El líder tenia moltes ganes de tornar a competir. I només ha necessitat un minut i cinc segons per deixar-ho ben clar. Arturo Vidal, amb una rematada de cap a una centrada mil·limètrica de Jordi Alba, ha premiat una posada en escena excel·lent d’un Barça que ha aprofitat el seu primer partit postconfinament, contra el Mallorca, per enviar un missatge concís al Reial Madrid: no té cap mena d’intenció de deixar escapar la primera posició de la Lliga Santander. Martin Braithwaite, també a la primera part, i Jordi Alba i Leo Messi, ja a la represa, han marcat els altres gols del conjunt blaugrana en el seu retorn, gairebé 100 dies després del darrer compromís que va disputar abans que el coronavirus ho sacsegés tot, a la nova normalitat (0-4).

Els primers quinze minuts de l’equip de Quique Setién al Visit Mallorca Estadi han estat certament il·lusionants. El Barça va arribar al mes de març carregat de dubtes i ha reprès el seu camí a la competició de la regularitat tres mesos després amb una versió molt potent. Pressió avançada ferotge, intensitat adequada, paciència en el joc posicional i ganes de vèncer i convèncer. El Mallorca, instal·lat en la zona de descens a Segona, no ha sabut frenar els culers i s’ha vist completament sobrepassat per la situació. I més tenint en compte que és el pitjor equip de la taula sense l’ajuda dels seus seguidors: només ha aconseguit sumar cinc punts fora de casa. Avui ha jugat a Son Moix, però la normativa elaborada per les autoritats sanitàries ha impedit la presència de públic a les grades.

Takefusa Kubo, el jove futbolista japonès format a la Masia que va fitxar pel Madrid aquest estiu, ha intentat de totes les formes possibles despertar el seu equip amb accions individuals que han evidenciat que el Barça va deixar escapar una joia. Ter Stegen, imperial sota pals, ha frustrat tots els seus intents. Ronald Araújo, titular en el lloc de Lenglet –sancionat– i Umtiti –que es va lesionar en un entrenament i encara no es troba en bon estat de forma–, també ha estat a bon nivell i ha bloquejat un xut de l’atacant local des de fora de l’àrea. El conjunt blaugrana ha estat incapaç de mantenir el seu assetjament constant a la porteria defensada per Manolo Reina, però ha respost molt bé a l’intent de reacció del Mallorca amb possessions de pilota llargues que han calmat el partit.

En atac, la inspiració de Messi, la persistència de Braithwaite i la mobilitat constant de Griezmann, a més de les aparicions des de la segona línia de De Jong i Arturo Vidal i les pujades dels laterals, Sergi Roberto i Jordi Alba, han permès al Barça oferir un bon repertori d’ocasions per ampliar el seu avantatge al marcador. De fet, ho ha aconseguit abans del descans. Braithwaite ha recollit una pilota morta a dins de l’àrea balear i ha afusellat Reina amb un xut imparable. Ha estat el primer gol del danès amb la samarreta blaugrana. Tal com ja va fer en les seves primeres aparicions, l’exdavanter del Leganés ha tornat a demostrar que no vol que el seu pas pel Camp Nou passi desapercebut. La seva actitud és admirable.

Un retorn molt esperat

La represa ha tingut poca història. Uns han intentat reaccionar sense encert i els altres s’han dedicat a deixar passar els minuts i gestionar esforços. El calendari atapeït i farcit de partits convida a relaxar-te quan el marcador somriu els teus interessos. Rakitic, Luis Suárez, Semedo, Arthur i Junior han anat entrant a mesura que ha avançat l’enfrontament. El retorn de l’uruguaià ha estat, sense cap mena de dubte, una de les millors notícies de la nit per als culers. El davanter, que ha agraït més que ningú l’aturada de tres mesos, serà un efectiu clau per a Setién de cara al tram final de la temporada 2019/20. Ha protagonitzat alguna de les aproximacions perilloses amb què ha comptat el Barça durant la segona meitat, però no ha estat encertat en els metres decisius i, per tant, no ha pogut tastar el dolç sabor del gol.

Els que sí que ho han pogut fer han estat Jordi Alba i Messi. El lateral esquerre, un dels millors futbolistes del duel, ha transformat en diana una passada en profunditat deliciosa de Leo Messi quan faltaven deu minuts per al final del temps reglamentari i ha enderrocat, si és que encara n’hi havia, qualsevol aspiració de remuntada local. El capità, en el temps d’afegit i amb un xut amb la dreta, ha dictat sentència. El marcador no s’ha pogut més i el Barça, gràcies a una actuació sòlida i pràctica, ha reprès amb bon peu el seu camí cap a la novena Lliga dels últims dotze anys. Els de Setién s’han afermat a la primera posició de la classificació i han posat pressió al Madrid, que aquest diumenge tornarà a la competició a l’estadi Alfredo Di Stéfano contra l’Eibar.