Marc Duch: ” Hem convidat Blanch a col·laborar i mai ha respost”

El president de Manifest Blaugrana respon a les acusacions de Robert Blanch, que dijous el va acusar de ser "portaveu de la flota de submarins" de Joan Laporta

Aquest divendres, el soci del Barça i president de l’Associació en Defensa dels Drets dels Socis, Robert Blanch, va fer pública la seva intenció de dur a la propera Assemblea General Ordinària del club un debat sobre l’expulsió d’un altre soci, Jordi Cases, l’home que es va querellar contra Sandro Rosell i va propiciar l’inici de la investigació que ha acabat destapant irregularitats en el fitxatge de Neymar Jr pel club català. De fet, el mateix Barça ha acabat essent condemnat per frau fiscal.

En declaracions per a El Món, Blanch va reiterar la necessitat de descobrir qui hi ha darrere Cases i va citar tres noms en concret: Alfons Godall i Rafa Yuste, exdirectius de Joan Laporta, i Marc Duch, presdient de l’associació Manifest Blaugrana, entitat fiscalitzadora externa de la junta directiva barcelonista. A Duch, Blanch el va anomenar “portaveu de la flota de submarins” de l’entorn laportista. Aquest dissabte, Marc Duch li respon a través d’una entrevista amb aquest diari.

 

– El sorprèn que Robert Blanch l’hagi citat com a ‘portaveu de la flota de submarins de Joan Laporta’?

M’ha semblat d’allò més graciós! Li ho agraeixo, perquè vam passar una estona ben divertida fent-ne broma aquí i allà. Què vol que hi faci? Quan algú està obsessionat, veu fantasmes on no hi son, conspiracions arreu, submarins, zepelins, satèl·lits i unicorns… No podem lluitar contra aquestes obsessions absurdes.

– Per què creu que l’ha vinculat amb Jordi Cases i el cas Neymar?

Vaig tenir l’ocasió de compartir una tertúlia de ràdio i un debat privat posterior amb el senyor Blanch, i si una cosa em va sorprendre va ser la seva capacitat per no atendre a raons i acabar atribuint a Laporta tot allò que no encaixava en els seu món. Tots els seus dubtes trobaven una explicació amb la informació a la mà, però senzillament a ell no li valia i preferia la seva versió: que Cases, el cas Neymar, la sanció de la FIFA, la mà negra…tot bevia de la mateixa font.

 

– Vostès observen amb lupa tota l’actuació del club i la fiscalitzen externament. Alguna vegada ha col·laborat, en aquest sentit, amb l’associació de Blanch?

No només no ha col·laborat, sinó que l’hem convidat a fer-ho per diverses vies i mai ha respost: jo, personalment, en la tertúlia anteriorment citada; a través de mitjans i xarxes socials; i a través d’intermediaris abans de conèixer-nos. Però fins i tot si acceptem –que ho acceptem– que no li caiem bé i que ell prefereix fer la seva, ens hem de qüestionar: on és el senyor Blanch quan la Junta carrega dos delictes al Club? On és el senyor Blanch quan la junta fa votar a l’assemblea els patrocinis de Beko i Intel, que no eren a l’ordre del dia? On és el senyor Blanch quan als socis, partit rere partit, se’ns pren el pel en forma de privar-nos d’entrades per entregar-les a les penyes? El senyor Blanch no hi és mai. Mai. Des de 2010.

 

– Creu que són associacions oposades? Pel que sembla, ambdues defensen els interessos dels socis del Barça.

Ras i curt: no. Per la senzilla raó que això del senyor Blanch no es dedica a res que no siguin les seves dèries des de fa temps. En altres temps si que estaven més vigilants i fins i tot eren útils al club amb reclamacions justes i fonamentades. Però en fa massa temps, ja. Per altra banda, Manifest Blaugrana no es dedica a defensar estrictament els interessos dels socis. No som tan pretensiosos. Senzillament ens dediquem a fer el que, sota el nostre criteri, hauria de fer la majoria de socis. I això no és altra cosa que vigilar que qui administra el Club, ho faci amb cura i respectant la idiosincràsia de l’entitat, projectant-la i fent-la créixer amb els principis que ens han fet grans, lluny dels models que s’imposen (si, també al nostre Club) avui en dia. Dit això, lògicament si un soci detecta alguna irregularitat, ens en fem càrrec i la investiguem. De fet, moltes de les iniciatives empreses ens arriben a través de socis que ens escriuen, ens posen sobre avis.

 

– L’associació de Blanch ha recolzat alguna de les seves iniciatives?

No. I ha tingut un munt d’ocasions per fer-ho.

 

– Han intentat que ho fes? Si és així, per què mai s’han posat d’acord?

Val a dir que fins fa uns mesos el senyor Blanch estava desaparegut. Només podíem contactar amb ell a través d’intermediaris i mai ens va respondre. No sabem ni si té email! No en sabem res. Quan ens hem pogut posar en contacte se li ha ofert d’adherir-se a alguna acció concreta (la denúncia que 213 socis presentem contra Sandro Rosell i Javier Faus davant la Comissió de Disciplina), però només hem obtingut un  “ho estudiaré” com a resposta. Sincerament, tampoc hi hem insistit massa, no l’enganyaré. No només tenim clubs diferents al cap, sinó que no hem vist mai cap interès per part seva, i tenim molta feina tots plegats com per perdre el temps picant de cap contra una paret.

 

– Blanch creu que darrere seu hi ha Laporta i els seus col·laboradors. Vostè creu quelcom similar de Blanch? Pensa que algú en finança o li presta ajut des de l’ombra?

Bé, aquí hi ha un matís substancial que he de fer a la pregunta. El senyor Blanch creu que Laporta és darrera de tot i tothom, mentre que la resta del món sabem qui hi havia darrera seu o al seu costat. Ho te tan fàcil com aportar proves del que diu. I com que no les tindrà –al menys pel que fa a Manifest Blaugrana– no les podrà aportar. Tots hem vist els vídeos on l’actual Síndic del Soci recomana al senyor Blanch i a la seva Associació d’emprendre accions contra la junta del senyor Laporta. D’això a casa meva en diem ser un assessor, com a mínim. També tots hem vist documents on consta clarament el seu vincle amb el senyor Perearnau, exsotsdirector de Mundo Deportivo, qui va domiciliar la seva web El Pelíkano (que va tenir posterior secció fixa al mateix diari) al mateix domicili de l’Associació del senyor Blanch. A dia d’avui, però, no tenim ni idea de qui el finança o qui l’ajuda…ni ens interessa, certament. Que negui una vinculació provada és absurd, de la mateixa manera que seria absurd que des de Manifest Blaugrana neguéssim que el club que volem és molt més semblant al que pugui projectar el senyor Laporta, el senyor Benedito o fins i tot en certs aspectes el senyor Freixa. Nosaltres no ens hem d’amagar de res perquè no hi ha res a amagar, el procés de fundació s’explica clarament al nostre web, amb noms i cognoms. Ens veiem amb tothom, parlem amb tothom (fins i tot amb gent del club, imagini’s!), escoltem a tothom i treballem amb tothom qui vulgui treballar en la nostra línia. A partir d’aquí hi ha molts rumors i idees, però no tenim cap ganes de ficar-hi el nas, la veritat. Que faci el que vulgui, com vulgui i amb qui vulgui, però que no ens intenti enganyar més, sobretot quan hi ha documents que proven que ens enganya.

Nou comentari