1. Messi: Bloquejat durant molts minuts, sotmès a l’alerta vermella general que engegava el Bayern cada cop que tocava la pilota –com havia intentat sense sort Bobby Robson amb Maradona al Mundial 86-, Leo Messi ha aparegut en l’últim quart d’hora per doblegar el Bayern de Munic. Un xut seu des de fora l’àrea, en una jugada aparentment intranscendent, ha valgut l’1-0 i cinc minuts després ha liquidat l’anada de les semifinals de la Champions amb un dríbling mortal a Boateng, desllorigat, a l’entrar a l’àrea i picant de manera sublim la pilota a la sortida de Neuer. Al descompte, en una contra, amb els alemanys en camp contrari, Neymar ha segellat el triomf i qui sap si el passi a la final.
2. Guardiola: D’entrada, Guardiola ha arriscat o ha volgut sobreviure, segons com es miri, perquè la línia pot ser molt fina. Ha emulat gairebé el dibuix tàctic que va deixar bocabadat mig món a la final del Mundial de clubs del 2011 amb el Barça, avui amb un mig menys, un 3-6-1, igualant la possessió. Thiago fent de Cesc, arrencant des de la banda, mig centrecampista mig davanter i omplint la medul·lar fins a no poder més, sacrificant el talentós Goetze. La por s’ha imposat a l’atreviment i als 20 minuts, davant un parell de clares ocasions blaugranes, el tècnic del Bayern ha canviat al clàssic 4-4-2, amb l’hispano brasiler centrat i Bernat retornant al lateral.
3. Neuer: El replegament dels alemanys ha sigut rapidíssim, i quan no hi han sigut a temps, Neuer ha emergit com el millor porter del món. Seva ha estat una aturada que es recordaria si no fos pels tres gols finals. Ha tret un peu miraculós a rematada de Suárez. D’aquelles accions que poden definir un partit, però Messi ha decidit que era ell qui el firmava i que els atacants sempre seran més importants que els porters. Ha trigat, però quan ho ha fet ha certificat que és el número 1 i que vol tornar-ho a ser oficialment. Potser Neuer hauria pogut fer alguna cosa més en el primer gol.
4. Frenètic: Poques vegades s’ha vist un partit amb un ritme tan trepidant, tan solidari, frenètic, amb una despesa física extraordinària, quasi sense espais, pressionant a les dues àrees i amb molt poca pausa, especialment a la primera meitat. Això, però, ha penalitzat el Barça més que el Bayern, acostumat a que Busquets domini el tempo i l’estratègia. Marcat quasi a l’home –per Schwensteiger- en una hàbil maniobra de Guardiola, el català ha tocat menys pilotes que Alonso –cosa inèdita- i als barcelonistes els hi ha faltat un cert control. Era un 11 contra 11 en 25 metres. Impossible trenar joc, si no era amb passades llargues. A la represa, amb el cansament acumulat, el Bayern ha sortit fort, en els seus millors minuts, però ha anat abaixant el pistó i Messi no ha perdonat.
5. Tornada: Amb el 3-0, el Barça jugarà dimarts a Munic amb tot a favor per accedir a la finalíssima de Berlín. Però totes les prudències són poques. El Bayern ja va ser capaç de guanyar 6-1 el Porto (després d’un 3-1 de l’anada) i Guardiola segur que es reserva alguna última carta per mirar d’eliminar el club de la seva vida. Quin partidàs i quin gran resultat per al Barça, radiografiat com poques vegades, jugat de tu a tu i igualment aturat, però finalment guanyador gràcies a un geni anomenat Leo Messi.
Fitxa tècnica:
Barça: Ter Stegen; Alves, Piqué, Mascherano (Bartra, min. 88), Alba; Busquets, Rakitic (Xavi, min. 82), Iniesta (Rafinha, min. 87); Messi, Suárez i Neymar.
Bayern: Neuer; Rafinha, Benatia, Boateng; Alonso, Bernat, Schweinsteiger, Lham, Thiago; Müller (Goetze, min. 78) i Lewandwosky.
Gols: 1-0, min. 76, Messi; 2-0, min. 80, Messi; 3-0, min.93, Neymar.
Àrbitre: Nicola Rizzoli (Italià). Ha amonestat amb targeta groga Alves, Piqué i Neymar pels locals i Alonso, Benatia i Bernat pels visitants.
Estadi: Camp Nou. Uns 95.000 espectadors.