Món Esport
El protocol per als esportistes: quatre fases fins a la competició

El Consell Superior d’Esports (CSD) ha fet públic aquest dissabte el Protocol bàsic d’actuació per al retorn als entrenaments i la represa de les competicions federades i professionals, una sèrie de pautes que pretenen propiciar “un retorn segur, gradual i equilibrat” a la competició. El protocol, que és “d’obligat compliment” per a tots els esportistes federats, professionals i d’alt nivell i per a federacions i entitats esportives, ha estat coordinat pel Grup de Tasques d’Impuls a l’Esport (GTID) del CSD i compta “amb el vistiplau del Ministeri de Sanitat”.

Així, el plantejament vol afavorir “un retorn segur, gradual i equilibrat als entrenaments i a la competició de l’esport, oferint el nivell més elevat possible de supervisió, i sense deixar a cap esportista enrere”. “És una proposta focalitzada en la seguretat dels esportistes i en la legítima expectativa del retorn a la normalitat de tot el sector esportiu, clau des del punt de vista social i econòmic per a la gradual entrada del nostre país en la nova normalitat que emergirà d’aquesta greu crisi sanitària”, assenyala.

A més, el CSD espera que aquesta redacció de “bones pràctiques” pugui servir per “estar més ben preparats per a futures crisis sanitàries”. Per això, “recomana” que el govern espanyol inclogui com a part d’aquest protocol “un estudi científic i mèdic” dissenyat pels Ministeris de Sanitat i de Ciència, coordinat amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i executat sota la direcció del CSD, sobre els efectes de l’actual pandèmia i de les mesures de confinament en relació amb els esportistes d’alt nivell.

Finalment, el CSD ha recordat que “el risc zero no existeix” i que, per tant, “la conducta individual serà determinant en l’èxit” del protocol més enllà del marc sanitari.

Entrenaments de forma “preferentment confinada”

L’informe, que qualifica l’esport professional com “una activitat essencial”, considera que la represa de les competicions esportives “contribuirà a millorar l’ànim i el benestar psicològic de la població”. El CSD assenyala que es farà un registre d’esportistes autoritzats per a l’entrenament en via pública, que hauran d’anar proveïts “d’un permís especial” quan entrenin en aquestes condicions.

A més, reitera la conveniència d’aplicar el procediment, que afecta tant els esportistes com a “àrbitres i personal tècnic o auxiliar imprescindible”, “de forma preferentment confinada”, en una instal·lació o lloc tancat a la via pública i amb accés limitat a l’exterior, com una ciutat esportiva o un hotel de concentració.

El protocol es divideix en quatre fases, afectades per “mesures de desescalada asimètrica” tenint en compte “els calendaris de les competicions”. Tot això serà coordinat amb les autoritats pertinents, sobretot respecte a instal·lacions municipals i autonòmiques.

Fase d’entrenament individual i bàsic

Durant la fase d’entrenament individual i bàsic, la ‘fase 1’, es realitzarà, amb caràcter general, “mantenint el confinament en el domicili, residència esportiva o allotjament temporal”, i per a les competicions professionals “en les instal·lacions dels clubs”, sempre que compleixin amb les mesures sanitàries. La durada dels entrenaments dependrà de l’esport i de les característiques de cada esportista.

L’esportista haurà de portar “guants” i desenvoluparà el seu treball “en solitud”, i en carrera a peu haurà de guardar “una distància mínima de 2 metres” amb altres corredors. A més, l’entrenador o preparador físic “no” podrà assistir a aquestes sessions i farà arribar als seus esportistes “un pla de preentrenament diari”. Els clubs o federacions hauran de designar també un coordinador que faci complir el protocol.

Els centres d’entrenament, que comptaran només amb el “personal imprescindible”, hauran d’estar degudament desinfectats, amb “punts de control d’accés especial, proveïts de material de desinfecció i aïllament” i d’elements tècnics “que permetin comprovar la temperatura”.

Durant aquesta fase, s’haurà de fer “un examen mèdic esportiu inicial”, obrint fitxa a l’esportista, que inclourà un test de presència de material genètic viral (ampliació i identificació a través de PCR) si es creu necessari. Si l’esportista dona positiu en la prova PCR, encara asimptomàtic, no podrà iniciar la seva pràctica esportiva fins a ser negatiu. A més, amb caràcter general, no es realitzaran “tractaments de massatge o fisioteràpies anàlogues”.

Fase d’entrenament mitjà

En la ‘fase 2’, d’entrenament mitjà, amb el retorn dels entrenaments grupals, el CSD recomana realitzar-los “en forma de concentració”, vivint els esportistes en “centres d’entrenament amb residència”. Si és necessari sortir del recinte, com per al cas de ciclisme o natació, es respectaran les pautes de la fase anterior respecte a distanciament social.

Serà la fase de retorn de l’entrenador i la resta d’equip tècnic, que portaran “sempre màscara i guants” i guardaran “una distància mínima de 2 metres”. Les accions conjuntes es faran en grups reduïts i els esportistes no podran compartir cap material, i en cas que sigui imprescindible haurà de ser desinfectat després de cada ús. No hi haurà personal de suport, encarregats de material ni mitjans de comunicació, i es farà el mínim ús possible dels gimnasos.

En els llocs d’entrenament, l’aforament màxim serà del 50%, l’allotjament es realitzarà en habitacions individuals, i es disposarà d’almenys dues habitacions lliures equipades per poder viure temporalment i amb ventilació per poder aïllar persones contagiades. Els menjars es lliuraran en contenidors tancats i individuals. En cas de donar positiu durant aquesta fase, se l’aïllarà i es realitzaran test a la resta d’integrants de la concentració.

Fase d’entrenament precompetició

En la ‘fase 3’, d’entrenament total precompetició, s’intensificaran les sessions, sent “aconsellable” mantenir-les en forma de concentració. Es permetran grups de fins a 14 persones, per torns, i l’entrenador i la resta d’equip tècnic continuaran portant “màscara i guants”, mantenint la distància.

Se seguirà sense compartir material si és possible, desinfectant-lo en el cas contrari, i l’encarregat dels materials tornarà només per a “l’imprescindible”, sense que la premsa pugui accedir-hi. Els gimnasos es podran utilitzar “de forma més recurrent”. L’aforament serà igualment del 50%, i les condicions d’allotjament i menjar es mantenen. En els vestuaris, es respectaran unes distàncies mínimes de 3 metres entre ells, i les dutxes es realitzaran a les habitacions. El procediment davant l’aparició d’un positiu serà el mateix que en fases anteriors.

Fase de competició

Finalment, la fase de competició, la darrera, s’establirà quan “les autoritats sanitàries i esportives ho decideixin”, i previsiblement “a porta tancada”. L’aforament de les instal·lacions d’entrenament serà del 50% i es mantindrà la política d’habitacions individuals.

Tenint en compte que coincidirà amb l’inici de l’estiu, amb “l’augment d’humitat i calor”, serà “aconsellable la termoregulació de l’exercici físic”, amb l’ús permanent de termòmetres. Es mantindran les mesures d’higiene i desinfecció i s’evitaran “les competicions massives”, i en tot cas es donaran sortides per grups limitats d’esportistes. Finalment, es realitzaran nous controls mèdics i es podran reprendre els massatges esportius i la fisioteràpia.Més notícies

El nou calendari de la Lliga per acabar la temporada

Notícia: El nou calendari de la Lliga per acabar la temporada
Comparteix
El Ministeri de Sanitat dona el seu vistiplau perquè els jugadors de Primera i Segona es puguin sotmetre als tests de coronavirus la setmana vinent
Notícia: El nou calendari de la Lliga per acabar la temporada - Mobile

El CSD, la Lliga i la Federació Espanyola pacten el retorn sense data del futbol

Notícia: El CSD, la Lliga i la Federació Espanyola pacten el retorn sense data del futbol
Comparteix
També es comprometen a dedicar part dels recursos que generin els drets audiovisuals del futbol a ajudar la resta d’esports federats, olímpics i paralímpics, els sectors més vulnerables
Notícia: El CSD, la Lliga i la Federació Espanyola pacten el retorn sense data del futbol - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa