El Barça no passa de l’empat i necessita un miracle per ser a vuitens (0-0)

El primer equip masculí del Futbol Club Barcelona no ha pogut passar de l’empat contra el Benfica de Lisboa a la cinquena jornada de la fase de grups de la UEFA Champions League i necessita una carambola gairebé miraculosa per classificar-se per als vuitens de final. Xavi Hernández ha aconseguit que l’equip blaugrana mostrés una versió força bona al Camp Nou, però la falta de futbolistes capaços de marcar la diferència als metres finals ha condemnat els culers, que si bé han dominat el partit i han deixat secs als portuguesos, tampoc no han pogut fer el gol decisiu (0-0). El Barça necessita o bé una victòria dificilíssima contra el Bayern de Munic, o que el Dinamo de Kíev, que ja està matemàticament eliminat, guanyi o empati a Lisboa.

La pluja ha marcat l’ambient del Camp Nou, on no s’ha pogut veure l’entrada que hi hauria hagut en un partit d’aquestes característiques en condicions normals. Tot i això, els aficionats valents que s’han atrevit a viure el duel sota el ruixat i els que han trobat llocs coberts on refugiar-se, que han estat la gran majoria, han animat des del primer fins a l’últim minut. Ara bé, el temporal també ha canviat la forma amb la qual ha rodat la pilota, cosa que també ha entorpit l’estil de joc del Barça.

La falta de gol condemna el Barça

Tot i això, els blaugranes han sortit amb les idees clares. Han mogut la pilota amb moltíssima velocitat i han rondat la porteria rival de seguida. La imatge ha estat una versió millorada d’aquelles coses positives que ja es van veure en els de Xavi en el seu debut en el derbi contra l’Espanyol, però de la mateixa manera que va ocórrer en aquell partit, l’efectivitat ha estat el gran problema. Cap dels futbolistes sobre el terreny de joc ha demostrat l’olfacte golejador necessari i no s’ha pogut materialitzar cap de les ocasions. I això que als primers trenta minuts n’hi ha hagut de clares, com un mà a mà de Jordi Alba amb Odisseas que el porter ha pogut treure, o un xut ajustat de Yusuf Demir que també ha salvat el grec.

El Benfica, per la seva part, no ha inquietat la porteria de Ter Stegen en el primer tram, però quan ha vist que el Barça perdonava, s’ha llançat a l’atac en una rauxa que ha durat uns cinc minuts a partir de la mitja hora de partit. Durant aquesta estona ha estat tota una sorpresa que els portuguesos no s’avancessin al marcador, però el porter blaugrana, errades inexplicables dels lusos, i un gol anul·lat a la sortida d’un córner perquè la centrada havia marxat fora.

El Barça s’ha refet a partir del control de la pilota i el Camp Nou ha respirat alleugerit després d’uns minuts que s’han fet eterns. Yusuf Demir, que ha fet sens dubte el seu millor partit des que vesteix la samarreta blaugrana, ho ha continuat intentant i ha estat a punt de rebre el seu premi a la recta final del primer temps. Amb una rematada espectacular amb efecte des de la cantonada de l’àrea, ha superat Odisseas, però la pilota ha trobat l’únic obstacle de la creueta de la porteria.

Amb Dembélé no n’hi ha prou

A la represa, els de Xavi han sortit més ordenats i no han concedit cap oportunitat al Benfica. Tanmateix, el problema als metres finals ha continuat existint i no hi ha hagut cap acció de perill destacable. La més clara ha estat per a Memphis Depay, que ha rebut una passada sensacional de Sergio Busquets i ha encarat el porter, però en comptes de xutar ha retallat, i Nicolás Otamendi ha arribat a temps per prendre-li la pilota dels peus. La versió del davanter neerlandès de les darreres setmanes comença a ser molt preocupant i està molt lluny del jugador que es va intuir a les primeres jornades de Lliga.

Ara bé, tot ha canviat amb l’entrada d’Ousmane Dembélé. El francès només ha tingut trenta minuts perquè tot just ha rebut avui l’alta mèdica, però la sensació un cop ha trepitjat el terreny de joc ja ha indicat que entrava un futbolista diferent. De fet, el Camp Nou l’ha rebut amb una ovació eixordidora, i això que només hi havia la meitat de l’aforament a causa dels aiguats. En una de les primeres pilotes que ha tocat, ha realitzat una centrada molt perillosa que Frenkie de Jong ha rematat a boca de canó, però Odisseas s’ha lluït per enviar la rematada a córner.

Malgrat que Dembélé ho ha seguit intentant i ha filtrat passades perilloses a l’àrea, la falta d’encert i jugadors capacitats per marcar la diferència als metres finals han pesat molt i els blaugranes no han pogut posar setge a la porteria d’Odisseas. Dembélé ha estat a punt de sorprendre’l amb una vaselina, però la defensa portuguesa ha rebutjat a córner. Pocs minuts després el Camp Nou s’ha ensorrat després que Ronald Araujo aconseguís, per fi, batre Odisseas, però el gol ha estat anul·lat per un fora de joc ben assenyalat. El Barça ho ha seguit intentant per la banda de Dembélé, però el guió del partit semblava escrit des d’abans que comencçes i els de Xavi només han pogut sumar un punt que els complica molt la classificació per als vuitens de final de la Champions.