Món Esport
Com ha evolucionat tàcticament Leo Messi?
  • CA

Una de les grans virtuts que permet des de fa molts anys a Leo Messi ser el millor futbolista del món és la seva capacitat de reinventar-se. L’argentí ha canviat força vegades la seva forma de jugar: grosso modo, ha passat del desequilibri i l’u contra u imparables que el caracteritzaven en els seus inicis a la versió quarterback de l’actualitat. En aquest procés ha anat passant per etapes diferents en funció de l’equip, l’entrenador i el context. El compte de Twitter @fcbShawn ha elaborat un mapa de calor que resumeix a la perfecció, en menys d’un minut, com ha evolucionat tàcticament el capità del Barça.

Els seus orígens, com pràcticament tothom recordarà gràcies al mític gol contra el Getafe, se situen a la punta dreta de l’atac. Les seves diagonals van convertir-se en patrimoni de la humanitat des del seu debut amb el primer equip blaugrana fins a l’arribada de Pep Guardiola i Tito Vilanova, que van dissenyar un equip perquè Messi pogués brillar a la posició de fals nou. La resta és història. El Tata Martino va donar continuïtat a la idea i Luis Enrique no va modificar inicialment la posició de l’argentí, però a mitja temporada, i per fer lloc a Luis Suárez, va tornar-lo a col·locar a la dreta.

El resultat d’aquell moviment també va tenir conseqüències molt positives per al Barça en forma del segon triplet de la seva història. Des de llavors, la tendència a ocupar la banda dreta per part de Messi no ha canviat, encara que sí que es pot endevinar, des de l’arribada de Valverde, un cert endarreriment. El capità s’ha involucrat molt més en tasques de creació per necessitat de l’equip i, segurament, per simple evolució personal, física i futbolística. En resum, entre el 2005 i el 2020 el Camp Nou ha gaudit de diferents versions del millor jugador del món. L’evolució tàctica que ha experimentat és especialment peculiar, però l’important és que ha anat acompanyada de molts èxits.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa