El Tottenham s’alia amb l’èpica per eliminar un Ajax encomiable (2-3)

Un equip anglès aixecarà el pròxim 1 de juny l’orelluda al Wanda Metropolitano. Després de l’espectacular gesta del Liverpool contra el Barça, ha estat el Tottenham Hotspur qui no ha volgut ser menys i ha acabat somrient últim en una altra semifinal que ha tingut futbol, gols i èpica: els de Mauricio Pochettino perdien per 3-0 en el global de l’eliminatòria en el minut 54 del partit de tornada, però en només mitja hora, un hat-trick de Lucas Moura li ha validat l’accés a la gran final, la primera de la seva història. El Tottenham ha acabat doblegant un Ajax insaciable (2-3) que ha tingut a tocar la seva primera final de la Copa d’Europa en 23 anys.

Conscient dels paranys que amaga la màxima competició continental, l’Ajax ha sortit al Johan Cruyff Arena amb la mateixa mentalitat que sempre: atacar amb un futbol vistós de control del qual el mateix Cruyff, un dels principals artífex de les tres primeres Copes d’Europa aconseguides en la història de l’Ajax (la quarta que té és del 1995, l’única sense el geni holandès), n’estaria orgullós. La fórmula ja li va servir per empatar els dos partits contra el Bayern Munic a la fase de grups, eliminar el Madrid als vuitens de final, a la Juventus als quarts i, en darrer terme, al Tottenham a les semifinals. L’últim obstacle per recuperar el tron europeu serà el Liverpool.

Per aconseguir tornar a Madrid, però, l’Ajax ha hagut de suar de valent perquè davant tenia un Tottenham que ja havia demostrat contra el Manchester City com se les gasta a Europa. Potser té menys noms que altres rivals, però el gen competitiu dels de Mauricio Pochettino els ha mantingut amb vida fins al final en un partit que se’ls ha complicat de valent des d’un bon inici. De Ligt, botxí de la Juventus a Torí, ha tornat a saltar més que ningú al cor de l’àrea per enviar de cap al fons de la xarxa la pilota que ha significat l’1-0. Només havien transcorregut cinc minuts i l’Ajax ja manava per dos gols d’avantatge en el global de l’eliminatòria. El Tottenham ha intentat buscar ràpidament una resposta, però Son ha topat amb el pal.

De Ligt celebra el gol que ha obert la llauna contra el Tottenham | Olaf Kraak / EFE

Cap dels dos equips entrava a les travesses de principis de curs com a possibles finalistes de la Champions, però tots dos han fet mèrits per arribar-hi. El Tottenham ha passat a l’atac, però l’Ajax no ha renunciat a res, provocant un partit alegre amb alternatives. De nou Son i, poc després Eriksen, han tornat a avisar pels anglesos, que ha tingut el segon a la mitja hora. No l’ha aconseguit Tadic, però sí poc després un company seu, Ziyech, que ha culminat amb un espectacular xut creuat un contraatac de manual de l’Ajax. Fidel al seu estil, els holandesos han tornat a gaudir i a fer gaudir els espectadors, que han pogut comprovar que aquest equip ja no té res de casual ni de sorpresa: és tota una realitat.

El partit ha marxat 2-0 al descans. El Tottenham ho tenia cru, ja que en aquest moment necessitava tres gols en 45 minuts per accedir a la gran final. A la represa, però, els de Pochettino no han sortit a especular: Onana ha salvat el 2-1 en una rematada d’Alli, un avís que ha precedit dos gols visitants, tots dos obra del mateix autor, Lucas Moura, que en només cinc minuts s’ha encarregat de tornar a situar l’empat en el marcador. El Tottenham, que ho tenia magre, ha ressucitat de cop. L’Ajax no ha caigut en el que hauria estat un comprensible atac de nervis i ha pogut firmar el 3-2, però Ziyech ha desaprofitat una clara passada de Tadic. El partit ha seguit ben boig, amb un Ajax disposat a buscar la sentència i un Tottenham bolcat a pel tercer. Lloris ha evitat un nou gol de De Ligt i, poc després, ha estat Ziyech qui ha topat amb el pal. L’Ajax no necessitava marcar -no tenia, almenys, tanta urgència com els anglesos-, però simplement per la seva vocació ofensiva ha seguit persistint en la tasca de buscar la porteria rival. També l’ha buscat el Tottenham, que no s’ha rendit: Onana primer, a un cop de cap de Verthongen i un xut alt de Son, han estat els dos primers avisos, però els de Pochettino no han perdut ia fe i, en el temps afegit, novament Lucas Moura ha recollit una passada de Llorente per conduir els anglesos a la seva primera final de la Champions. Cruel final per un Ajax que ha tornat a enamorar Europa amb un futbol exquisit, però que s’ha quedat a les portes de la gran fina.