Derrota imperdonable del Barça després d’una remuntada èpica (3-5)

El Futbol Club Barcelona s’ha acomiadat virtualment de la lluita pel títol de Lliga. El conjunt blaugrana ha perdut a l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Montjuïc contra el Vila-real (3-5). Els groguets han colpejat amb força en els primers seixanta minuts, amb dos gols que semblava que sentenciaven el partit. Ara bé, el Barça ha remuntat en només deu minuts i l’èpica convidava a pensar en un triomf blaugrana. No obstant això, a la recta final, el Vila-real ha aconseguit empatar el duel i, ja al temps afegit, ha marcat el gol de la victòria en una jugada gairebé còmica de la defensa del Barça i ho ha rematat amb una cinquena diana que acaba d’enfonsar un equip que està en crisi total.

La crònica del Barça-Vila-real (3-5)

Xavi Hernández ha tornat a donar minuts importants als joves de les categories inferiors. Lamine Yamal ha estat titular a l’extrem dret, mentre que Héctor Fort també ha jugat d’inici des del lateral esquerre. El Barça s’ha trobat amb un plantejament defensiu del Vila-real, que ha sortit amb les línies molt juntes per dificultar la fluïdesa del joc blaugrana. Això ha fet que el Barça estigués molt espès durant tota la primera meitat i que les ocasions arribessin només en jugades individuals aïllades.

Lamine Yamal ha estat qui ha aportat més llum, amb intents constants de desbordar. Filip Jörgensen, porter del Vila-real, ha estat clau sota pals, tant per aturar un xut del davanter català, com un altre de Joao Félix, que avui ha recuperat la titularitat, que ha enviat al travesser. En qualsevol cas, el Barça ha tingut moltes dificultats per crear perill durant tota la primera part i no ha trobat la manera de perforar la porteria grogueta.

En canvi, el Vila-real ha estat molt més efectiu. Primer, l’àrbitre li ha anul·lat un gol a Gerard Moreno en una jugada embolicada dins de l’àrea blaugrana. Tot i que els jugadors visitants s’han queixat molt, Jules Koundé ha rebut clarament una puntada de peu a la cama. En una acció posterior, poc abans del descans, el mateix Gerard Moreno, davanter català ex de l’Espanyol, ha marcat un gol que sí que ha pujat al marcador. Ha rematat massa sol una centrada lateral a l’àrea del Barça.

Joao Félix, durant el partit contra el Vila-real | Europa Press

Xavi ha fet tres canvis al descans. Han entrat Joao Cancelo, Pedri i Pau Cubarsí per garantir més control i fluïdesa de la pilota. Així ha estat. El Barça ha mogut l’esfèrica amb molt criteri durant els primers minuts de la represa i ha tingut bones ocasions. Lamine Yamal ha servit una centrada fantàstica que Ronald Araujo no ha arribat a rematar. El mateix davanter català ha tingut un cop de cap davant de la porteria de Jörgensen que ha marxat massa alt.

No obstant això, quan el Barça estava millor, ha arribat el segon dels groguets. En un regal clamorós de Cancelo, Ilias Akhomach, català i de la Masia, ha tingut tot el camp en atac per plantar-se sol davant d’Iñaki Peña, driblar-lo i marcar a plaer un gran gol que no ha celebrat. Cancelo ha quedat del tot assenyalat, entrant pel jove Héctor Fort i cometent un error imperdonable per un jugador de la seva qualitat i la seva experiència.

Ara bé, els blaugranes han reaccionat d’allò més bé a aquest cop que podria haver estat definitiu. Han mantingut la mateixa dinàmica dels minuts anteriors i han continuat dominant el partit. Ferran Torres ha entrat al terreny de joc per acabar d’aportar la guspira necessària que Joao Félix no era capaç de donar-li a l’equip. D’una gran passada del davanter valencià ha arribat el gol d’Ilkay Gündogan, amb un xut des de la frontal de l’àrea, impossible d’aturar per Jörgensen.

I aquest gol ja ha destapat l’eufòria. El Barça s’ha llançat definitivament a l’atac i la sensació que s’apropava una nova remuntada era total. Ferran Torres ha avisat en una acció on Gündogan li ha donat una gran passada de cap i el valencià ha fallat quan ho tenia tot a favor per enviar la pilota entre els tres pals. De tota manera, a la jugada següent sí que ha arribat l’empat. Pedri ha pescat una pilota desviada a l’àrea després d’una gran acció individual de Lamine Yamal i, aprofitant un rebot, ha marcat.

Només quedava fer el tercer i així ha estat. En una centrada fantàstica de Gündogan, que ha fet un partidàs, Araujo ha lluitat una rematada amb Eric Bailly i el defensa groguet s’ha marcat un gol en pròpia porteria. El Barça, amb només deu minuts, ha capgirat el marcador en un partit que feia molt mala pinta. I els blaugranes han continuat atacant. En una nova jugada individual de Lamine Yamal, el davanter català ha estat a punt de fer el quart, però Jörgensen li ha aturat el xut. El porter suec també ha estat providencial per rebutjar dues arribades perilloses, una de Vitor Roque, que ha tornat a entrar per Robert Lewandowski, i una altra de Cancelo.

Semblava que el Barça ja havia fet tot el que havia de fer i que la victòria estava totalment encarrilada. En una jugada aïllada, però, Gonçalo Guedes ha fet una gran desmarcada, ha rebut la pilota, s’ha plantat sol davant d’Iñaki Peña i li ha marcat un golàs amb un xut ajustat. Una altra galleda d’aigua freda per a un Barça que a aquesta temporada li està passant absolutament de tot. Però si això ja semblava dramàtic, encara quedava el pitjor. Ja al temps afegit, i després que Koundé perdonés i que el VAR anul·lés un penal que l’àrbitre havia donat al Barça, ha arribat la tragèdia a Montjuïc. En una jugada desastrosament defensada pels culers, Alexander Sorloth ha caçat una pilota que se li ha escapat a Iñaki Peña i ha fet el quart.

Per acabar-ho de rematar, en un contraatac final, José Luis Morales ha marcat el cinquè per enfonsar encara més el Barça. Els blaugranes, en la jugada anterior, podrien haver empatat amb una rematada d’Araujo que no ha enganxat bé. La temporada del Barça sembla una broma de mal gust, una muntanya russa d’alegries desmesurades per gols als últims minuts i remuntades èpiques, combinades amb un seguit de despropòsits imperdonables en un equip d’aquesta categoria.