Món Esport
La llei de seleccions, pendent de sentència des de fa 10 anys
  • CA

La llei de suport a les seleccions catalanes que el Parlament va aprovar el 1999 continua, gairebé deu anys després, pendent d’una sentència del Tribunal Constitucional. Avui, s’ha sabut, però, que el TC no preveu resoldre l’assumpte fins després de fallar els recursos sobre el nou Estatut.

El 28 de juliol de 1999, el Parlament va aprovar, amb el suport de tots els partits menys del PPC, una llei amb la qual es pretenia fomentar la participació de les seleccions catalanes en qualsevol competició oficial. Aquesta nova normativa va modificar alguns articles de l’anterior, la llei catalana de l’esport de 1988, i va ser conseqüència d’una iniciativa legislativa popular (ILP) amb el suport de gairebé mig milió de catalans.

L’article 2 de la llei aprovada fa deu anys assegurava que “les federacions esportives catalanes de cada modalitat esportiva són les representants del respectiu esport federat català en els àmbits supraautonòmics”. També obria la porta que les seleccions catalanes participessin en “esdeveniments de qualsevol àmbit de caràcter oficial o amistós, segons correspongui”.

Encara que la llei catalana era més ambigua que la llei basca de l’esport, que atribuïa a les federacions basques la representació de l’esport federat basc “en l’àmbit estatal i internacional”, el Govern central va entendre que la normativa catalana anava en contra de la Llei de l’Esport de 1990, que permet que només la selecció espanyola competeixi internacionalment. Per això, 8 de novembre de 1999, el PP va presentar un recurs davant l’Alt Tribunal, que poc després el va admetre a tràmit i va decidir deixar en suspens el polèmic article 2 de la llei.

Gairebé deu anys després, la llei catalana de seleccions catalanes segueix en via morta, a l’espera de la decisió del Tribunal Constitucional. Però com que aquest Tribunal també té pendent emetre sentència sobre el nou Estatut català, que precisa que la Generalitat té competències “exclusives” sobre l’àmbit de l’esport, fonts consultades per EFE asseguren que el TC esperarà a la sentència del nou Estatut abans d’abordar la llei catalana de seleccions esportives.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa