Món Esport
La cara més emocional i compromesa del Barça
  • CA

La gespa, la pilota, els gols, els títols, la gestió dels fitxatges i els contractes dels jugadors són els capítols més comentats per la gran majoria dels socis i afeccionats del Barça. Els aspectes majoritaris en el tractament informatiu de l’actualitat del club. Tots ells, però, ocupen un petit espai dins la vida del FC Barcelona. En són els més mediàtics, però discutiblement els més transcendentals. El grau d’importància se l’imposa cadascú, però les accions socials empreses pel club blaugrana reflecteixen el caràcter d’una entitat que camina, també, per fer un món millor. La història qualificada com ‘El somni de Nujeen’, una noia siriana amb paràlisi cerebral refugiada a Alemanya i gran afeccionada del Barça, és només una gota dins un oceà de projectes singulars d’un club diferent.

Després de superar una guerra i un viatge en llanxa de més de 5.000 quilòmetres, Nujeen Mustafa es va establir a Colònia. Profundament fanàtica del Barça, la refugiada va poder complir el seu somni de trepitjar el Camp Nou per poder gaudir d’un partit oficial del seu equip i conèixer jugadors com Piqué, Iniesta, Messi o Ter Stegen gràcies a una iniciativa única organitzada per la Fundació FCB i feta realitat per Manu, el xofer del primer equip, que la va recollir a la ciutat alemanya i la va acompanyar, amb l’autocar dels futbolistes, fins l’interior de l’estadi barcelonista.

“Les accions de la Fundació poden passar desapercebudes perquè el protagonista és el futbol”, admet a El Món el vicepresident primer del Barça i president de la Fundació FCB, Jordi Cardoner que, contràriament al allò que pot semblar, no lamenta l’eclipsi que provoquen els futbolistes del primer equip sobre les iniciatives socials, que se’n veuen afavorides. “És tot un pack. Molts nens i nenes que viuen en situació precària saben qui som gràcies a Messi”, manifesta.

 

Gràcies al futbol, la Fundació FCB pot engegar projectes com el somni de Nujeen Mustafà, “només una de les 22 milions de persones que s’han vist obligades a abandonar casa seva”. Ara fa dos anys, el Barça va fer pública una iniciativa que es diferenciava d’altres clubs mundialment reconeguts com el Reial Madrid o el Bayern de Munic, que van fer una donació econòmica a l’ONG Acnur per tal de col·laborar amb la crisi dels refugiats. “Vam decidir que, a diferència d’altres clubs, havíem d’involucrar-nos amb el projecte perquè forma part del nostre ADN”, argumenta Cardoner. I tot això, sense importar-li el posicionament concret i la valoració que en poden fer diversos països: “Entenem també què vol dir ser al costat dels refugiats, perquè no a tot arreu està ben vist. No jutgem per què han de sortir del seu país, no és la nostra responsabilitat valorar els motius polítics, però sí que ens definim i estem al costat dels nens i nenes que tenen dificultats.”

 

 



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa