La millora del Madrid no té premi contra un PSG pragmàtic (2-2)

Es poden fer totes les anàlisis que es vulguin i es considerin oportunes, tant abans com després d’un partit. En el futbol, però, encara guanya l’equip que fa més gols. Ni el que juga millor, ni el que ho fa amb més intensitat ni el que hi posa més cor. El triomfador és el conjunt que aconsegueix introduir la pilota més vegades a la porteria rival. I, en aquest context, una jugada puntual pot servir per decantar la balança cap a un cantó o cap a l’altre sense tenir en compte el que hagi passat durant els altres 89 minuts. I, si no, que li ho diguin al París Saint-Germain, que ha vist com, en qüestió de segons, passava de celebrar un penal a favor seu i un home més a conseqüència de l’expulsió de Courtois a lamentar una presumpta falta al mig del camp; i també al Reial Madrid, que s’ha deixat empatar un avantatge de dos gols en menys de tres minuts (2-2).

El conjunt madrileny havia fet, molt probablement, la millor primera part de la seva temporada. En alguns trams del partit, el PSG, líder del seu grup a la Champions, li havia posat les coses difícils, però els de Zidane se n’havien sortit i havien tingut moltes oportunitats per batre un Keylor Navas que ha tornat al Santiago Bernabéu i ho ha fet amb una extraordinària actuació individual que ha convidat els afeccionats blancs a recordar vells (i bells) temps. El costa-riqueny ha fet gala de les seves millors virtuds i ha frustrat la gran majoria dels intents de perill del seu exequip, però no ha pogut fer res en una rematada al quart d’hora de Benzema des de l’àrea petita, on ha recollit el refús del pal a un xut d’un Isco que havia finalitzat una bona acció col·lectiva local.

Els de Thomas Tuchel, superats per les expectatives i l’escenari, no aconseguien respondre a la superioritat merengue, però han vist com una acció puntual podia canviar, i de quina manera, el guió del partit. Just abans del descans, Courtois ha comès un penal clar a Mauro Icardi i ha estat expulsat. El VAR, però, ha interpretat una valoració arbitral –quelcom que no pot fer– i ha demanat al col·legiat que revisés una possible falta al mig del camp de Gueye a Marcelo en la jugada prèvia, acció que el col·legiat havia vist perfectament i havia deixat clar, gestualment, que el contacte no havia estat sancionable. Finalment, l’àrbitre ha anul·lat el llançament des dels onze metres i, evidentment, la vermella al porter belga.

La situació ha deixat molt tocat el PSG, que ha sortit a la represa amb pocs arguments per rascar el punt que necessitaven per assegurar-se la primera posició. Mbappé ha desaparegut en un partit en què se’l necessitava i Neymar Jr, que ha entrat al descans, ha estat excessivament participatiu tenint en compte que ha estat molt desencertat i se l’ha vist completament fora de forma. El campió francès, que no va trobar les seves dues estrelles, llavors lesionades, en el partit de la primera volta contra el Madrid, sí que ho ha fet aquest dimarts, i això que han estat sobre la gespa. Coses del futbol. Els parisencs, a més, han vist com Benzema tornava a batre Keylor Navas quan faltaven de vint minuts per al final i ampliava un avantatge que semblava definitiva.

Semblava, però no ho ha estat. Dues jugades puntuals ho han evitat. Primer, Mbappé no ha desaprofitat un error clamorós de Varane i Courtois i, dos minuts després, Sarabia s’ha inventat una rematada extraordinària des de dins de l’àrea per signar una diana de molt nivell i frustrar l’intent del Madrid de salvar un inici de fase de grups desastrós amb una lluita digne per la primera posició, de la qual ja s’ha acomiadat definitivament. Per acabar de fer més grossa la ferida, Eden Hazard s’ha lesionat en el tram final i podria estar unes setmanes de baixa. El París Saint-Germain, per la seva banda, ha vist com la seva resistència –amb Keylor Navas com a principal baluard– ha tingut premi i encararà el sorteig dels vuitens de final de la Champions com campió de la seva lligueta.