Els jugadors del Barça celebren un dels gols contra el Sevilla. | EFE

El Barça ha après la lliçó de la temporada passada. Un onze de gala sempre és bo de cara a afrontar els partits de major exigència, però per optar a revalidar per tercer cop el triplet, cal quelcom més que una alineació que es pugui recitar de memòria. Quan falten de cinc mesos per finalitzar l’actual temporada, Ernesto Valverde disposa d’una vintena d’efectius d’alt nivell que, a priori, poden ser titulars en gairebé qualsevol partit. Únicament les lesions de llarga durada de Rafinha, Umtiti i Cillessen suposen un inconvenient pel tècnic blaugrana, que aquesta temporada té on escollir. Encertar les seves alineacions serà tot un repte.

 

Ho necessita Valverde, que ja va avisar que el calendari s’enduriria a mesura que anessin superant rondes de competicions com la Copa o la Champions. No li faltava raó. Aquest mes de febrer, el Barça afrontarà un calendari duríssim, amb set partits que ben poden marcar el signe d’aquesta temporada. El primer, aquest dissabte (18.30 h, BeIN LaLiga) davant d’un València que mostra símptomes de recuperació a la Lliga, on encara opta a les posicions europees, i que segueix avançant a la Champions. Dimecres, també al Camp Nou, el Barça rebrà el Madrid, en el primer dels tres clàssics que es viuran en poques setmanes. Diumenge vinent, visita a San Mamés. El Barça només disposarà d’una setmana neta (amb només un partit), la tercera setmana de febrer, quan rebrà el Valladolid a casa, en un partit assenyalat al calendari com el més apte per fer una rotació general més significativa. Només tres dies després, començarà un autèntic Tourmalet, amb tres sortides duríssimes en tres competicions diferents: Lió (Champions), Sevilla (Lliga) i Madrid (Copa).  

 

En total, 630 minuts de futbol exigent que no permetran cap relaxació al Barça. Un beneït repte per Valverde, que disposa d’una plantilla a priori prou àmplia per a afrontar amb garanties totes tres competicions. La lesió de Cillessen d’aquest divendres ha estat un contratemps inesperat que obligarà a Ter Stegen a jugar-ho tot, però en la resta de posicions, les alternatives són molt diverses pel tècnic blaugrana, que disposa d’una plantilla molt versàtil. 

 

Sis centrals i set migcampistes

 

Una de les posicions més castigades per les lesions aquest curs, la de central, és la que més ha reforçat el Barça en aquest mercat. Davant la incertesa sobre el retorn d’Umtiti i la delicadesa de Vermaelen, Piqué i Lenglet han hagut de suportar la major part de càrrega de minuts d’aquest curs. El central català és el jugador que en suma més de tota la plantilla (2.610), mentre que el francès és el vuitè (2.036). Aquest curs, Piqué només ha descansat en les eliminatòries de Copa contra la Cultural Leonesa i el Llevant, així com en la darrera jornada de la fase de grups contra el Tottenham. La resta de partits, 29, ho ha jugat absolutament tot. Lenglet, en canvi, ha participat en tots els partits de la Copa (alguns només les segones parts), i ha pogut rotar més a la Lliga. Ara, amb Vermaelen recuperat, Murillo incorporat en la dinàmica del grup i Todibo llest per debutar, s’obre un nou escenari per Valverde, que acabarà la temporada amb sis centrals (sense comptar amb Chumi i Cuenca, del filial, que ja han participat en la Copa). Escollir a qui li toca fer descansar i quan, el seu principal dilema. 

 

Als laterals, la competència de Sergi Roberto i Semedo suposa fer-li un favor al tècnic blaugrana, que veu com el portuguès ha aprofitat les lesions del reusenc per guanyar confiança i ritme. Tots dos, a més, han demostrat que poden jugar junts, ja que qualsevol dels dos ha ocupat en alguna ocasió el rol de lateral esquerre, o fins i tot el de pivot, en el cas del català. Roberto suma 1.612 minuts, mentre que Semedo en registra 1.727. Un cas ben diferent viu Jordi Alba, a qui Miranda encara veu de lluny. El de l’Hospitalet és el segon jugador de la plantilla pel que fa a minuts jugats (2.533), i és a una groga de ser sancionat per acumulació de targetes. No seria descartable, per tant, que el tècnic i el lateral intentin pactar que vegi la cinquena abans d’un partit propici per a donar-li descans. La possible irrupció de Wagué, del filial, podria permetre a un dels dos laterals drets habituals ocupar la posició de lateral esquerre. 

 

La competència es tornarà encara més ferotge al mig del camp. Tot i la sortida de Denis a l’Arsenal i la lesió de Rafinha, Valverde disposa d’un gran nombre de jugadors per ocupar les tres posicions d’una zona on caldrà controlar molt els esforços. Busquets, que contra el València complirà cicle d’amonestacions, té una excusa per descansar abans del clàssic. És el quart jugador de la plantilla amb més minuts (2.443). Rakitic és el tercer (2.477), i podria ocupar la seva posició de pivot aquest dissabte. També podria ocupar-la Samper, un altre jugador a qui les lesions han impedit tenir més continuïtat aquest curs. Juntament amb Murillo és una de les novetats de la llista per aquest dissabte. Les altres dues posicions al mig del camp, contra el València haurien de ser per Arthur i Arturo Vidal, dos jugadors que ja estan acostumats a ocupar el lloc de l’altre en funció del moment del partit. Tots dos s’estan repartint els minuts de forma força similar (1.507 el brasiler, l’escollit en els partits més importants, per 1.279 el xilè). 

 

En atac, Valverde ha vist com Boateng cobria la sortida de Munir, i es presenta com un recanvi per un Luis Suárez que és el sisè jugador amb més minuts de l’equip. El seu genoll ja va avisar, i el tècnic blaugrana n’és conscient: el curs passat ja el va forçar en excés. Aquesta temporada, Suárez només s’ha perdut sis partits: tres de Copa, dos de Champions i un de Lliga, tots ells per unes molèsties al genoll dret. Amb Coutinho recuperant la confiança perduda, Dembélé a punt de tornar després de la lesió patida al turmell quan estava en el millor moment de la temporada i Messi, el tècnic blaugrana té on triar a la punta d’atac. Per si no n’hi hagués prou, disposa d’Aleñá, que a poc a poc va fent-se un espai, i de Malcom, un talent per explotar que encara no ha aconseguit mostrar el seu potencial aquest curs.

 

Possible alineació: Ter Stegen; Semedo, Lenglet, Vermaelen, Alba; Rakitic, Arthur, Arturo Vidal; Coutinho, Messi i Boateng.  



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa