Món Esport
Que ningú s’atreveixi a dir que els porters no són importants
  • CA

Normalment, els porters no són els jugadors preferits del públic. El que s’espera d’ells és que no s’equivoquin, que facin bé la seva feina i que parin aquells xuts que es poden parar. Això també passa perquè la porteria és la posició, amb diferència, més desagraïda de totes. Si el rival no arriba, un porter no es pot lluir, però si ho fa massa, és probable que la mateixa empenta del contrari pesi tant que la pilota acabi entrant. Així doncs, els porters solen destacar quan la caguen i és molt complicat que siguin els jugadors més importants d’un enfrontament. 

En el tercer partit de la fase de grups de la Champions League 2020-2021 entre el Barça i el Dinamo de Kíev al Camp Nou, s’ha donat una circumstància molt peculiar: no només un porter ha estat l’MVP del duel, sinó que ho han estat els dos, Marc-André Ter Stegen i Ruslan Neshcheret. A més, cal afegir que tots dos arribaven a aquest enfrontament amb el focus al damunt per circumstàncies ben diferents.

Anem per parts. Per començar, Ter Stegen no jugava cap partit amb el Barça des de la dolorosa derrota dels blaugrana contra el Bayern de Munic als quarts de final de la Champions 2019-2020 per 2-8. Després de dos mesos i mig de baixa per una lesió al genoll i la seva posterior recuperació, l’alemany ha reaparegut a la gespa. El porter culer tenia ganes de reivindicar-se i demostrar que no mereix encaixar tants gols com va rebre a Lisboa. I caram, ho ha demostrat d’una forma espectacular! Ha aturat sis xuts rivals, la gran majoria d’ells d’un perill enorme, i també ha estat atent per tallar centrades del rival. Només ha encaixat un gol i aquest ha arribat després d’una gran intervenció. Des de la temporada passada especialment, Ter Stegen es dedica a salvar un Barça que el necessita més que mai i es podria considerar, tranquil·lament, que és el millor jugador dels blaugrana ara per ara.

Pel que fa a Ruslan Neshcheret, el primer que cal destacar és que té 18 anys i és el tercer porter del Dinamo de Kíev. La seva presència al Camp Nou ha estat una autèntica carambola. Els dos porters titulars dels ucraïnesos han donat positiu per coronavirus i s’han hagut de perdre aquest partit per força, així que la presència de Neshcheret era obligada. Això, en un inici, havia estat contemplat com un avantatge per al Barça, però des de bon començament s’ha vist que s’ha tractat més aviat d’una condemna. Les intervencions del jove porter ucraïnès del Dinamo han arribat fins a les dotze aturades. Ho ha aturat absolutament tot: des de xuts de falta de Messi, fins a llançaments potents de Dembélé, passant per tota mena d’accions ofensives del Barça a la seva àrea. Dels dos gols que ha rebut, un ha estat de penal (en el qual ha encertat la direcció del xut del capità blaugrana) i l’altre ha estat un cop de cap impossible de Piqué.

Així doncs, el partit entre el Barça i el Dinamo de Kíev es pot considerar un autèntic clínic de com s’ha d’actuar sota pals. Els dos porters, Ter Stegen i Neshcheret, han demostrat que la seva posició és bàsica per al bon funcionament de l’equip. Si bé és cert que quan no tenen feina s’ha de destacar que els defenses han estat encertats o que els migcampistes han estat capaços de mantenir la possessió de forma correcta, quan tots aquests fallen, també s’ha de tenir en compte que els porters juguen. En un duel en el qual tots dos porters es converteixen en herois, potser caldria deixar de subratllar tant que ha estat un problema dels seus companys i s’hauria de reconèixer més el mèrit d’aquells que cobreixen la porteria.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa