"Catalunya ha aconseguit més d’un 40% dels èxits esportius al conjunt de l’Estat"

El president de la Unió de Federacions Esportives Catalanes, David Moner, és conscient que l'any històric del Barça servirà per projectar encara més l'esport català al món. Però més enllà del club blaugrana, Moner destaca que aquest 2009 ha estat un any de "grans èxits esportius" per a Catalunya amb medalles a Europa i el món. Pel que fa a les seleccions, la recepta és "seguir picant pedra".

Parlar d’esports aquest any és parlar del Barça. Més enllà dels èxits del club blaugrana, però, el 2009 ha estat un any positiu per l’esport català?
Aquest ha estat un any de grans èxits esportius i no només en futbol. Uns 37 esportistes de diferents disciplines com natació o atletisme han aconseguit medalles en campionats d’Europa i del món. Això vol dir que Catalunya ha aconseguit més d’un 40% dels èxits esportius al conjunt de l’Estat espanyol.

Pel que fa a les seleccions catalanes, cal valorar el 2009 com un any de progressos?

Sí, però aquest és un treball de picar pedra. Seguim fent feina amb molta discreció, lluitant perquè esports com el patinatge siguin reconeguts i d’altres que ja ho han aconseguit es consolidin. Avui ja hi ha unes 40 competicions on Catalunya actua com un país.

L’oficialització de la selecció de futbol, però, encara queda lluny?

Que la selecció catalana de futbol sigui oficial és ara per ara un objectiu pràcticament impossible. En aquest sentit, però, també estem evolucionant. Fa vint anys se’ns prohibia fer un festival com el del passat partit entre la selecció catalana i l’argentina. En futbol, avui cal lluitar per aconseguir dates per fer la Copa de les nacions que confio que s’acabarà fent.

La renovació de la junta de la Federació Catalana de Futbol ha estat una de les notícies esportives del 2009. S’està treballant en la bona línia per aconseguir l’oficialització?

El futbol és molt difícil i en el primer any no es poden fer masses avenços, ni treure gaires conclusions. Tot i això, el darrer partit de Catalunya em va semblar un èxit. El fet que en un dia de mal temps i en dates nadalenques vagin al Camp Nou 50.000 persones em va sembla un èxit. Els jugadors, a més, van mostrar el seu compromís. Crec que s’estan fent les coses prou bé.

Ara sí, parlem del Barça. Els seus èxits serveixen per posicionar l’esport català al món?

El Barça és una caixa de ressonància importantíssima per a l’esport català i en aquest any històric la seva influència i difusió a arreu del món s’ha multiplicat. Per a comprovar-ho només cal fixar-nos en la final del Mundial de Clubs on la majoria del públic que omplia les graderies de l’estadi d’Abu Dhabi anava a favor del Barça. Cal tenir en compte, a més, que en l’equip titular hi pot haver fins a vuit jugadors formats a la Masia.

Això demostra que a Catalunya hi ha especial cura dels esportistes més joves i de la base de l’esport?
Evidentment. Tenim una gran cultura de l’esport i som centenaris. Grans clubs catalans es van fundar fa més d’un segle i tota aquesta tradició es nota. L’esperit associatiu que té Catalunya no el té l’Estat espanyol. El gran secret de l’esport català és que té 10.000 clubs i 65 federacions que estan funcionant molt bé. Aquesta és una de les grans causes que fa que aquest 2009 hagi estat un any molt bo.

Però marcat per la crisi econòmica…
Si es treballa, la crisi és menys crisi. Si no tens un espònsor de 30.000 euros n’has de buscar cinc de 5.000. La crisi se supera amb treball i la prova és que els clubs que treballen se n’estan sortint. Tot i la crisi, auguro un bon any 2010 per a l’esport català.

Nou comentari