MonPlaneta
La variant Delta, “l’amenaça més gran” per a la recuperació econòmica mundial
  • CA

Quan ja semblava que la batalla contra la Covid estava entrant al tram final, amb més de la meitat de la població de l’estat espanyol amb una dosi de la vacuna, la variant Delta s’ha convertit en una amenaça seriosa a nivell mundial per a la tornada a la normalitat i, amb ella, la recuperació econòmica. “Juliol i agost seran claus, hem d’estar molt atents i ser molt responsables i respondre com cal a l’amenaça més seriosa fins ara per poder aconseguir una recuperació plena i real”, alerta Diana Filipescu, professora de l’escola de negocis TBS de Barcelona.

De la mateixa manera, l’Organització Mundial de la Salut ha culpat explícitament la UEFA per l’increment de casos de la variant Delta als països on s’han jugat partits a portes obertes. L’assistència de públic als estadis depenia exclusivament de cada govern local i ha estat precisament on s’ha permès aforaments superiors al 50% als estadis on la variant Delta s’ha obert camí més fàcilment. “És evident que en aquesta Eurocopa no s’estan veient estadis plens i no s’estan aconseguint els diners en entrades d’altres edicions, però l’augment de seguidors que donen posiitu en Covid quan tornen als seus països i el toc d’atenció de l’OMS també poden malmetre la imatge d’aquesta competició i de l’organitzador, a llarg termini”, explica Filipescu. Cal dir, a més, que la majoria de països que han permès més del 30% del públic als estadis, com Rússia, Hongria o Romania, tenen un pla de vacunació que encara no ha cobert ni el 40% de la població.

Els JJOO de Tòquio s'havien de celebrar el 2020 però van ser postposats a causa de la pandèmia | COI
Els JJOO de Tòquio s’havien de celebrar el 2020 però van ser postposats a causa de la pandèmia | COI

El comitè organizador de los Jocs Olímpics de Tòquio, que també s’haurien d’haver celebrat l’any passat, van debatre seriosament l’assistència de públic als esdeveniments i, aquest mateix dijous, van decidir fer-los a porta tancada, malgrat l’impacte econòmic i en l’esperit olímpic de l’olimpíada. La darrera xifra del cost dels JJOO és de 15.400 milions de dòlars, un 22% més del que s’havia pressupostat inicialment, a causa dels endarreriments, les renegociacions de contractes i les mesures preses per combatre la pandèmia. És sorprenent, venint d’un país amb fama d’estalviador, però també cal tenir en compte que el Japó ha controlat la pandèmia molt millor que la majoria de països del món.

Justament, aquesta imatge malgastadora va fer que el govern japonès vulgués tirar endavant els jocs: “Tòquio no es pot permetre de cap manera ni una cancel·lació ni tornar a endarrerir els Jocs. Seria un suïcidi polític per part de les autoritats i un desastre econòmic en tota regla per al Japó, a més del greuge descomunal cap a la comunitat esportiva que s’ha preparat per competir als Jocs”, aclareix Filipescu, que encara va més enllà: “Financerament parlant, és evident que la sola organització d’uns Jocs Olímpics és una càrrega, més que no pas una font d’ingressos. En un futur no gaire llunyà, les organitzacions esportives s’haurien de replantejar com s’organitzen aquests esdeveniments”.

Davant d’aquest panorama, i veient com les vacunes actuals protegeixen de la variant Delta, des de TBS reclamen que s’acceleri el pla de vacunació a nivell global. Com diu Filipescu, “l’avanç de la variant, juntament amb l’escassa resposta al procés de vacunació mundial, és terreny llaurat per a nous confinaments i, per tant, una nova catàstrofe econòmica si no s’hi posa remei a curt termini”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa