La Premier League domina el mercat mundial de fitxatges

La lliga anglesa mou el 38% dels diners que circulen per les cinc grans lligues europees i multiplica per més de dos la despesa en fitxatges de la lliga espanyola

La Lliga de Futbol Professional (LFP), liderada pel Barça, el Reial Madrid i l’Atlètic de Madrid, seguirà una temporada més sense poder competir amb la Premier League i el seu desemborsament en matèria de futbolistes. Tampoc podran apropar-s’hi la Serie A italiana, la Bundesliga alemanya o la Ligue 1 francesa que, juntament amb l’espanyola i l’anglesa, formen part del prestigiós grup de les cinc grans lligues d’Europa.

 

La lliga del Regne Unit, l’enveja de totes les competicions nacionals del món, segueix liderant amb puny de ferro el mercat de fitxatges estiuenc i, després dels moviments de Paul Pogba (105 milions) al Manchester United i de John Stones (55 milions) al Manchester City, acumula ja una despesa de 963,64 milions d’euros, molt més del doble que la inversió realitzada a la lliga espanyola, que en suma 394,15, mancant encara vint dies pel tancament del mercat. Superant l’espanyola s’hi troba la italiana, que gràcies a la Juventus i els fitxatges de Gonzalo Higuaín i Miralem Pjanic ja ha arribat als 545,2 milions d’euros. La Bundesliga alemanya n’ha gastat 452,5 i la Ligue 1 francesa, 183,17 milions.

 

Un dels motius pels quals la Lliga Santander (nova denominació de l’anterior Lliga BBVA) ha mogut menys de 400 milions és perquè el Reial Madrid no ha fet una forta inversió, com acostuma a fer en els mercats de traspassos d’estiu. Els blancs únicament han recuperat Álvaro Morata de la Juventus, per un preu de 30 milions d’euros. L’altre motiu i el gran bassal que separa la Premier League de les altres quatre lligues, és la quantitat ingressada pels clubs en el repartiment de drets televisius. A la Gran Bretanya, els clubs de primera divisió es distribueixen 2.150 milions d’euros, repartits d’una manera molt més equitativa i justa que a la resta de grans lligues, sobretot l’espanyola, que en reparteix 1.280. Tot i els esforços per equiparar els diners a ingressar pels equips de la Lliga, el repartiment espanyol segueix quedant lluny de la distribució anglesa.

 

En aquesta propera temporada, el Barça -el campió- ingressarà uns 150 milions d’euros pels seus drets televisius, mentre que l’Sporting -darrer en salvar-se del descens- en rebrà 42,2. Una distància de més de 100 milions. A la Premier League, això no succeeix. El Leicester City, campió de la darrera edició, ha rebut al final d’aquesta temporada 122,2 milions d’euros pels drets, mentre que el darrer classificat, l’Aston Villa, n’ha sumat 87,3, més del doble que l’Sporting, i això que ha acabat baixant a la segona divisió. Per fer correctament la comparació, el 17è de la Premier League (posició de l’Sporting), el Sunderland, ha ingressat 94,2 milions aquesta darrera temporada. Aquest mateix equip seria el quart classificat en ingressos a la Lliga Espanyola, superant l’Athletic Club de Bilbao (71 milions) i prop de l’Atlètic de Madrid (103 milions).

 

El repartiment de drets de TV a la Premier League i a l’LFP. | Adrià Soldevila

 

Aquest repartiment ajuda a entendre inversions en fitxatges com les realitzades per equips teòricament de perfil baix, com el Crystal Palace o el Bournemouth, que han gastat 27,3 i 35,1 milions d’euros, respectivament. Una xifra impensable a la Lliga espanyola, on només el Barça, el Reial Madrid, l’Atlètic de Madrid, el Sevilla i el Vila-real han estat capaços de superar els 30 milions en inversió. De fet, el Sevilla ha aconseguit uns ingressos per vendes que superen els 85 milions que, comparats amb els 56 de despesa, signifiquen un saldo positiu de prop de 30 milions; mentre que els castellonencs han gastat 52,3 milions, però n’han ingresat 49,2, un balanç de només 3,1 milions negatius. A la Premier League, només quatre dels vint equips treuen un saldo positiu en aquest mercat de fitxatges.

 

El Middlesbrough, equip acabat d’ascendir a la Premier League -i on hi juga Víctor Valdés- ha gastat 22,7 milions d’euros en fitxatges, un fet impossible en un equip que ascendeixi a Primera Divisió espanyola. De fet, no hi ha cap equip fora dels cinc anteriorment citats que arribi a la despesa del Middlesbrough. Només s’hi apropa el Betis, amb 20 milions d’inversió. L’Espanyol, per exemple, 13è classificat la temporada passada, ha gastat 7,9 milions d’euros en la incorporació de sis jugadors, mentre que el mateix classificat a la Premier League, el Watford, n’ha pogut invertir 25,5 milions. L’organització de la lliga anglesa, així com l’estratègia per vendre el seu producte, segueixen a una distància sideral de qualsevol altra competició europea. Ni la presència del Barça i el Reial Madrid, els dos clubs més prestigiosos del món, ajuda a apujar el nivell d’una lliga totalment devaluada.

Més informació

Nou comentari