Món Esport
L’altura de Quito, el gran rival de Messi
  • CA
Lionel Messi durant el partit davant el Perú. | EFE

Ningú pot imaginar un Mundial sense Leo Messi, però la selecció argentina transita al vorell de l’abisme. Messi i companyia necessiten guanyar aquesta matinada a Quito, Equador, per assegurar-se, com a mínim, els llocs de repesca (repechaje, a l’argot futbolístic de La Plata). La progressió del conjunt argentí ha anat de més a menys, encadenant tres seleccionadors diferents (Tata Martino, el patón Bauza i Jorge Sampaoli) per arribar a la situació actual: sisens, fora de llocs que donen accés al Mundial a falta d’un partit per tancar la fase classificatòria.

Equador està eliminat però el combinat de l’Argentina no es trobarà un regal en forma de classificació a l’estadi de Quito. L’albiceleste només ha quedat un cop fora de la màxima competició internacional (Mèxic 70′) i casualment va caure de la cita degut a un partit contra Perú a la Bombonera, mateix rival i escenari que els ha condemnat a aquesta situació límit. A Argentina les crítiques contrasten amb l’angoixa d’una afició que veu com s’escapen les oportunitats i els rivals s’entesten a atorgar-los sempre una vida extra, aquest cop a l’altura de Quito.

 

Messi i els seus companys jugaran a l’estadi Olímpic d’Atahualpa, situat a més de 2.800 metres per sobre del nivell del mar. És la temible “altura de Quito”, una enemiga que dificulta, encara més, la classificació pel Mundial de Russia d’aquest estiu. Dels 5 partits de classificació que el conjunt argentí ha disputat a la capital equatoriana només n’ha guanyat 1. Fa 15 anys que l’Argentina no guanya allà, precedents perillosos i que han disparat la psicosis a un país que viu el futbol amb una passió especial.

Què comporta l’altura de Quito?

 

El mal d’altura és una síndrome que apareix quan canvies de manera brusca d’altitud. Depèn de la tolerància individual a aquest canvi i els símptomes són mal de cap, vòmits, falta d’equilibri i d’oxigen entre d’altres. El rendiment dels jugadors de futbol baixa de manera dràstica quan juguen, sense estar aclimatats, a l’altura. L’oxigen que reben a la sang és menor de l’habitual i la fatiga, cansament, extenuació i hiperventilació apareixen amb facilitat.

 

És cert que a Quito el mal d’altura no és tan accentuat com a La Paz (Bolivia) on Messi s’ha queixat, cada cop que li toca anar a jugar, de la impossibilitat de fer cap pràctica esportiva en aquelles condicions. Tot i això, 2.800 metres per sobre del nivell del mar és una altura considerable que els futbolistes argentins notaran segur i el departament mèdic haurà de trobar solucions diverses com bombolles d’oxigen abans i durant el partit.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa