El FC Barcelona ha fet una passa endavant en assegurar-se la primera posició al grup H de la Lliga de Campions amb la victòria sobre l’AC Milan a San Siro (2-3) en un encontre espectacular que ha tingut gols, ocasions, accions polèmiques i una intensitat increïbles, fent bones les expectatives davant un xoc entre dos històrics del futbol europeu.

Guardiola, que va demanar abans del partit una victòria de prestigi pel Barça, i l’equip li han pogut regalar així un gran triomf al segon entrenador, Tito Vilanova, a qui van operar ahir i estarà prop d’un mes de baixa.

Amb aquesta victòria, els blaugrana s’han assegurat el liderat i poder jugar l’última jornada de la fase de grups al Camp Nou sense cap pressió i poden donar descans als jugadors més habituals pensant en compromisos pròxims com el partit contra el Reial Madrid al Bernabeu o el Mundial de Clubs.

El d’aquesta nit a San Siro ha estat un partit boig, sobretot a la primera part. El tècnic blaugrana ha sorprès amb un sistema que s’ha anat transformant constantment però que d’inici s’ha assemblat a un 3-3-4, amb una mobilitat elèctrica dels jugadors d’atac. Cesc, Messi, Thiago i Xavi s’han anat repartint la posició tan culé de ‘fals 9’, atabalant a la poblada i desconcertada defensa milanista.

La pilota ha estat del Barça gairebé tot el partit i ha començat el partit jugant a l’atac i creant ocasions a la porteria defensada per Abbiati. El 0-1, però, ha estat un autogol de l’exblaugrana Mark van Bommel. A partir d’aquest moment els dos equips s’han llançat a l’atac oferint un bon espectacle. Els locals han aprofitat dos minuts de glòria per empatar via Ibrahimovic en la primera ocasió de perill. Després de la ‘vendetta’, però, l’ex del Barça no ha fet gran cosa més al partit.

Després de l’empat Messi ha enviat una pilota al travesser en senyal de la guerra que encara havien de donar els blaugrana. El Barça ha tornat a prendre les regnes amb una clara vocació ofensiva que ha portat al segon gol, obra de Messi de penal, establint l’1-2 amb el qual s’ha arribat al descans.

A la represa, Boateng ha aconseguit la igualada en una jugada individual recollint un refús de Mascherano, fent-se una autopasada de taló per superar Abidal i disparant al pal curt per superar Valdés. A partir d’aquest moment, però, el Barça ha sabut imposar el seu ‘tempo’ al feu italià.

El director del joc blaugrana ha volgut disfressar-se de Messi per posar la cirereta al pastís. Xavi ha aprofitat la connexió entre Cesc i Messi, que li ha enviat un passi mil·limètric entre línies, per controlar, aixecar el cap i connectar en menys d’un segon un tir col·locat per superar el veterà Abbiati.

Fins el final del partit ja no hi ha hagut ocasions clares pel Milan. El Barça ha lligat curta la pilota i sense renunciar a l’atac ha jugat pensant en marxar a casa amb els deures més que fets.