Món Esport
Renault Twingo: Simpatia innata, tècnica peculiar
  • CA

Ho comparteix tot menys l’aparença. La tercera generació del Twingo és més petit, però més espaiós i amb una configuració nova que situa el motor a la part posterior del cotxe i les rodes a l’extrem. Fa 3,59 cm. , 10 menys que l’Smart ForFour, el 70% de les peces del qual són idèntiques. Ambdós models surten de la mateixa línia de muntatge d’Eslovènia i situen el motor sota el maleter, al darrera, just per sobre de l’eix que els impulsa carretera enllà. D’aquesta manera, el fabricant francès recupera la filosofia d’aquell enyorat R-8 i de l’envejat Clio V6 però amb en aquest cas amb potències molt més assimilables. Observat globalment no hi ha res que recordi l’anterior generació. La casa l’ha ideat a partir d’un full en blanc per bé que algun dels seus trets recorden vagament els del primitiu R5 Turbo. Com que la modernitat impera capó i paracops han estat pensats per a mitigar les lesions en cas d’un hipotètic atropellament. Amb enginy, els responsables del disseny han sabut dissimular-li les portes del darrera fent pujar el mànec fins al pilar posterior. Posat a la balança no arriba ni a la tona però anuncia un Cx de 0,30 gràcies a l’arrodoniment de les formes. En el morro hi destaquen les òptiques de punt rodó i l’engraellat amb el rombe típic de la marca situat al mig. De costat ens ha recordat vagament el Renault 4CV o 4/4 dels 50 però els més joves el compararan de seguida amb el Fiat 500. La porta posterior tota de vidre ens ha agradat. Abarateix costos i simplifica muntatges. Les finestres del darrera tenen el sistema d’obertura en compàs, com també passa en el Citroën en el C4 Cactus. Duu rodes de diferent mesura a cada eix per a garantir millor comportament i seguretat. Son de 15 polzades de sèrie i de 16 en opció. Els 2,5 metres que reserva entre eixos afavoreixen l’habitabilitat interior i el confort de marxa.

La qualitat dels acabats s’aprecia tan bon punt seiem a dins. El cotxe duu comandaments integrats al volant, pedals d’alumini i una petita pantalla tàctil al mig. Els estàndards de qualitat de Daimler s’han aliat perfectament amb les exigències d’estil de l’holandès Laurens van den Acker, responsable del departament de disseny de la marca del rombe des del 2010. Completar l’equipament obliga passar per caixa. El sistema multimèdia R-Link que integra el navegador, l’equip d’àudio i l’esmentada pantalla s’emparen sota el Pack Tecno, que val 1.000 euros. A nosaltres ens han agradat els seients davanters, d’estructura més aviat esportiva i bona capacitat d’arrapament, l’angle de gir de l’auto i la bona visibilitat que proporciona. La banqueta del darrera permet acomodar dos adults grossos o dos nens amb les seves respectives cadiretes. El maleter ja és una altra història ! El respatller es configura en dues posicions diferents. La més vertical incrementa en 31 litres la capacitat del compartiment per a les bosses a canvi d’incomodar al passatge. Amb aquest element plegat s’arriba als 980 litres i si hem demanat l’opció, plegant el seient del copilot, podrem transportar objectes de fins a 2,3 metres de llarg. Els compartiments per a deixar-hi els objectes de butxaca sovintegen i a les portes hi podrem col·locar ampolles de litre i mig però la safata rígida del darrera és com de paper de fumar i quasi no accepta ni el pes d’una jaqueta.

Que la mecànica viatgi arran del terra per sota del pis del maleter no es nota. Ni en comportament ni en el capítol tèrmic. Una catifa de material aïllant s’ocupa d’esmorteir fressa i calor. L’empenta posterior ha millorat curiosament el guiatge tot i que a dins del morro hi hagi només el radiador, la bateria i els dipòsits dels líquids. Les rodes del davant giren més de 45º però el repartiment de pesos, el grau de lliurament de potència, una direcció rapidíssima i el taratge de les suspensions s’ocupen d’evitar el sobreviratge. La tercera generació del Twingo se’n va abans de morro que no pas de cul. Es comporta com un tracció davantera i això facilita molt la conducció. I encara i així, en un camí de sorra i provocant “la cosa” sempre tindrem l’electrònica de la nostra part, que s’ocuparà de reduir el lliurament d’empenta per neutralitzar el lliscament.

Els itineraris urbans i les carreteres secundàries són el seu escenari ideal. Aquí apreciarem les seves aptituds dinàmiques i agilitat. El més petit dels Renault es col·loca en forats petitíssims i amb molt poques maniobres. Molles i esmorteïdors s’adapten com un guant a les pretensions del cotxe. Són més aviat fermes però gens incòmodes. La sensació d’inestabilitat que ocasionalment podrem apreciar per sobre dels 120 km/h és més efecte del vent lateral i de la lleugeresa del conjunt que no pas de la geometria escollida.

Nosaltres hem testat la versió SCE 70 que porta el nou motor tricilíndric de 999 cm3 atmosfèric de l’esmentada potència i amb un parell-motor de 91 Nm. Genera el 90% del seu potencial a partir de les 1000 voltes, arriba associat a un canvi manual de 5 velocitats i porta sistema Stop & Start d’engegada i aturada en les retencions. Tot plegat per aconseguir mitjanes de l’ordre dels 4,5 litres i emissions de 95 g/km CO2. Tots dos motors compten amb una caixa de canvis manual de cinc relacions. Ja està en els concessionaris per 12.100 euros en versió bàsica. Si s’oferís per menys de 10.000 segur que es convertiria en un supervendes. La versió TCe de 90 CV depassa els 15.400.

A favor
– Espai interior i modularitat
– Acabats de qualitat
– Disseny modern i actual

En contra
– Preu bàsic
– Absència de roda de recanvi
– Capacitat del maleter

FITXA TÈCNICA:

Motor: Posterior inclinat. 898 c.c. Inj. Direc. Turbo i Intercooler 70 CV. Gasolina
Tracció: posterior
Canvi: Manual 5 vel.
Direcció: Assistida
Prestacions: Vel. Màx : 165 Km/h. Accel. De 0 a 100 Km/h : 12,2 segons.
Consum mitjà: 4,5 litres

PREU: 12.100 euros  

*** Enric Oller és periodista, càmera de televisió i copilot de ral·lis. Ha estat tres vegades Campió d’Espanya de Raids, ha disputat cinc Dakar’s i s’ha assegut a la dreta dels dos germans Servià; d’en Josep Mª Solé; en Ramon Dalmau; en Santi Anglada o en Jaume Collelldevall. Fa més de 20 anys que escriu de temes de motor a diverses publicacions.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa