El Barça perdona en excés i perd el clàssic per la mínima (1-2)

El Futbol Club Barcelona ha perdut el clàssic de Lliga al Camp Nou en un duel en el qual els blaugranes han merescut més, o més aviat el Reial Madrid no ha merescut tant. Els blancs han guanyat un partit en el qual ha quedat clar que tots dos conjunts no passen pel seu millor moment. Tot i això, si els de Carlo Ancelotti arribaven com a favorits, el Barça ha estat capaç de fer un pas endavant i dur la iniciativa del joc, malgrat que els culers no han estat capaços de materialitzar les seves ocasions, que tampoc no han estat abundants.

86.422 culers han omplert les graderies de l’estadi en el primer dia després de l’aixecament de les restriccions d’aforament en què l’afició ha respost i ha aconseguit que el Camp Nou fes patxoca. A més a més, l’inici del partit ha estat precedit del retorn de l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors, després que Josep Maria Bartomeu l’eliminés el 2015. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha recuperat el lloc central de la llotja i, de fet, en el seu honor s’ha pogut escoltar el cant oficial del país.

Guanya qui té més efectivitat

La primera meitat ha estat totalment marcada per un respecte extrem entre tots dos equips, per no dir per una falta de capacitat de crear ocasions de gol. El Barça ha volgut tenir la pilota, cosa honorable per als futbolistes de Ronald Koeman, però tot i això no hi ha hagut cap arribada clara a l’àrea fins al minut 25. Després de tota aquesta estona de tempteig, Ter Stegen ha trobat Memphis Depay a la frontal de l’àrea rival amb una gran passada i el davanter neerlandès ha donat el gol fet a Sergiño Dest. Quan el Camp Nou ja celebrava la diana, el xut del lateral reconvertit en extrem (i aquest és el problema) ha enviat la pilota als núvols.

Els blaugranes han estat més aviat els dominadors de la primera part, però perdonar una acció tan clara com aquesta acostuma a tenir conseqüències. Poca estona després, al minut 30, el Reial Madrid, que ha viscut del contraatac, ha trenat una gran transició entre Karim Benzema, Rodrygo Goes i Alaba, i l’austríac ha obert la llauna amb un xut increïble des de la frontal de l’àrea. Ter Stegen no ha pogut fer absolutament res per impedir el gol. El cert és que el marcador al final del primer temps ha estat força injust per als de Koeman, que han controlat el partit i fins i tot han tingut una altra bona ocasió amb una rematada de Gerard Piqué a la sortida d’un córner que ha marxat lleugerament desviada i un xut d’Ansu Fati a l’interior de l’àrea que ha estat rebutjat per la defensa blanca.

Poques idees, poques ocasions

A la mitja part ha entrat Philippe Coutinho en el lloc d’Óscar Mingueza i Dest ha endarrerit la seva posició, ja que com a extrem no ha convençut gens. Sorprenentment, l’entrada del brasiler ha donat moltíssima més creativitat ofensiva al Barça i ha generat molt perill a l’àrea rival. Quan només havien passat cinc minuts, entre Coutinho, Ansu i Memphis s’han generat fins a dues bones ocasions que podrien haver acabat en gol tranquil·lament.

De la mateixa manera que al primer temps, les ocasions perdonades pels blaugranes s’han convertit en contestacions dels d’Ancelotti. Durant un segon tram de la segona part, els blancs han arribat amb insistència a la porteria de Ter Stegen i la sentència del Madrid no ha arribat de miracle. Per una banda, perquè Vinicius Jr. i Benzema han estat poc contundents, i per l’altra, perquè la defensa local i el porter han estat encertats.

A poc a poc, el Barça s’ha anat quedant sense idees i la rauxa de la represa i el control de la primera part s’han convertit en un partit força dominat pels merengues. Malgrat que la situació no era gens favorable per als blaugranes, Koeman ha restat immòbil a l’àrea tècnica i el Madrid ha continuat empatant. No ha estat fins al minut 75 en què ha mogut fitxa i ha fet entrar el Kun Agüero, que ha ocupat el lloc d’Ansu Fati per mantenir el futbolista guineà protegit.

Tot i això, el Barça ha continuat espès i li ha costat molt generar perill. L’entrada de Luuk de Jong ha acabat d’ensopir el duel i en l’única ocasió clara dels blaugranes, ja al temps afegit, el Madrid ha aprofitat el contraatac per acabar marcant un gol de carambola de Lucas Vázquez que ho ha deixat tot sentenciat. A l’últim minut, el Kun Agüero s’ha estrenat com a golejador en una diana que ja no ha servit per res, però que, com a mínim, ha demostrat que hi ha un davanter al Barça capaç de transformar les seves oportunitats. Els blaugranes han perdut el partit per falta d’idees i per haver perdonat totes les ocasions clares que han tingut.