Món Esport
La Superlliga Europea amenaça la UEFA
  • CA

Els diners ho són tot en el futbol modern. O gairebé tot. Els grans clubs lluiten per, cada cop més, augmentar els ingressos i tancar les temporades amb uns comptes de resultats majestuosos. A banda de liderar els campionats i batallar per aixecar títols, les entitats gegants, convertides en grans multinacionals de l’entreteniment, també juguen per ser al capdavant de la classificació dels clubs que més facturen al món. Aquests objectius es contraposen, a dia d’avui, amb els límits marcats per la UEFA i la FIFA, els màxims organismes que regeixen el futbol europeu i mundial. Les seves normes serveixen per equilibrar la balança entre els milionaris i els clubs amb menys recursos, però això no agrada als titans, que veuen limitades les seves possibilitats de creixement i d’inversió.

Aquesta temporada, el París Saint-Germain ha hagut de buscar una fórmula alternativa per poder fitxar el davanter francès Kylian Mbappé Lottin, després d’haver invertit 222 milions d’euros més els impostos en Neymar Jr. D’aquesta manera -en forma de cessió amb compra obligatòria al cap d’un any-, el club francès ha buscat driblar el Fair Play Finanacer imposat per la UEFA i que, en cas de vulnerar-lo, podria provocar sancions econòmiques i esportives per a l’entitat parisenca. Aquest fre molesta als grans clubs, que ja tenen sobre la taula un esbós de projecte per fer-se encara més milionaris sense necessitat de tenir cap frontera.

 

És la famosa Superlliga Europea. El seu impulsor principal, el magnat nord-americà i propietari dels Miami Dolphins, Stephen Ross, té clar quin és el futur del futbol europeu, segons explica el diari alemany SportBild. Lluny de la UEFA, la clau pels grans clubs seria una lliga tancada de 24 equips, sense ascensos ni descensos, és a dir, comprant una plaça per participar-hi. Exactament igual que el format de l’NBA. Ross ja té experiència organitzant campionats d’aquest tipus. Des del 2013, l’empresari gestiona la International Champions Cup, una competició estiuenca en la qual hi participen els millors equips del món, inclosos el Barça i el Reial Madrid. De fet, va ser el gran ideòleg del partit amistós entre blaugranes i blancs a Miami, l’agost passat.

Però les bondats de la Superlliga Europea d’Stephen Ross no acaben amb el format de competició. El magnat proposa, a més, un torneig sense límits econòmics. Els clubs podrien invertir tant com vulguessin, sense un Fair Play Financer que els mantigués a ratlla, i podrien endeutar-se sense ser sancionats per cap organisme esportiu. A més, l’empresari assegura als clubs la impossibilitat que la UEFA prengui represàlies si abandonen la Champions League per enrolar-se en el seu campionat: la Comissió Europea va donar la raó a dos patinadors holandesos que volien participar en tornejos fora de la jurisdicció de la International Skating Union (ISU).



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa