“No vull que Laporta contamini el Barça amb la seva ideologia”

El catedràtic i candidat a la presidència del Barça, Jaume Guixà, "exigia" divendres passat la dimissió de Joan Laporta per "justícia social". Guixà considera "intolerable" que Laporta "utilitzi la plataforma del Barça pels seus interessos personalistes". Pel que fa a la cursa cap a la presidència blaugrana, Guixà reitera que el seu és l'autèntic projecte "alternatiu al laportisme"

És l’únic candidat que no ha estat a la junta de Joan Laporta…
Per aquest motiu ens presentem com la clara alternativa al ‘laportisme’. Som un símptoma de netedat i d’higiene democràtica pel club. La candidatura de Jaume Guixà és garantia i il•lusió renovada, amb un projecte nou i gent engrescadora. Necessitem fer un canvi i nosaltres som l’alternativa.

Alfons Godall, Sandro Rosell i Ferran Soriano. Quina arguments té per combatre els noms que sonen amb més força?
Els arguments rauen en un projecte diferent i il·lusionant basat en una posició contraria al projecte Foster i en un ‘no’ rotund a la destrucció del Mini Estadi. Volem garantir la transparència del club. Cal que el soci sàpiga en tot moment com van les coses, quelcom que no han assolit cap d’aquests candidats.

El seu projecte és més ‘nuñista’ que ‘laportista’, doncs?

No. Cada president ha tingut el seu moment però nosaltres no volem reproduir cap dels trets passats. Núñez va fer coses interessants, Gaspart va ser un gran vicepresident -malgrat esdevenir el president més nefast de la història- i Laporta va generar il•lusió, però aquesta s’ha vist minvada pel propi caràcter de la persona i la seva inestabilitat. Nosaltres presentem un projecte totalment nou.

La setmana passada ‘exigia’ la dimissió de Joan Laporta i amenaçava en ‘seguir-lo de ben a prop’…
Crec que vaig ser respectuós. A Laporta li desitjo els millors èxits en la seva carrera política, fins i tot l’animo a que entri en aquesta esfera, però li demano que no utilitzi la plataforma del Barça pels seus interessos personalistes.

És exclusivament la vinculació de Laporta amb la política el que motiva la seva denúncia?
Sí. El Barça és un club global que obra els braços a tot aquell ciutadà que senti els colors blaugrana. Tothom sap que aquest és un club català. En el moment en què Laporta defensa uns colors polítics concrets està obviant la resta de ciutadans. Amb aquesta actitud, Laporta està abandonant l’esperit conciliador del Barça. Li demano que plegui, que cedeixi el seu càrrec i es dediqui tranquil·lament a la seva activitat política.

Darrerament Laporta s’inclina cap el moviment independentista…
I no afavoreix el club. No vull que Laporta contamini l’esperit del Barça amb la seva ideologia. El Barça és més que un club i representa a tot l’ampli espectre social i sociològic del poble català. No vull que Laporta embruti aquest sentiment. Ha obert un debat molt perillós vinculant un club esportiu amb una ideologia concreta.

Continuï…
El Barça és un club català de futbol i poliesportiu. Ho diuen els estatuts i ho defensem els seus socis. Aquest fet no perjudica a ningú. Els nostres objectius passen per jugar en una lliga, l’espanyola, i arribar a una final de la Lliga de Campions, a Madrid. Aquest és el nostre espai, el nostre terreny de joc. Tot allò que marxi d’aquest terreny de joc entra en una altra esfera, la política, la ideològica, la dels partits i la del joc democràtic.

Vostè ha parlat de “justícia social” a l’hora de demanar la seva dimissió…
Social i cívica. El ciutadà català vol que el president del Barça representi els colors blaugrana i el sentiment del club, però no vol que els representi ideològicament. El Barça sempre ha estat un club d’acollida, un club solidari i, amb aquesta posició, Laporta margina un gran espectre social de Catalunya. És intolerable.

Més enllà de les crítiques, Laporta ha estat el president del millor Barça de la història…
I jo li he reconeguts mèrits públicament en més d’una ocasió. L’he felicitat per tenir l’atreviment de confiar en un entrenador de tercera divisió i aconseguir els èxits que s’han assolit.

El mèrit dels èxits esportius és de Guardiola o de Laporta, doncs?
És l’entrenador qui ha sabut blindar el seu staff tècnic i els seus jugadors. És en Guardiola qui està demostrant i fent possibles tots aquests èxits. Laporta, des de la graderia, no pot dir el mateix: Quinze presidents dimitits, la ciutat esportiva inacabada, un projecte pel Camp Nou que ningú demana. I ara diu que no es pronunciarà sobre el seu futur fins després de les eleccions…se’m fa impossible creure’l.

Un dels darrers en anunciar la seva intenció de presentar-se és Ferran Soriano. Creu que pot suposar un actor important en la cursa electoral?
Tinc la meva preocupació sobre Soriano. Haurà de justificar molt bé si pot dedicar el seu temps a dues grans institucions, Barça i Spanair. Per a mi la primera és el Barça i suposo que per a ell la primera deu ser Spanair.

Nou comentari