Món Esport
El Camp Nou busca la dissetena remuntada a la Copa
  • CA
Els jugadors del Barça guarden un minut de silenci en homenatge a Josep Lluís Núñez | ALEJANDRO GARCÍA / EFE

No passa cada temporada, però cada cop que es presenta una nit on toca remuntada, el Camp Nou es vesteix de gala i es converteix en un escenari temible. El recinte blaugrana intentarà buscar aquesta nit (21.30 h, TV3, TVE i GOL) eliminar un Llevant que li va donar un ensurt al Ciutat de València tot just fa una setmana (2-1). Una cita de la qual el Barça només en pot celebrar una acció: el penal provocat per Denis Suárez i transformat per Coutinho, que va escurçar distàncies i propiciarà una notable rebaixa en la tensió i el nerviosisme de l’ambient per aquest dijous. El Barça en té prou amb marcar un gol i no encaixar-ne cap per posar la directa als quarts de final, una ronda que el conjunt blaugrana no es perd des del curs 2009-10, quan va caure eliminat als vuitens a mans del Sevilla, futur campió d’aquella edició (precisament al Camp Nou).

 

Aquesta contra el Llevant serà la segona eliminatòria amb Ernesto Valverde a la banqueta que el Barça afrontarà amb la necessitat d’una remuntada. La temporada passada ja va viure una situació força similar, quan va enfrontar-se a l’Espanyol en la ronda de quarts de final. Aleshores, el conjunt blaugrana va caure 1-0 a l’RCDE Stadium, per culpa d’un gol de Melendo, però va remuntar al Camp Nou amb els gols de Suárez i Messi, que al minut 25 ja havien capgirat el signe del partit de tornada. Aquesta nit, tots dos podrien formar a l’onze inicial. Ernesto Valverde ha anticipat a la prèvia del partit que apostarà per “futbolistes més habituals que en el partit d’anada”.

 

Encara que el seu equip no requereix d’una gran gesta per superar la fase de vuitens, el tècnic blaugrana va encomanar-se al factor Camp Nou: “És clar que, en partits com els de demà, l’ajuda de l’afició és vital. La força de la gent ens fa millors. El fred i l’hora no juga a favor nostre, però confio que les circumstàncies del partit i la seva importància empenti els aficionats a venir”. Des de la inauguració de l’actual recinte blaugrana, el 1957, el Barça ha hagut d’afrontar 36 eliminatòries de Copa on ha començat perdent. D’aquestes, n’ha superat 17 i ha caigut eliminat en 19. Els precedents, però, són més favorables quan la tornada s’ha disputat al Camp Nou: el Barça ha superat 16 d’aquestes eliminatòries i ha quedat eliminat en 10. De fet, el Barça només ha superat una eliminatòria de Copa, havent perdut l’anada a casa, capgirant el marcador a domicili. 16 de les 17 on ha remuntat han estat al Camp Nou, el seu gran aliat.

 

El Camp Nou sempre ha remuntat un 2-1

 

L’eliminatòria contra el Llevant pot ser de les últimes que exigeixin una remuntada, ja que entre els plans del President de la RFEF, Luis Rubiales, hi ha canviar el format de la Copa perquè la gran majoria d’eliminatòries siguin a partit únic. Això implicaria, probablement, una reducció de partits, però alhora el fet que no hi hagi possibilitat de recuperar un mal resultat a la tornada. Hi hauria més emoció, està clar. Una mesura que es podria aplicar en un moment de la història on el Barça sembla sentir-se més còmode a l’hora d’afrontar eliminatòries on ha perdut el partit d’anada. N’ha superat tres de les últimes quatre (contra Espanyol, el curs passat, Athletic, el 2016-17, amb Valverde a la banqueta basca, i Saragossa, el curs 2006-07). Entremig, el Barça va caure contra el Sevilla (2009-10). Entre el 1985 i aquesta eliminatòria contra els andalusos, però, el conjunt blaugrana va viure una de les èpoques més negres pel que fa a eliminatòries: en va afrontar 13 havent perdut el primer partit, i només en va superar tres.

 

Pel que fa als precedents d’eliminatòries que van arribar al Camp Nou amb un 2-1 desfavorable, tots ells són optimistes. En l’era amb l’actual féu blaugrana, aquest resultat s’ha produït en quatre ocasions, i en totes elles el Barça ha estat capaç de remuntar. El primer cop, el curs 1962-63, contra el Valladolid. A la tornada, el Barça va guanyar 4-1. El segon precedent, contra l’Espanyol, amb 3-1 a la tornada. Dues dècades més tard, el curs 1983-84, l’Hèrcul·lès va patir un correctiu al Camp Nou (3-0) després d’haver-se imposat a Alacant. Finalment, el darrer precedent es va viure fa dues temporades, contra l’Athletic. El Barça va remuntar l’equip de Valverde amb un 3-1. Qualsevol d’aquests resultats li servirien aquesta nit, quan el Camp Nou espera tornar a viure una nit de remuntada.

 



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa