Barça i Atlètic empaten i deixen la Lliga en mans del Madrid (0-0)

El partit que havia de decidir la Lliga entre Barça i Atlètic ha pesat massa per a tots dos conjunts. La por a encaixar ha estat massa present durant tot el duel i cap dels dos ha pogut trobar porteria (0-0). Els matalassers es mantenen líders, però ara l’únic equip que depèn d’ell mateix és el Reial Madrid, que si guanya els partits de Lliga que li queden, aixecarà el campionat domèstic.

Por i especulació

Als compassos inicials del partit, ambdós conjunts han deixat clares les seves intencions, que han estat les mateixes: deixar que el rival es desgasti, no fer esforços innecessaris i esperar a que aparegui alguna ocasió aïllada. Després d’uns minuts en els quals els matalassers han pressionat tímidament, han deixat que el protagonisme de la pilota el tingués un Barça molt poc incisiu.

La primera ocasió claríssima del partit ha estat per a l’Atlètic de Madrid. En una bona incorporació ofensiva de Mario Hermoso, l’ex de l’Espanyol ha fet una passada de la mort per a Ángel Correa. L’argentí ha rematat a boca de canó, però Lenglet, providencial com feia temps que no ho era, ha pogut arribar a temps per enviar la pilota a córner. Més enllà d’això, domini estèril de la possessió del Barça, amb un gran Sergio Busquets al mig del camp, impedint que l’Atlètic pogués progressar al contraatact.

Malauradament, al minut 30 han canviat les coses per als culers. Busquets, el millor dels blaugranes fins al moment, ha rebut un cop de cap fortíssim i ha hagut de ser substituït. Ilaix Moriba ha entrat en el seu lloc i Frenkie de Jong ha ocupat la plaça del pivot defensiu. L’Atlètic ha ensumat els dubtes blaugranes amb els desajustaments causats pels canvis i a partir d’aquest punt sí que ha començat a fer mal.

Els de Simeone han començat a aprofitar errors del Barça, com pèrdues de Pedri i errades defensives flagrants de Mingueza, per rondar el primer gol. Només Ter Stegen, molt segur sota pals, i algunes rematades defectuoses dels matalassers han impedit que l’Atlètic s’avancés. I, irònicament, els de Koeman també han estat a punt de marcar al minut 41 amb una jugada individual sensacional de Messi, que ha driblat tots els contraris des de la zona de tres quarts, i ha acabat fent una bona rematada que ha aturat pels pèls Jan Oblak. Amb la sensació que el Barça necessitava fer molts canvis a la represa s’ha arribat a la mitja part.

Tota la teca a la segona part

Efectivament, amb la represa s’ha vist un partit diferent. Conscients de les seves necessitats, tots dos equips han anat a buscar el gol i s’ha especulat molt menys. En una de les primeres jugades, una falta lateral blaugrana penjada per Leo Messi ha caigut amb paracaigudes sobre el cap d’Araujo, que acabava d’entrar per Mingueza. Quan l’uruguaià ja cantava el gol, Lenglet se li ha avançat i li ha pres la rematada. Error del francès.

L’Atlètic també ha atacat. Ha demostrat tenir verticalitat de sobres per poder arribar amb moltíssim perill. A l’inici de la segona part, Carrasco ha estat tot un maldecap per a Dest i ha fregat el primer gol en diverses ocasions. Al Barça li ha costat moltíssim dur el partit allà on li interessava, però sobre el minut 60 ho ha aconseguit. Ha començat a dominar el mig del camp, amb Pedri, De Jong i Ilaix molt més inspirats que a la primera. Gerard Piqué, amb una bona rematada després d’una centrada de Messi, ha tornat a fer lluir Oblak.

El porter eslovè encara ha tingut una altra aturada espectacular. Messi ha forçat una falta molt perillosa al vèrtex de l’àrea i el seu llançament, ajustat al pal llarg, ha acabat a córner després d’una gran estirada d’Oblak. El Barça ha continuat treballant les possessions al mig del camp, però li faltava profunditat. És per això que Schreuder, sempre guiat per Koeman, ha fet entrar Dembélé per obrir el camp.

Del cap del francès ha vingut la darrera ocasió claríssima quan quedaven cinc minuts pel final. Una gran centrada de Jordi Alba des de la banda esquerra ha acabat amb una rematada de Dembélé, sol, que ha passat per sobre de la porteria d’Oblak. Messi ha pogut trencar l’empat amb una falta que ha marxat fregant el pal al minut 90, però no hi ha hagut fortuna.