i al que penso. El Barça té la grandesa que pot defensar els drets i llibertats de Catalunya i al mateix temps respectar els milions de persones que el segueixen i que tenen una ideologia determinada. Dins del club hi cap tothom. Tothom. No tinc cap intenció d’entrar en polèmiques, soc aquí per gestionar el Barça, un club que sempre ha bategat al ritme del seu país. En moments de màxima complexitat com l’actual, els afeccionats volen que treballem per redreçar la situació econòmica i retornar l’equip a la primera línia mundial. Això és el que volem fer i farem”, ha justificat, convençut que convencerà els socis.

En aquest sentit, Laporta ha opinat que “Barcelona mai no ha estat el lloc més adeuqat perquè hi jugui la selecció espanyola”. “En Rubiales és prou intel·ligent per saber on ha de jugar la selecció espanyola. Ha de disputar els partits on tingui el màxim suport. I Barcelona mai no ha estat el lloc més adequat”, ha prosseguit davant una qüestió que ha generat polèmica després que Víctor Font obrís les portes del Camp Nou a la Roja. Sobre el líder de Sí al Futur, ha descartat que els comicis s’acabin convertint en un cara a cara amb ell: “Tots els precandidats que passin el tall de signatures tindran opcions. No ens hem de centrar en un. Jo, de fet, no els considero ni rivals. Tots haurem d’explicar la nostra proposta i seran els socis els que hauran de decidir”.

Entre altres qüestions, Laporta ha explicat que “donarem molta importància al paper de la dona a la directiva i en les tasques executives”, ha dit que “no desitjo a ningú el que ha patit Sandro Rosell”, ha confessat que “sempre m’ha agradat un patrocinador a la samarreta que llenci un missatge al món”, ha demanat confiança en Ronald Koeman i s’ha mostrat poc partidari, com a mínim en principi, de pactar amb qualsevol altre precandidat. També s’ha mullat sobre el cas Messi, amb qui s’estimen i es respecten mútuament. “Encara no he parlat amb ell. No seria convenient fer-ho sense tenir facultats per decidir. Però tinc molt clar que en Leo estima el Barça i que la nostra relació és de respecte absolut. Aquest estiu estava molt decebut per com se l’havia tractat. Ell estima el Barça i estic segur que li donarà una oportunitat. Em sento amb forces de tenir una conversa amb ell i ajudar-lo a decidir pensant en el millor per ell i pel Barça. A la vida pot passar qualsevol cosa, però ens donarà marge. En Leo sempre ha tingut ofertes, el 2006 vaig rebre una proposta de 250 milions d’euros i la vaig rebutjar. Ell mai s’ha guiat pels diners, ha reblat.

Un precandidat que necessita poques presentacions

Si no hi ha cap sorpresa d’última hora, Laporta serà l’únic precandidat a les eleccions que podrà presumir de tenir experiència en el càrrec de president del Barça. L’advocat va dirigir l’entitat culer entre el 2003 i el 2010. El seu mandat és recordat tant pels èxits esportius de totes les seccions, l’expulsió dels Boixos Nois del Camp Nou, el lligam amb UNICEF i la postura catalanista com per la inestabilitat econòmica, que li va comportar una acció de responsabilitat, i les discrepàncies de diversos membres de la junta directiva com Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu o Toni Freixa. L’any 2015, després de la seva etapa com a polític, va intentar recuperar el tron, però va obtenir 15.615 vots i va finalitzar en segona posició als comicis.

Durant les set temporades que va dirigir el Barça, Laporta va construir el que, amb perspectiva, s’ha considerat un dels millors equips de futbol de la història del club i de l’esport. Va guanyar un Mundial de Clubs, dues Copes d’Europa, una Supercopa d’Europa, quatre Lligues, una Copa del Rei, tres Supercopes d’Espanya i tres Copes Catalunya. A més, l’àmbit social l’evolució també va ser significativa: la massa social va créixer dels 106.135 als 173.701. Institucionalment, amb ell el Barça va ser més respectat que mai. Ara, però, s’haurà de centrar en el present complicat i el futur incert del club, cosa que no va poder o saber fer l’estiu del 2015. Els socis culers necessiten una proposta esperançadora que permeti deixar enrere la crisi institucional, econòmica, social i esportiva que travessa actualment l’entitat, i és per això que dipositaran la seva confiança en aquell candidat que estigui a l’altura de les expectatives i que estigui envoltat de la gent més preparada per revertir una solució extremadament delicada.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa