Món Esport
Mireia Belmonte: de Badalona a Rio
  • CA

Rio de Janeiro s’ha convertit en el nou Mont Everest de Mireia Belmonte. La nedadora badalonina ha aconseguit, per primera vegada en la seva carrera com esportista, una medalla d’or olímpica, “la recompensa a tota la meva vida”, com ella mateixa ha definit, després de tota una trajectòria dedicada a la natació. El temps de 2:04:85 marcat per la catalana quedarà gravat en la memòria d’una lluitadora que ha esperat tres Jocs Olímpics per acabar penjant-se l’or tan preuat.

 

Després d’haver signat una medalla de bronze ens els 400 metres combinats, Belmonte ha aconseguit l’or en una de les seves proves preferides, els 200 metres papallona, la que li ha donat dos Campionats del Món en piscina curta (Dubai 2010 i Doha 2014), el Campionat d’Europa de Berlín 2014 i dos Campionats d’Europa de piscina curta a Szczecin i Herning, els anys 2011 i 2013. Als Jocs Olímpics de Londres 2012, Belmonte va aconseguir la medalla de plata, la seva primera medalla olímpica, el mateix resultat obtingut un any després al Mundial de Barcelona 2013 i el que l’ha dut al cim a Rio 2016.

 

Però Mireia Belmonte no ha tingut un camí fàcil. Nascuda i crescuda a la piscina del Club Natació Badalona, un edifici situat a primera línia de mar, va treballar amb constància i dedicació fins a obtenir, amb només 12 anys, una beca que la va dur al CAR de Sant Cugat on, després d’un temps entrenant amb el prestigiós preparador Jordi Murio -actualment al CN Terrassa-, va aconseguir fitxar pel CN L’Hospitalet. Precisament, Murio va destacar, en un escrit realitzat l’any 2014, que, “quan la Mireia va ingressar com externa al CAR de Sant Cugat, li vaig preguntar per què estava disposada a fer tant sacrifici, fent l’esforç d’anar i tornar cada dia des de Badalona. La Mireia em va respondre que volia medalles olímpiques”.

 

Aquell era l’objectiu principal de la jove Mireia Belmonte, una meta per la qual va seguir lluitant al CN L’Hospitalet, a la residència Joaquim Blume d’Esplugues de Llobregat i al CN Sabadell, sense deixar d’assistir a la piscina del CAR de Sant Cugat. El seu tècnic al Vallès Occidental, Fred Vergnoux, va ser clau per a l’evolució competitiva de la nedadora. La badalonina va créixer esportivament des del seu fitxatge pel CN Sabadell el 2010 amb la incorporació de les sessions físiques fora de l’aigua. La piscina sempre ha estat el seu hàbitat natural, però els exercicis de potència i resistència muscular la van fer millorar per arribar al seu propòsit de competir professionalment.

 

Ella mateixa ho explicava en una entrevista a El País, ara fa quatre anys: “Des del 2011 estic fent cursa, un exercici que mai abans havia fet. Vaig patir, perquè no estava acostumada a córrer, i encara menys per l’asfalt. He perdut més de quatre quilos des del 2010 i he guanyat molta massa muscular”. Aquest canvi físic va marcar el camí de Mireia Belmonte en l’esport professional. Va fer un pas endavant i, des de la seva arribada a Sabadell, aquell decisiu 2010, la badalonina suma 21 medalles d’or, entre Jocs Olímpics (1), Campionats del Món (7) i Campionats d’Europa (13). A Rio, però, no ha donat la seva participació per finalitzada. Aquest dijous, la nedadora competirà en la fase d’eliminatòries per fer-se un lloc a la final dels 800 metres lliures, que es disputarà el proper dissabte a la matinada. Mireia Belmonte aspira, novament, a la tan preuada medalla olímpica.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa