Món Esport
El Barça legitima el ‘Més que un club’: la Fundació ja ha ajudat 14.000 refugiats
  • CA

“Sota la divisa ‘Més que un club’ es vol expressar el compromís que el Futbol Club Barcelona ha mantingut i manté amb la societat més enllà de la seva estricta activitat esportiva”. D’aquesta forma, el Barça justifica la frase de la qual fa més de 50 anys que presumeix, des que el president Narcís de Carreras la va dir en un discurs que forma part de la història del club. En els darrers anys, la massa social culer ha criticat la gestió de Josep Maria Bartomeu per remar en contra del que sempre ha caracteritzat l’entitat catalana, sobretot arran dels fets de l’1-O.

 

Si bé és cert que la junta directiva actual ha comès molts errors en aquest aspecte, no ho és menys que també ha dut a terme algunes actuacions que reforcen el fet que el Barça sigui ‘Més que un club’. Aquest dimecres, els socis blaugrana n’han tingut l’última prova. La Fundació Barça ha presentat el seu primer informe d’avaluació del programa de refugiats que està realitzant en diverses zones de Grècia, el Líban i Itàlia i ha anunciat uns resultats molt positius: només el primer any, el programa –que compta amb 190 educadors implicats– ja ha millorat el benestar de 14.000 nens i nenes de diferents camps de refugiats, de zones urbanes, d’entorns municipals i de centres d’acollida de menors.

 

“Hem aplicat les idees del nostre projecte FutbolNet (un sistema en què l’aspecte tècnic del futbol passa a un segon pla per donar preferència a la seva part pedagògica) i hem invertit uns 6 milions d’euros en aquest, l’objectiu del qual és que nens i nenes que viuen en condicions desfavorables puguin recuperar la dignitat i l’autoestima i que puguin dormir i recuperar les seves vides. Pretenem millorar el benestar emocional dels joves i aconseguir que estableixin noves amistats amb nens d’altres ètnies o de la comunitat local, a més de reduir la seva conducta agressiva“, ha valorat Jordi Cardoner. A banda del vicepresident del Barça i de la Fundació Barça, a l’acte celebrat a la sala de premsa Ricard Maxenchs del Camp Nou també hi han acudit Maria Vallès (presidenta de la Fundació), Panos Paoulias (director de programes i estratègies de la Fundació Stavros Niarchos) i Lilian Thuram (exjugador del Barça que col·labora amb la Fundació) i Chakir El Homrani, conseller de treball, afers socials i famílies de la Generalitat de Catalunya.

 

La força de la pilota

 

Thuram ha remarcat el fet que aquestes coses palesen que el Barça és molt més que un equip de futbol i ha explicat que “quan em van proposar amb el projecte, no ho vaig dubtar ni un moment”. “Fer feliços nens i els seus pares és tornar-los la dignitat. Tant de bo amb aquests gestos puguem canviar el concepte que molta gent té dels refugiats”, ha seguit opinant. Per la seva banda, Maria Vallès ha destacat que “a la Fundació estem molt satisfets amb el treball realitzat” perquè “a banda d’implementar els nostres programes, la nostra responsabilitat també és portar esperança a persones que avui en dia no la tenen”.

 

La presidenta de la Fundació ha remarcat el poder del futbol, un llenguatge universal que “ha permès que es perdi la por entre refugiats i població local” al Líban, on s’han pogut ajudar 1.747 nens. Els primers s’han aconseguit veure com a “legítims” i els segons s’han adonat que l’únic aspecte que els diferencia són les condicions en què viuen. Durant el segon any del projecte, l’objectiu també es traslladarà en els refugiats que viuen a Catalunya: la Fundació té identificats entre 15 i 20 centres d’acollida en els quals es treballarà per aconseguir visibilitat i inclusió social de persones que són vulnerables. Un cop més, el Barça ha tornat a demostrar que és molt més que un equip que juga un partit cada tres o quatre dies.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa