Món Esport
Els punts calents de l’Assemblea General del Barça
  • CA

Com cada any, l’Assemblea General Ordinària servirà a la junta directiva del Barça per demostrar la felicitat del soci barcelonista en tots els aspectes que envolten el seu club. Els membres compromissaris, bona part escollits per sorteig, però molts d’altres nomenats per decret, referendaran -i mostraran fidelitat-, sense fissures, la gestió de la directiva presidida per Josep Maria Bartomeu en la seva globalitat, des dels pressupostos -positius aquesta temporada-, fins als pactes amb la Fiscalia, els avals a Tebas i la negociació en l’assumpte de les estelades, que haurien d’entrar a un dels punts de l’ordre del dia, el de l’anomenat informalment ‘moció de confiança’.

L’Assemblea començarà a les 11 del matí i s’allargarà fins que el torn de precs i preguntes conclogui l’acte, en una hora indeterminada de la tarda, i tindrà lloc al Palau Blaugrana, com es realitzava anys enrere, abans que el club desplacés la reunió al Palau de Congressos de Catalunya. Teòricament, Bartomeu i els seus companys han de viure una jornada tranquil·la i han de passar, sense entrebancs, les proves a les quals estaran sotmesos en les intervencions d’alguns socis, habitualment més afables i propers amb les juntes, però sempre amb alguna punxa preparada fer posar vermell algun directiu o el mateix president.

 

1. La moció de confiança

Per primera vegada des que es produís el canvi generacional i ideològic en la junta directiva blaugrana, el juny del 2003, el president posarà la seva gestió a debat i votació. El pacte amb la Fiscalia pel cas Neymar, on el club ha quedat condemnat per frau fiscal i ha de pagar una multa de 5,5 milions d’euros, n’és el principal responsable. Bartomeu va admetre, en roda de premsa, que aquesta moció de confiança inclouria el polèmic acord on ell mateix i Sandro Rosell han quedat exonerats de qualsevol culpa, en el que serà el punt de l’ordre del dia amb més interès general. Tot i això, la gestió de la junta directiva des que fossin escollits el 18 de juliol del 2015 ha tingut tota una sèrie d’altibaixos que també seran inclosos en la moció: el conflicte de les estelades, el doblet de futbol, la crisi del bàsquet, les renovacions de Busquets, Neymar Jr i Mascherano, can Rigalt…

2. Les estelades

El Barça mai ha prohibit, ni prohibirà, l’accés de banderes estelades al Camp Nou, ni al Palau Blaugrana. Tot i això, la situació política de Catalunya des del 2012 i la bel·ligerància amb la qual actua l’Estat espanyol -i la UEFA- en esdeveniments esportius on aquestes banderes llueixen per damunt de les blaugrana ha creat un estat d’indecisió en el si de l’entitat. La junta va cometre l’error de dialogar amb la UEFA després d’una sanció injusta, una multa que vulnerava el dret d’expressió dels socis i aficionats barcelonista, i parlar-ne sense aconseguir cap èxit. Les converses no van funcionar i les multes s’han seguit produint. Això sí, el soci mai ha deixat de dur estelades, ans al contrari, cada dia n’exhibeix més.

 

3. Javier Tebas

Tampo és un punt a l’ordre del dia però serà la qüestió al voltant de la qual girarà el discurs inicial de Josep Maria Bartomeu. El Barça ha decidit retirar la confiança al president de la LFP, Javier Tebas, tot i que fa unes setmanes li va fer costat al capdavant de l’estament.
Arran de les declaracions de Tebas la passada setmana després que una ampolla impactés a Mestalla el cap de Neymar (“semblava un joc de bitlles”, va assegurar el màxim mandatari de la competició espanyola), el Barça ha dit prou. S’espera que Bartomeu faci una dura reprovació a Tebas al seu discurs inicial, defensant els interessos dels seus futbolistes i responent a les acusacions de teatre i provocació que vénen des de València i Madrid els darrers dies. El Barça ha demanat al CSD (Consell Superior d’Esports) que traslladi al TAD (Tribunal d’arbitratge de l’esport) les paraules de Tebas i l’escrit del Comité de Competició, on es desqualifica i es posa el focus sobre els futbolistes blaugranes. “Això fomenta la violència, s’ha de pensar abans de parlar”, va aconsellar-li Bartomeu a Tebas. El Barça va enviar ahir a les 14:00, per fax, la demanda d’obertura de diligències contra Tebas i el Comitè al CSD i d’aquí a unes hores Bartomeu tornarà a amonestar, de manera encara més contundent, Javier Tebas. De fet, després de l’assemblea, al partit contra el Granada, el grup Seguiment FCB ha proposat una mocadorada contra Tebas. Seguiment FCB ha preparat l’Assemblea per tal que els seus representants puguin traslladar les inquietuds del grup a la junta directiva.

 

4. Pròrroga amb Qatar

Ja ha passat un any des que Bartomeu digués als socis allò d’“esteu tranquils perquè jo ho estic, acabarem trobant una situació amb Qatar. Estem buscant un patrocini, com a mínim, de 65 milions d’euros per tres anys sense incloure la samarreta d’entrenament”. Ja ha passat una campanya i el Barça només ha pogut trobar una pròrroga del contracte signat al 2011, per poc més de 30 milions d’euros tot inclòs. Manel Arroyo, vicepresident de màrqueting del club, serà l’encarregat de comunicar als socis aquesta pròrroga i anunciar qualsevol novetat amb la renegociació amb l’emirat, que es porta amb molta cautela i en secret. Arroyo també tindrà el seu minut de gloria quan, al següent punt del dia, presenti el nou contracte amb NIKE, per valor de 100 M€ fixes i 50 indirectes, que són els que el Barça ingressarà de més, ja que recupera els drets de licesing.
Amb tot, el Barça podrà comunicar a l’assemblea que té, entre una cosa i l’altre, la samarreta millor pagada del món del futbol.

 

5. Pressupost rècord

Susana Monje, vicepresidenta econòmica del club, presentarà -un any més- els millors números de la història del club. El Barça ha fet una aposta clara per la internacionalització i li està donant resultats. Tot i descuidar altres aspectes, com la identitat i catalanitat del club, el full de ruta que seguirà el Barça, dissenyat i capitanejat per Òscar Grau (nou CEO del club), està generant ingressos a l’exterior, un dels objectius principals de la junta directiva. El Barça disposarà aquest any de 695 milions d’ingressos, generant uns beneficis de prop de 20 milions, tot i que també existeixen unes despeses de rècord. També s’haurà d’aprovar el tancament de l’exercici anterior que, tot i l’impacte final de Can Rigalt, va ser més que positiu.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa