Món Esport
Els moments esportius més destacats del 2019
  • CA

En clau esportiva, el 2019 serà recordat per molts moments. Des de la sisena Pilota d’Or de Leo Messi fins a la demostració que el cos humà no té límits d’Eliud Kipchoge, passant per la gran quantitat de murs que ha enderrocat l’esport practicat per dones, aquest any s’han batut un bon grapat de rècords i s’han immortalitzat records que formaran part dels llibres d’història. A MónEsport hem fet una tria dels esdeveniments més importants que s’han produït durant els darrers 365 dies.

Una nova Lliga arriba a un museu del Barça que segueix esperant la Champions

Aquest any, el Barça s’ha proclamat campió de la Lliga per 26a vegada en la seva història –n’haurien de ser 27, però la Federació Espanyola no vol incloure en el palmarès culer la del 1937, que les autoritats franquistes van retirar al club català– i per vuitè cop en els últims onze anys. El conjunt blaugrana, però, també ha tornat a patir la cruesa de la Champions i hi ha afegit la de la Copa del Rei, de la qual ha abdicat després de quatre anys en no poder fer res per evitar la sublevació del València.

El Barça guanya la Lliga i prolonga la seva època gloriosa (1-0)

No, no van aprendre la lliçó (4-0)

El Rei abdica (1-2)

Ningú no menja a la taula de Messi

El millor jugador del món ha rebut el guardó al millor jugador del món. Leo Messi ha estat condecorat amb la Pilota d’Or i ha posat punt final a un any increïble en l’àmbit individual en el qual, per fi, els èxits col·lectius no han tapat la realitat: ningú no pot presumir de menjar en la mateixa taula que ell. Després de quatre anys sense fer-ho, i per sisena vegada en la seva carrera, el capità del Barça ha aixecat la distinció al futbolista més destacat del 2019 i ha fet un pas endavant en la cursa que manté amb Cristiano Ronaldo, que en té cinc, per liderar en solitari el podi històric d’un premi que completen, amb tres edicions, les llegendes Johan Cruyff, Michel Platini i Marco van Basten.

Leo Messi guanya la seva sisena Pilota d’Or

Liverpool acaba amb l’hegemonia del Madrid a Europa

Els culers s’havien marcat, en el seu calendari i amb retolador vermell, l’1 de juny del 2019. Era el dia que havia d’acabar amb Leo Messi aixecant esa Copa tan linda y deseada fins al cel de Madrid. Tots els afeccionats blaugrana esperaven que el Barça aixequés la sisena Champions League de la seva història… però va ser el Liverpool qui ho va acabar fent. El conjunt anglès, botxí dels culers en les semifinals de la màxima competició europea entre clubs, es va imposar al Tottenham a la final del Wanda Metropolitano. Els reds van tornar a regnar a Europa catorze anys després de fer-ho per última vegada i van posar punt final a l’idil·li de tres anys d’un Madrid que no ha aixecat cap títol aquest 2019.

El Liverpool guanya la seva sisena Champions i Klopp regna a Europa (0-2)

Un 18 de maig gloriós a Cornellà-El Prat i desastrós a Montilivi

És sorprenent com de diferents poden ser les coses en dos indrets tan propers. El mateix dia que l’Espanyol va tornar a Europa després de dotze anys, el Girona va certificar el seu descens a Segona i es va despertar d’un dolç somni de només dos anys. La temporada 2019/20 no ha començat excessivament bé per a cap dels dos equips, sobretot el blanc-i-blau, cuer de la Lliga. Montilivi, per la seva banda, encara necessita trobar regularitat en els jocs i en el resultat perquè l’equip entrenat per Pep Lluís Martí presenti amb fermesa la seva candidatura a tornar a l’elit.

Europa ja és aquí! (2-0)

Punt final als millors anys de la nostra vida (2-1)

El clàssic de Tsunami Democràtic, el més llarg de la història

Javier Tebas va decidir ajornar el Barça-Madrid del Camp Nou i, amb aquesta decisió, va afegir més llenya al foc que pretenia apagar. El president de la Lliga, temorós amb la resposta del poble català a la sentència del procés, va aconseguir exactament el contrari del que pretenia: va recordar al Tsunami Democràtic, la plataforma que vehicula les protestes contra les condemnes injustes als presos polítics, que el millor partit del futbol espanyol és un escenari de luxe per internacionalitzar el conflicte; que l’enfrontament entre els dos equips més destacats de la Primera Divisió és el millor altaveu possible per denunciar la immobilitat de l’Estat espanyol a l’hora de negociar un futur digne per a Catalunya i demanar un diàleg sense línies vermelles entre governs. Al final, sobre la gespa del Camp Nou va passar molt poca cosa, tant esportivament com reivindicativa.

Molt més soroll que futbol (0-0)

Un Mundial històric

La Copa Mundial Femenina de França de futbol ha estat un dels grans esdeveniments esportius d’aquest 2019. Els Estats Units han aixecat el seu segon Mundial consecutiu i el quart de la seva història en una edició de la màxima competició internacional entre seleccions que ha evidenciat que el futbol practicat per dones encara té molt camí a recórrer, però que ha crescut moltíssim. Les audiències ho corroboren: a Espanya, 1.320.000 persones van seguir en directe per GOL els quarts de final entre Espanya i els EUA i la fase de grups va tenir una mitjana de 892.000 espectadors. Les audiències als dos països finalistes van ser de 5,481 milions (Holanda) i 15,277 milions (Estats Units).

El Mundial de França, partit a partit

El Lió desperta el Barça del somni

Llegendàries. Heroïnes. Eternes. Finalistes. El 2019, el Barça ha aconseguit superar el mur de les semifinals i s’ha classificat per a la final de la Women’s Champions League per primer cop en la seva història. La il·lusió blaugrana va viure un punt i seguit a Bucarest, on el Lió li va recordar qui mana a Europa, però no és un punt final, perquè tot just és la primera final continental d’un club culer que, lluny d’aquells clubs que el veuen com una moda, ja fa temps que demostra que aposta cegament pel futbol practicat per dones.

El Lió recorda al Barça qui mana a Europa (4-1)

Marc Gasol, campió a l’NBA i al Mundial

Els Gasol són llegenda del bàsquet mundial. A totes les fites que han aconseguit els dos germans de Sant Boi durant les seves carreres, aquest any en Marc n’ha afegit dues més. El pivot s’ha convertit en el segon jugador de la història a aconseguir guanyar en un mateix any l’NBA (Toronto Raptors) i la Copa del Món (Espanya). L’únic que ho havia aconseguit abans havia estat Lamar Odom l’any 2010, gràcies als títols amb els Lakers i els Estats Units. A més, enguany els Gasol han estat els primers germans a guanyar la millor lliga de bàsquet del món.

Marc Gasol aconsegueix una fita inèdita per a un jugador europeu

Una fera indomable sota l’aparença d’un noi somrient

Únic: A què res no pot ésser comparatMarc Márquez ha culminat una temporada increïble amb un títol Mundial incontestable, el seu sisè a MotoGP, el vuitè si es compten totes les categories, el quart consecutiu i el setè dels darrers vuit anys. Les xifres parlen per si soles. El pilot català, que tot just té 26 anys, segueix escrivint amb retolador permanent el seu nom en els llibres d’història del motociclisme i envia un nou missatge de contundència al món. Encara té molt temps de marge per batre qualsevol rècord que se li presenti al davant. Igual que el seu germà Àlex, amb qui compartirà equip després del seu èxit a Moto2.

Marc Márquez guanya el seu sisè títol Mundial de MotoGP

Hamilton, imparable

Lewis Hamilton s’ha tornat a coronar com a campió del món de Fórmula 1. El pilot britànic de Mercedes ha aconseguit el seu sisè títol mundial i s’ha quedat a només un d’igualar Michael Schumacher com al pilot amb més trofeus de la història. Un any més, i exactament de la mateixa forma que Marc Márquez, Hamilton ha demostrat que no té rival i que té moltes ganes de marcar un abans i un després en la història del seu esport.

Hamilton guanya el seu sisè Mundial

Els Patriots recuperen el tron

Els New England Patriots han conquistat la seva sisena Super Bowl en imposar-se per 13-3 als Los Angeles Rams. L’experiència dels primers va passar per sobre de la il·lusió dels segons en una final que no serà recordada especialment pel que ha passat al camp (o potser sí, però en termes negatius, ja que partit ja forma part de la història de l’NFL com a la que ha tingut menor anotació). Aquest any, el quarterback Tom Brady i l’entrenador Bill Belichick han aixecat la sisena Super Bowl de les seves respectives carreres i el primer s’ha convertit, a més, en el jugador amb més títols de campió de la història.

Els Patriots i Tom Brady fan història a la Super Bowl

Simone Biles, la més llorejada

Només té 22 anys, però ja pot presumir de ser la millor gimnasta de tots els temps. El 2019 ha estat l’any de Simone Biles. D’una banda, l’estatunidenca s’ha convertit en la primera dona a realitzar un doble-triple; de l’altra, Biles ha aprofitat el Mundial d’enguany per coronar-se, amb 26 medalles, com a la gimnasta artística amb més medalles en tota la història dels Campionats del Món.

Simone Biles es converteix en la gimnasta amb més medalles de la història dels mundials

Brigid Kosgei i Eliud Kipchoge trenquen tots els esquemes a la marató

L’atleta kenià Eliud Kipchoge ha fet història aquest any en convertir-se en el primer home a baixar de les dues hores en una marató. L’esportista va completar el repte INEOS 1.59 Challenge al parc Prater de Viena amb un temps d’1 hora 59 minuts i 40 segons, inferior al 2.01:39 que posseïa ell mateix de la marató de Berlín del 2018. En categoria femenina, en el 2019 la keniana Brigid Kosgei ha batut el rècord del món femení de marató a Chicago, després de guanyar la prova amb un temps de 2:14:04 i millorar en més d’un minut la marca establerta fa més de 16 anys per la britànica Paula Radcliffe.

Eliud Kipchoge fa història en completar una marató en menys de dues hores

Brigid Kosgei estableix un nou rècord mundial de marató

I un llarg etcètera

El 2019 esportiu també serà recordat per molts altres moments, com per exemple el ressorgiment de Rafa Nadal –materialitzat amb el seu dotzè Roland Garros i la primera Copa Davis de Piqué–, el bon nivell del bàsquet femení català (l’Uni Girona va guanyar la Lliga) i espanyol (la selecció va regnar a l’Eurobàsquet), la tercera Copa del Món de rugbi de Sud-àfrica, l’èxit europeu del Club Natació Sabadell de waterpolo, la sanció de l’Agència Mundial Antidopatge a Rússia per haver manipulat la base de dades d’esportistes del laboratori antidopatge de Moscou i la vaga històrica del futbol femení en favor d’un conveni col·lectiu que les reconegui en tot moment com a professionals i les protegeixi en cas de lesió o de maternitat.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa