Món Esport
La Premier League segueix liderant un mercat que anticipa el seu tancament
  • CA

 

La Premier League segueix demostrant un any més que és la lliga amb major múscul econòmic, pel que fa a fitxatges, d’Europa i del món. El campionat anglès comença el proper 10 d’agost, i els seus clubs, novetat a partir d’aquest any, només podran fitxar fins el dia abans, és a dir, el dia 9. Quan moltes lligues es troben just en l’equador del mercat (a Espanya, Alemanya o França es tanca el dia 31 d’agost), la FA va decidir anticipar la data del tancament per tal que els seus clubs només poguessin incorporar jugadors fins la nit abans del primer partit. Un cop comenci la competició oficial, s’ha acabat fitxar a Anglaterra, on s’esperen dues setmanes d’activitat sense fre. De moment, a la Premier ja s’han registrat uns 151 moviments d’entrada que han significat una despesa global de 1.027 milions d’euros.

 

Un any més, la Premier és la lliga més destacada en aquest apartat. La segueix, de no gaire lluny, la Serie A italiana, amb 889 milions invertits en 180 jugadors. A Itàlia, els clubs tenen fins el 18 d’agost per fitxar jugadors, gairebé un mes per intentar apropar-se a la gran referent del mercat. La diferència principal entre tots dos campionats, però, no radica ni en la data de tancament del mercat ni en l’import de les compres, sinó en el de les ventes: mentre que els clubs anglesos han ingressat 290 milions, els italians n’han obtingut 673. Els balanços, per tant, són força desiguals: la Premier registra un saldo negatiu de -737 milions, per -216 de la Serie A. 

 

Força lluny de totes dues s’hi troba la Lliga espanyola, amb una inversió, de moment, de 609 milions per 212 fitxatges. Una xifra que, però, augmentarà de valent al llarg de l’agost. A Espanya, els clubs mostren un balanç força més equilibrat: 449 milions rebuts en ventes que deixen un balanç de -160 milions. Xifres més modestes presenta la Bundesliga, on s’han incorporat de moment 219 jugadors a canvi de 401 milions. En vendes s’ha recuperat pràcticament tota la inversió: 351 milions deixen un balanç negatiu de -49 milions. De les cinc principals lligues europees, només n’hi ha una amb un balanç favorable: la Ligue 1. A França, de moment, pesen més les vendes (708 milions d’ingressos), que no pas les compres (337 milions). La meitat de la despesa, cal tenir en compte, prové de la compra de Kylian Mbappé, que tot i jugar ja el curs passat al PSG, va fer-ho com a cedit amb una obligació de compra d’uns 135 milions que s’ha fet efectiva aquest estiu. El compte global del campionat francès indica uns guanys de 370 milions. A Portugal també s’hi registren, de moment, uns beneficis per valor de 114 milions: 180 milions de vendes per només 65 de compres. En cas de produir-se girs en la situació de l’Sporting CP, on molts jugadors han rescindit el contracte per fitxar lliure per altres, els portuguesos podrien augmentar de forma considerable els seus ingressos. 

 

Un porter de la Premier al podi dels més cars

 

Malgrat gastar més que ningú en conjunt, la Premier League només presenta un jugador -un porter, per ser més concrets- al podi de jugadors més cars d’aquest estiu. Darrere Mbappé (135) hi ha Cristiano Ronaldo (117), fitxat pel Juventus, i després d’ells, apareix el brasiler Alisson Becker, per a qui el Liverpool pagarà 62,5 milions més 10 en variables. En total, per tant, el porter podria costar als ‘reds’ 72,5. El porter més car de la història. Els segueixen Thomas Lemar (70), incorporat per l’Atlètic; Riyad Mahrez, que ha costat 67,8 milions al Manchester City de Pep Guardiola; Naby Keïta, fitxat pel Liverpool per 60 milions; i Fred, per qui el Manchester United ha pagat 59 milions. 

 

Pel que respecta als clubs que porten més milions gastats, la llista d’aquest estiu la lidera de moment el Juventus, amb 222 milions. El segueix el Liverpool (182), el PSG (135), el Roma (109) i el Barça (107). Els blaugranes són el primer conjunt de la Lliga que apareix en aquest rànquing, després d’haver incorporat a Lenglet, Arthur i Malcom. L’Atlètic (98) ocupa la sisena posició, mentre que el Madrid (89) els segueix de prop des del vuitè lloc. Sorprèn la presència del Vila-real (75,6), com el dotzè equip d’Europa amb major despesa en fitxatges d’aquest estiu. 



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa