Més habitable i fàcil de dur, fa servir la mateixa plataforma del Micra i pesa menys que el seu antecessor. Original, modern i juvenil, el nou Note es ven exclusivament amb carrosseria de cinc portes i amb algunes modificacions estratègiques per adaptar la direcció, l’esmorteïment i els barres estabilitzadores més al gust del conductor europeu. La seva silueta dissimula millor la forma de tascó. S’inspira en el prototip Invitation vist al Saló de Ginebra. Canvia poc en dimensions però ara el conductor viatja 9 mm. més aprop del terra i el cotxe guanya habitabilitat perquè presenta una batalla de 2.600 mm. Amaga els aixuga-vidres i les boquilles del líquid i inclina més el vidre per afavorir l’aerodinàmica. Munta uns fars allargassats i de tamany considerable al morro que cavalquen sobre l’engraellat proporcionant-li una estampa inèdita equitxada amb cromats. Tot plegat per aconseguir un coeficient Cx de 0,30 malgrat que munta retrovisors més grossos. Els pilots posteriors van situats a l’extrem superior, tenen formes “3D” i tecnologia LED. Nissan ofereix la possibilitat de personalitzar aquest model amb l’Styling Pack que inclou paracop específics, llandes de 16 polzades, aleró i finestres tintades al darrera.
L’habitacle està ben insonoritzat i duu la banqueta posterior lliscant per poder adaptar l’interior en funció de cada necessitat. Duu safates plegables com les dels avions i les portes s’obren quasi en un angle de 90 graus proporcionant-li una accessibilitat poc freqüent. Disposa d’una generosa guantera frontal però també s’ha tingut l’encert d’escampar petits compratiments per tot l’habitacle (alguns amb tapadora). Pensat per a quatre adults, la banqueta delk darrera s’ha elevat uns mil.límetres per a reservar més espai per a les cames però, no obstant això, no hi col.locaríem mai trigènics de metre noranta. Més que rès, per qüestió d’amplada! El cinqué passatger imperativament ha de ser menut perquè la plaça central és estreta però no hi ha problema per instal.lar aquí un parell de cadiretes infantils. El maleter és més gran del què sembla (325 litres) i en la nostra unitat de premsa duia doble fons. El flexi board dissimula un compartiment suplementari de 86 litres per sota de la boca de càrrega que, afegit a la possibilitat de more la banqueta longitudinalment, permet ampliar-lo fins als 411 (2012, si la pleguem completament).
La posició davant del volant és similar a la del Micra, amb visibilitat en totes direccions. Els comandaments queden molt a mà però la columuna de direcció només s’ajusta en profunditat. Tampoc ens ha agradat l’ubicació del botó que activa la funció ECO : està entre els dos seients i es fa servir quan ja estàs en marxa… Buscant esdevenir referent en tecnologia, munta el què la casa defineix com “Escut de Protecció Intel.ligent” format per l’alerta d’angle mort dels retrovisors (que funciona a partir dels 30 Km/h), el canvi de carril involuntari i un revolucionari detector de moviments. Les càmeres necessàries per controlar tots aquests dispositius proporcionen una visió perifèrica de 360º al voltant del cotxe. Un software propi de Nissan detecta la brutícia acumulada i és el promi Note qui s’encarrega de netejar el visor automàticament amb un raig d’aigua i aire a pressió. L’altre novetat és l’Eco Drive Mode, un dispositiu visual d’alerta que ens adverteix del grau d’eficiència de la nostra conducció a través del color de fons del rellotge central del quadre.
En el capítol de l’entreteniment també hi ha noves aportacions : el sistema Google Send to Car permet elaborar rutes, buscar destins o punts d’interès a l’ordinador de casa o la feina i descarregar la informació en el cotxe mitjançant el mòbil. El Nissan Connect 2.0 disposa d’una versió Premium que proporciona informació meteorològica, preus de combustible o horaris de vols.
Enraonadament àgil i confortable, els de Nissan han buscat l’equilibri just en les suspensions del nou Note estovant la geometria. L’elecció filtrea amb correcció les irregularitats del paviment i convida a practicar una conducció tranquila molt en sintonía amb la mecànica diésel que hem provat. Parlem de l’1.5 dCi de l’aliança amb Renault. Una mecànica de 90 CV suau i progressiva que comença a treballar a patir de les 1700 voltes i que obliga a estar pendent del canvi, manual de cinc marxes, per a poder optar per la relació més idònia.
La marca li’n publicita mitjanes de 3,6 l/100 km però ni la precisió del sistema Stop-Start que porta aconsegueix fer-nos baixar dels cinc litres en itinerari mixte si som dels que valorem el dinamisme. En qualsevol cas, els números segur que podríen afinar-se amb un canvi amb una sisena marxa o un esglaonament més subtil de les relacions. A nosaltres ens ha agradat el grau d’assistència de la direcció, que garanteix una bona maniobravilitat en qualsevol escenari.
La marca anuncia per a primers d’any la mecànica més potent de la gamma : un motor 1.2 turbo de gasolina amb 98 CV que podrà associar-se a un canvi automàtic seqüencial CVT, de nova generació.
A favor:
– Càrrega tecnològica sense precendets al segment.
– Estètica més actual.
– Versatilitat interior i facilitat de conducció.
En contra:
– Canvi manual amb només 5 velocitats.
– Suspensió massa tova.
– Rendiment mecànic a poques revolucions
Fitxa tècnica:
Motor: Davanter. 4 cili, en línia. Transversal 1.461 c.c. 90 CV dièsel.
Tracció: Davantera
Canvi: Manual 5 vel.
Frens: Discs/tambors.
Vel. màx: 168 Km/h.
Accel. de 0 a 100 Km/h: 11,9 s.
Consum mitjà: 4,2 litres.
Preu: 17.600 euros
*** Enric Oller és periodista, càmera de televisió i copilot de ral·lis. Ha estat tres vegades Campió d’Espanya de Raids, ha disputat cinc Dakar’s i s’ha assegut a la dreta dels dos germans Servià; d’en Josep Mª Solé; en Ramon Dalmau; en Santi Anglada o en Jaume Collelldevall. Fa més de 20 anys que escriu de temes de motor a diverses publicacions.